Email svindel tips oversikt

0
Email har man hatt i mange år nå, men de blir veldig ofte brukt til svindel. Her skal jeg ta for meg de mest vanlige mail svindlene samt komme med noen gode huskeregler.
Vanlig email svindel i disse dager er for å få deg til å installere noe på pc`en din eller få lurt fra deg penger eller passord på kontoenene dine på nett, men du kan også få virus ved å åpne filer fra ukjente.
Mange adresser kan også fakes så de ser ut som ekte epost, men den egentlige eposten ligger skjult i header på mail. 
1.
Konto svindel med gmail. Lurer deg til å tro at du har noen meldinger som venter. Lurer deg til en falsk hjemmeside til Google som lurer fra deg passord og brukernavn.
2.
Visa svindel. Dette forekommer hos alle banker i dag. Der ber de deg om info på visa konto for å verifisere kjøp eller få tilgang til konto igjen. Visa, Mastercard og bankene vil aldri sende ut sånne meldinger.
3. 
Skatteetaten svindel. Her krever de at du må gå til en link og oppgi visa for å se status på beløp du får tilbake. Alle nordmenn vet jo at dette går via altinn eller at du får brev i posten.
4. 
Dating svindel som bare er ute etter å lure penger ut av deg.
Denne artikkelen kunne blitt ganske lang, men jeg skal korte den ned til det viktigste.
1. Det er ikke farlig å åpne mail fra ukjente avsendere. Du får ikke virus av det.
2. Kjenner du ikke avsender og innhold og alt som står i mail er bare tull. Slett den.
3. Ikke laste ned filer som. jpg, png, zip, exe, rar, txt fra ukjente avsendere. Det er ofte filer som er forkledd som en bildefil, tekst fil og lignende. Disse filene kan gi deg pc og gjøre stor skade på pc.
4. Alltid sjekk avsender. Ser den riktig ut. Sjekk header og finn den opprinnelige epostadressen.
5. Alltid sjekk hvor bra det er laget. Ofte så er det gjerne masse feil på svindel og de er dårlig gjennomført, men svindlerne blir flinkere og flinkere til å kopiere opp falske nettsider som du blir ledet til.
6. Alltid sjekk URL til hjemmeside du blir ledet til. Her er det ofte mye rart.
7. Alle banker og store nettsteder som visa, mastercard, facebook, gmail vil aldri be deg om å oppgi personlig info som visa, konto info o.s.v. Det er alltid svindel.
8. Se etter dårlig norsk.
9. Se etter epost og domener fra utlandet f.eks. .com. au. ch o.s.v.
Microsoft og Dinside gir også mange gode tips om mail svindel. 

Følg meg på sosiale nettverk:

Share.
Skip to content
%d bloggere liker dette: