SIM-kort er noe de fleste kjenner til, Store Norske Leksikon omtaler det som et «kort som definerer identiteten, telefonnummer, med mer». SIM er forkortelse for «Subscriber Identity Module». Nå finnes det også eSIM, som står for «embedded SIM». eSIM er ikke et fysisk kort som man manuelt setter inn i en enhet (mobil, smartklokke, nettbrett e.l.). Det er en brikke som fra produsentens side er montert i enheten slik at man kan bruke et slags digitalt SIM-kort, det som kalles eSIM. Dersom man har en enhet som er kompatibel med eSIM kan man laste ned et fra nettet som har samme funksjon som et fysisk SIM-kort har. Men man slipper styre med å åpne SIM-kortskuffen på for eksempel mobilen, fordi eSIM er digitalt og lastes ned på mobilen.
For en oversikt over hvilke mobiloperatører som tilbyr eSIM, se hos bytt.no her.
For en oversikt over hvilke mobiler som støtter eSIM, se hos bytt.no her.
Koster eSIM noe ekstra? Nei, de fleste tilbydere tar ikke noe ekstra betalt for denne typen SIM-kort sammenlignet med fysiske SIM-kort.
Hvordan fungerer eSIM?
Utover at eSIM er digitalt, fungerer det i stor grad likt som fysiske SIM-kort sett fra brukerens side. For å kunne bruke eSIM må man ha en enhet som støtter dette og abonnement hos en operatør som tilbyr eSIM.
Dersom din enhet ikke kan bruke eSIM er det mulig å kjøpe eSIM-adaptere, men vi kjenner ikke til noen tilbydere av dette som vi vil anbefale.
Hva er fordelene med eSIM kontra SIM?
- Hvis man bytter mobiloperatør slipper man å vente på å få et fysisk SIM-kort i posten og man slipper også å åpne SIM-skuffen på mobilen for å plassere det lille kortet der.
- eSIM tar mindre plass enn et fysisk SIM-kort og enheter som ikke støtter fysiske SIM-kort kan derfor være mindre, for eksempel smartklokker.
- eSIM gjør det lettere å ha to abonnement på samme mobil, for eksempel både jobbmobil-nummeret og privat-nummeret.
- Hvis man skal på reise utenfor EØS kan man ha behov for et lokalt SIM-kort for å slippe å betale i dyre dommer for mobildata i utlandet. Da kan det være nyttig å kjøpe et eSIM-kort til mobildata i tillegg til det SIM-kortet man bruker i Norge. Et lokalt eSIM kan kjøpes på forhånd og aktiveres når man har kommet til utlandet. Man slipper da også plundre med å sette inn et fysisk kort når man kommer til utlandet.
- Det kan være mer miljøvennlig med eSIM, da det ikke lenger er et fysisk kort og derfor ikke noe fysisk som må kastes når det ikke lenger brukes. Fysiske SIM-kort regnes forøvrig som EE-avfall og skal kastes som spesialavfall.
Hva er ulempene med eSIM kontra SIM?
- Per i dag støtter fungerer ikke BankID på mobil med eSIM, så det er lurt begynne å bruke BankID-appen før du begynner å bruker eSIM.
- eSIM er i større grad en programmerbar SIM enn det de fysiske SIM-kortene og derfor kan det også være mer sårbart for hacking. Her har produsentene et stort ansvar for å sørge for god sikkerhet.
- En del liker å ha et fysisk SIM-kort å forholde seg til.
- Ikke alle mobiloperatører tilbyr eSIM enda.
Kilder:
Snl.no
https://www.dagbladet.no/mobilabonnement/esim/
https://www.netonnet.no/content/info/guide-esim/