Facebook sikkerhet. Ta kontroll over ditt digitale liv.

0

facebook-logoFacebook og sosiale medier blir viktigere og viktigere i dag. Alle i dag har ett digitalt liv på minst ett sosialt nettverk. Det som er problemet er at alle ikke har kunnskapen og ikke alle orker å sette seg inn i hvordan ting virker, men det må man. Skal du ha en mening på sosiale medier så gjør det riktig.

Mange tenker heller ikke over hva de sier. Veldig mange kommer med personangrep på kommentarfelt i nettaviser og på sin egen  vegg. Flere og flere politikere og vanlige mennesker har til nå mistet jobben på grunn av feil bruk av sosiale medier. Før så var det ikke så viktig, men tiden er i kraftig endring. Du kan buse ut med noen kraftige meninger som ikke passer seg. Så krever det bare at person sender dette til en avis også blir du aldri glemt på nettet. Du får dine 5 minutes of fame på helt feil tid og når du minst trenger det garantert.

I denne artikkelen skal du lære deg sunt nettvett og du skal lære mye om facebook som kanskje ikke alle vet, men som du garantert får bruk for før eller siden.

Artikkelen skal fokusere på sikkerhet og synlighet på nett.

 

Når du kommer inn i facebook er dette det første du ser når du skal publisere en kommentar:

Skjermbilde

 

Her ser du at du kan velge Offentlig, venner, kun meg. Offentlig skal du aldri bruke, med mindre du har stålkontroll på hva du sier.

Med offentlig kan hele verden din se hva du skriver. De trenger ikke å være venner med deg en gang.

Med venner så kan venners venner også se hva du skriver. De kan også ta skjermbilde av det du sier. Så du kan i teorien ikke stole på noen.

Hva gjør du da?? Jo nå skal du høre. Du trenger ikke å kommentere på hver eneste artikkel, film o.s.v. du kommer over. Du trenger ikke å dele alle babybildene dine hver eneste dag.

Du trenger ikke å brette ut hele livet ditt  hver eneste dag på facebook. Hvorfor ikke det? Har du hørt om spam? Gjør du masse av dette blir du fort en spammer på facebook og du vil miste venner

fortere enn du kan si fjesbooooooooka.
Si noe når du har noe fornuftig å si. Del noen bilder når du har noe koselig å dele. Ta kontroll. Alle bjør sjekke Facebook sin personvernsjekk for å bli klar over hva de deler til andre.

Flere og flere sier noe på Facebook nå for tiden som ikke blir glemt. Ikke bli en av dem. Alt du sier på nett og sosiale medier er ALDRI skjult eller hemmelig. Ligger det på nett så kan det bli tilgjengelig for andre på en eller annen måte. Se følgene artikler under. Det du sier får konsekvenser for deg selv.

Fått sparken

Fått sparken 2

Fått sparken 3

Fått sparken 4

Fikk sparken 5

Mange nordmenn i dag argumenterer for de bruker ytringsfriheten når de sier det de vil på Facebook. Det er forsåvidt greit nok det, men det går ett skille der som ikke alle ser. Du har lov til å ytre deg om hva du vil, men gjør du det i sosiale medier så kan det slå tilbake på deg med full kraft.

Jeg har en regel som er ganske grei. Tenk at du står på ett podie med masse tilskuere. Mange kjenner du og mange kjenner du ikke. Her skal du kunne rope ut budskapet ditt så alle kan høre det. Passer det ikke syntes du? Da skal du heller ikke si det på nettet. Du når ut til mange flere enn du er klar over.

 

Vi går videre på instillinger på Facebook til sikkerhet og hva hvordan man bruker Facebook. Her er mange tips som alle kan dra nytte av.

Skjermbilde

 

Alle bør ha varsler på når du har logget inn på kontoen din. Selv om det er du selv som gjør det. Kommer uvedkommende inn på kontoen kan du stoppe dem raskere hvis du har varsle på.

Skjermbilde

 

Deretter kan du skru på godkjenning av innlogging. Dermed kan du ta enda mere kontroll på facebook kontoen din.

Skjermbilde

 

Aktiver en kodegenerator så du kan få sms eller bekrefte på andre måter at du er den du er eller styre med en kodegenerator på facebook. Dermed holder du andre unna kontoen din enda mer. Du tar kontroll

Skjermbilde

 

Alle bør ha betrodde kontakter satt på. Du må ha minst 3 stykker av dine venner. Blir kontoen din hacket eller hvis du mister tilgang. Da kan de hjelpe deg å få den tilbake igjen.

Skjermbilde

 

Du kan også ta kontroll på hvlken nettleser og mobil du bruker på Facebook. Du får se dato, tid og år. Er det noen du ikke kan gå god for? Da sletter du dem. Det går også mange skrøner på facebook om at dette er folk som har hacket seg inn på din konto. Det er desverre ikke tilfelle. Disse er det kun du som har kontroll over.

Skjermbilde

 

Du kan også få dette enda mere detaljert. PÅ begge plasser kan du slette info du er usikker på.

Skjermbilde

 

Skjermbilde

 

Videre under personvern. Her bør du også passe på. Sett det meste til venner. Det er også greit å velge at søkemotorer ikke skal finne deg. Det er det nederste valget. Det tar du av. Her kan du også styre hvem som ser mobilnummeret ditt og eposten din. Sett det kun til deg selv, med mindre du er veldig glad i selgere og spam.  Du har også en veldig viktig funksjosn som heter begrens tidligere innlegg. Da sørger du for at ting du sa for flere år siden forsvinner fra veggen din så kun du kan se det. Husk at noen du mente for 1-2 år siden. Du mener sikkert ikke det samme nå.

 

Skjermbilde

 

Videre så kommer vi til tidslinje og tagging. Her blir veldig mange tagget i spam fra alt til ipods til porno. Sistnevnte er ikke gøy å bli tagget i. Derfor må du sette på sperre sånn at du godtar hverm som kan tagge deg på facebook veggen din. Det er 2 plasser her det skal stå PÅ. Her kan du også sperre tidslinjen din for venner på første valg på toppen. Her kan du kun velge deg selv.

Skjermbilde

 

Blokkering er også en viktig funksjon. Har du noen som plager deg? Blokker dem og de blir usynlige for deg på Facebook.

Har du noen som sender deg masse spill forespørsler? Blokker dem så de ikke kan sende deg mere. Dette er 2 meget nyttige valg.

Uten navn

 

 

Mange venner har også følgere aktivert. Da kan hvemsom helst fra hele verden se hva du skriver. Hvis du har delt den offentlig vel å merke. Anbefaler alle å ha den på kun for venner.

Uten navn

 

Deretter så har man apper. De kan skape mye glede med spill, men også mye forargelse med spam. De kan ta over profilen din i verste fall og spamme ned alle gruppene dine, chaten din, offentlige sider. Så du kan alltid sjekke hva appene ber om tilgang før du installerer dem. Mange brukere kaller seg hacket når de har installert om apper som ber om for mye kontroll, men det er nok desverre dems egen feil. Her må du passe ekstra nøye på.

Uten navn

 

Videre så kan du gå inn på vidoer nederst på siden. Der kan du velge ta av at filmer spilles av automatisk og du kan også velge  kvalitet på dem. Dette er viktig fordi det kan fort bety mange mb-gb hvis du surfter på mobilt nett.

collage

 

Vi går videre til mobil appen. Her det også mange ting å passe på. Vi begynner fra venstre. Pass på at forberede bilder er på. Ta av posisjonstjenester på Facebook. Du bør også velge at lenkene åpnes eksternt. Det vil si at når du leser nyheter så åpnes de i en nettleser framfor på facebook på mobilen din. Du vil vel ikke at facebook skal ta kontroll på alt du gjør? Her kan du også ta av automatisk videoavspilling.

Jeg anbefaler også at du tar av sted på mobil. Ellers så kan du tilpasse resten av dette som du føler for.

 

Skjermbilde

Videre må du gjennomgå alt på aktivitetsloggen din. Her ser du hva du deler og alt annet. Ellers så må du også gå igjennom dine album og bilder på Facebook. De bør ikke være delt offentlig. Her må du ta kontroll på alt du deler via smartmobiler og vanlig kamera.

Denne guiden er nok også utadatert om 1-2 års tid da Facebook hele tiden gjør forandringer. Du må også sjekke instillingene av og til fordi Facebook legger til og fjerner ting. Da endres ting på din profil som du selv ikke ser og da må du ta kontroll.

Syntes du Sosiale medier er vanskelig? Dette er enda en grunn til at du skal ta kontroll. Du kan ikke stå på sidelinjen for lenge. Du må nødt til å lære før eller siden.

Håper at du får bruk for disse tipsene. Flere av dem bør også være en skikkelig vekker på profilen din.

 

 

Share.
Skip to content
%d bloggere liker dette: