Facebook Hjelpeside

0

Facebook ble startet opp i 2004. Litt historie om selskapet finner du her.

På facebook så kan du tagges av andre, du kan tagges i bilder, du kan kommentere på liker sider, du kommentere på nettaviser. Du kan poste ut hva du mener til venner og kjente og offentlig for å nevne noe.

Det er en del fallgruver her som jeg skal infomere deg om så enkelt som mulig.

Tidslinjen er jo lansert og det første som du må passe på her er at det store forsidebildet ditt kan hvemsomhest se og søke opp på internet.

Vi starter så med din facebook profil.

1. Når du publiserer inlegg på din tidslinje kan du publisere for venner, offentlig o.s.v.

På personverninstillinger ville jeg satt som venner som standard.
Det som er MEGET viktig her er at alt du poster offentlig. Det blir søkbart på internet. Så da kan hvemsomhelst søke deg opp og finne dine kommentarer og meninger. Det kan være alt fra gammel arbeidsgiver, kammerater, kommende arbeidgiver. o.s.v. Enten så står du for det du sier til den prisen det har. Ellers så deler du kanskje meldinger KUN med venner isteden? Kommenterer du på venner sine offentlige innlegg er de også søkbare på internet. Så ikke kommenter der kloden vises så er du på den sikre siden.
Men det er heller ikke sikkert lengere å dele kun med venner for det kan også venner kopiere opp og dele videre til f.eks. Kontrollorgan for retarde statuser og debattinlegg. Her nevnes ikke navn heldigvis, men ingenting er sikkert lengere. Alt du deler på facebook kan kopieres opp blandt venner og kjente eller søkes opp hvis det er delt offentlig.
2. Liker sider. F.eks. min side. Alt du skriver på denne eller andre liker sider på internettet er også offentlig.
Kort fortalt virker på samme måte som når du poster ett offentlig innlegg. Det er fullt søkbart på nettet og det gjelder alle facebook liker sider på hele facebook. Du kommenterer med ditt fulle navn så dermed er det lett for søkemotorene å finne.
Her har jeg sladdet navnet for å være grei, men hvemsom helst kan finne dette på telenor sine sider med fullt navn.
3. Nettaviser med facebook kommentarer.
Ser du på denne artikkelen om nav på vg finner du masse kommentarer. Så har du meget sterke meninger om en sak så kan det slå tilbake på deg siden dette også er offentlig søkbart på internet.
For ordens skyld så dukker det opp åssen jobb man har, jobbtittel o.s.v. Så du utleverer deg veldig mye.
Her har jeg også fjernet navn, MEN du finner alle navn på artikkelen. De er jo offentlige.
Og skal du først si noe på en nettavis offentlig. Så trykk bort denne og du kan spare deg for mange kommentarer av venner som også vil se inlegget ditt på din facebook side.
MEN du publiserer offentlig selv om den er krysset av.
Du kan også publisere anonymt, men det trikset krever litt mere facebook kunnskap. Da må du gå via endre knappen før du publiserer. Det lager jeg en guide på senere.
Det var den offentlige biten.
Neste del er Tagging. Ikke tagging på vegger og tbanen o.s.v., men tagging av personer i bilder og tekst. 
Ofte kan venner og kammerater knytte navnet ditt i ett innlegg eller i ett bilde selv om du ikke ønsker å være med på det.
For å fjerne på inlegg trykker du på alternativer og fjern. For å fjerne innlegg i ett bilde er det litt mere komplisert, men det går det også.
Trykk på alternativer -> rapporter/fjern tagg
Trykk så på -> Jeg vil fjerne denne taggen. Du kan rapportere dette på mange andre måter hvis du føler deg truffet eller er blitt tagget i forbindelse med spam o.s.v.
Trykk så fortsett.
Neste steg er da å fjerne tagg. Sende en melding til vedkommende om å fjerne tagg eller blokkere vedkommende. Her trykker jeg på fjern tagg, men du kan gjøre som du selv føler for.
Når det er gjort er er taggen fjernet fra bilde og ditt navn er borte. Så enkelt er det, men jeg liker å forebygge. Du kan nemlig kontrollere hvem som tagger deg og godkjenne taggingen og unngå dette.
Det gjør du på følgene måte.
Trykk på pil ned på facebook meny på toppen til høyre -> personverninstillinger -> Tidslinje og tagging.
Så velger du så at du godkjenner alt før det publiseres på din profil. Jeg velger KUN å dele med venner fordi jeg ikke ønsker at hele verden skal finne ting på min profil, men det er opp til hver enkelt å bedømme selv.
Da slipper du i allefall og bli tagget i hytt og pine.
En annen ting du også kan gjøre på facebook er å gjøre profilen din offentlig søkbar på søkemotorer.
Dette kan også fjernes. Det har jeg gjort.
Gå inn på meny til høyre på facebookskjerm -> personverninstillinger -> annonser, applikasjoner og nettsider -> offentlig søk
Da unngår du offentligheten litt lettere, men du kan ha den på hvis du ønsker at venner og bekjente skal finne deg på internet.
Når du installerer applikasjoner kan de be om mye info til tider, men det kan du også begrense.
Under personverninstillinger så finner du -> Slik overfører folk informasjon til applikasjoner de bruker.
Da bestemmer du hva du deler til appene kort fortalt og kan dermed gi mindre info til de som har laget appen som du overhodet ikke kjenner.
Her kan du kutte ned og egentlig ha minst mulig. Som du ser så er det mye info du kan dele ut her.
Facebook bruker også navnet ditt til markedsføring til andre sider som du liker som vises til venner igjen.
Dette kan du også skru av.
Under personvern instillinger -> Annonser -> rediger instillinger 
Se uthevet tekst. Trykk på de 2 merkede områdene og rediger instillinger for tredjeparts annonser og målrettet reklame. Trykk ingen. 
Da kan ikke de selge informasjon til deg og vennene dine.
Men det er fortsatt noen flere sikkerhetsrisikoer på facebook.
Facebook har innført abbonnementer. Så man kan abbonnere på kjendiser o.s.v. 
Så hvis du har innlegg delt med venner og ikke deler offentlig. Så kan fortsatt fremmede abbonere på deg hvis du har tjenesten aktiv. For å fjerne venner som abbonerer på deg eller ukjente så må du blokkere dem for så å fjerne blokkeringen så forsvinner abbonnenten så det er ganske tungvint av facebook.
Facebook er stadig i endring og det vil også denne artikkelen bli fra nå av.
Den vil oppdateres så fort det skjer noe på facebook som er relevant å vite.
www.facebook.com/datahjelperne For mere nyheter og informasjon

Share.
Skip to content
%d bloggere liker dette: