Site icon Datahjelperne

Grunnleggende Excel: Hvordan summere og trekke fra

Illustrasjon som viser excel-logoen, minus, pluss og sigma.

Microsoft Office Excel er et program som baserer seg på et regneark og tilbyr en stor mengde formler og funksjoner. Fra grunnleggende til avansert. Mange har stor nytte av å kunne noen grunnleggende funksjoner i Excel og i denne artikkelen går vi gjennom hvordan man bruker Excel til å summere og trekke fra (subtrahere).

En av mange lure funksjoner i Excel er: Hvis du eksempelvis har en handleliste med beløp i Excel, og du har brukt Excel til å summere hvor mye handleturen vil koste. Så oppdager du at du har skrevet inn feil pris for brødet. Da kan du legge inn korrekt pris i samme celle som den gamle prisen stod, Excel vil da automatisk korrigere totalbeløpet ut fra den nye informasjonen.

Excel-logoen ser ca slik ut, det kan variere noe ut fra hvilken versjon av programmet man bruker.

Summere i Excel:

Det er flere måter å gjøre det på, vi viser bruk av “Autosummer”-funksjonen.

Åpne først et tomt regneark i Excel. I dette eksempelet har vi skrevet en kort handleliste med priser, som vi videre tar utgangspunkt i.

Slik ser “Autosummer”-knappen ut.

Excel har “gjettet” hvilke celler/tall som skal summeres.

Hvis Excel derimot ikke skjønner hvilke celler du ønsker å summere, kan du angi hvilke det gjelder ved å markere disse cellene. Når du har fulgt stegene i denne guiden og har trykket på “Autosummer” er da neste steg å markere cellene du vil den skal inkludere i regnestykket:

Trekke fra (subtraksjon)

Vi viser to måter. Hvis du eksempelvis vil vite hva 10-7 er, kan du klikke i en tilfeldig celle og skrive “=10-7” (uten hermetegnene) og trykke enter. Excel viser deg da svaret.

Men om du jobber med en handleliste eller annen talloversikt, kan du bruke Excel til å trekke fra på en annen måte. Vi bruker vårt handleliste-eksempel, men har nå lagt til et maksbeløp for handleturen. Nå vil du vite hvor stor differansen er nå, vi har formulert det som «til gode».

I vårt eksempel ser det nå slik ut:

Trykk nå på Enter-tasten, og Excel-regner ut hvor mye du har til igjen å handle for og plasserer resultatet i cellen du skrev “=” i.

Exit mobile version