Informasjonskapsler fra Google, Facebook, Microsoft og Apple har alle, men vet du hva de gjør??

0

privacyalter

 

 

 

Hver gang du sitter og jobber eller søker noe opp i nettleseren i dag så bruker du informasjonskapsler. Det er små tekstfiler  lagres på din harddisk som overvåker hva du gjør og de samler blandt annet inn info til  de nettsidene du besøker. Disse inforamsjonskapslene kan overvåke deg på mange måter. De kan også tilpasses for å sende deg reklame og mye annet.

EU har også vært såpass bekymret over dette at de har laget en egen nettside med info. De forventer også at alle verdens nettsider advarerer mot at de bruker informasjonskapsler. De forventer også at disse nettstedene informerer om hva deres kapsler gjør. Det er EU cookie law som har vært en del omdiskutert.

Men siden EU har vært strenge på dette så har store firmaer så Microsoft, Apple og Google f.eks. lagt ut hva de sine informasjonskapsler samler inn om deg. Nå har jeg søkt opp de sidene på nett der de store firmaene opplyser hva de vet og samler inn om deg.  Så jeg anbefaler at alle tar seg god tid til å lese det kommer nå og sjekke linker for mere informasjon.

 

Apple: 

Vi bruker denne informasjonen til å få oversikt over og analysere trender, administrere nettstedet, lære om brukeratferd på nettstedet, forbedre produktet og tjenestene våre, og samle demografisk informasjon om brukerbasen vår sett under ett. Apple kan bruke slik informasjon i markedsførings- og annonseringstjenester.

I likhet med de fleste Internettbaserte tjenester samler vi automatisk inn noe informasjon som deretter lagres i loggfiler. Denne informasjonen inkluderer IP-adresse, nettlesertype og -språk, Internett-leverandør, henvisnings- og utgangssider og apper, operativsystem, dato og tidspunkt og clickstream-data.

Kilde:

Apple 

DeleteCookies

Facebook:

Vi samler inn informasjon fra eller om enhetene du bruker til å installere eller få tilgang til tjenestene våre, avhengig av hvilke tillatelser du har gitt. Vi kan knytte sammen informasjonen vi samler fra de forskjellige enhetene dine, for å kunne tilby enhetlige tjenester på tvers av enhetene dine. Her er noen eksempler på hva slags enhetsinformasjon vi samler inn:

Egenskaper som operativsystem, maskinvareversjon, enhetsinnstillinger, filnavn og programvaretyper, batteri- og signalstyrke og enhetsidentifikatorer.
Enhetsposisjoner, inkludert spesifikke geografiske posisjoner, som kan tilegnes gjennom GPS-, Bluetooth- eller WiFi-signaler.
Tilkoblingsinformasjon, slik som navnet på mobiloperatør eller internettleverandør, nettlesertype, språk og tidssone, mobiltelefonnummer og IP-adresse.

Vi bruker også informasjonskapsler hvis du ikke har en Facebook-konto, men har besøkt facebook.com. Disse informasjonskapslene hjelper oss med å beskytte Facebook-tjenester og personene som bruker nettstedet, mot skadelig aktivitet.

Disse informasjonskapslene hjelper oss for eksempel til å oppdage og forhindre tjenestenektangrep og masseopprettelse av falske brukerkontoer.

Hvis du har informasjonskapsler i nettleseren eller på enheten, leser vi disse når du besøker et nettsted med et sosialt programtillegg.

Kilder:

Facebook

Facebook 2

Facebook 3

 

Microsoft:

Noen av informasjonskapslene vi vanligvis bruker, er listet opp i følgende skjema. Denne listen er ikke komplett, men er ment å skulle illustrere hovedgrunnene vi vanligvis har for å plassere informasjonskapsler. Hvis du besøker ett av webområdene våre, kan dette webområdet plassere noen av eller alle disse informasjonskapslene:

MUID
Identifiserer unike nettlesere som besøker Microsofts webområdene. Brukes til reklame, nettstedsanalyse og andre driftsformål.
ANON
Inneholder ANID, som er en unik identifikator som brukes til å identifisere hvilke annonser en kunde kan komme til å like. Brukes også til å ta vare på dine valg om å ikke motta adferdsrettet reklame fra Microsoft, hvis du har valgt å knytte bortvalget til Microsoft-kontoen din.
CC
Inneholder en landskode som fastsettes ved omvendt sporing av IP-adressen.
Autentisering av Microsoft-konto
Informasjonskapsler for autentisering (f.eks. RPSTAuth, MSNRPSAuth, KievRPSAuth) brukes når du logger deg inn med Microsoft-kontoen din.
NAP
Inneholder en kryptert versjon av landet ditt, postnummeret ditt, alder, kjønn, språk og yrke hvis dette er kjent, basert på Microsoft-kontoprofilen din.
MH
Finnes på partnersider der Microsoft har en partnerannonsør. Denne informasjonskapselen identifiserer annonsøren, slik at riktig annonse velges.
ACH01
Innholder informasjon om hvilke annonser du klikket og hvor du klikket annonsen.
TOptOut
Arkiverer beslutningen din om ikke å motta adferds-målrettede annonser som leveres av Microsoft.

Kilde:

Microsoft

Microsoft 2

Microsoft 3

Google: 

Ved hjelp av disse informasjonskapslene kan nettstedene våre huske informasjon som endrer måten nettstedene fungerer eller ser ut på, for eksempel språket du foretrekker eller området du befinner deg i. Ved å huske området ditt kan et nettsted gi deg lokale værmeldinger eller trafikknyheter. Disse informasjonskapslene kan også være til hjelp når du vil endre tekststørrelse, skrifttype eller andre deler av nettsteder du kan tilpasse.

Kilde:

Google

Google 2

Så nå vet du litt om hva som samles inn om deg og hvor du finner denne informasjonen. Er det noen grunn til at du skal ta på foliehatten og krype under bordet? Skal du bli paranoid?

Det er det absolutt ingen grunn til. Nå har jeg informert om hva disse kapslene gjør. De er også med på å samle inn masse informasjon om deg som så brukes i målrettet reklame.

Denne reklamen kan du ta av hvis du vet hvor, men det skal jeg skrive i min neste artikkelen som er oppfølgeren til denne.

 

Share.
Skip to content
%d bloggere liker dette: