Kildesjekking av informasjon på Facebook

0

Dette er en artikkel som jeg har sett behovet for mere og mer. Mange har også etterspurt mere info om kildesjekking. Kildesjekk saken min bunner egentlig ut i flere saker som jeg har skrevet tidligere.

I mitt tilfelle så kan det handle om:

Facebook hackere

Facebook virus

Facebook kjedemeldinger

Jeg skal starter desverre med å være litt brutal her, men dette er fakta desverre.

Kjedemeldinger sprer seg som ild i tørt gress på facebook veldig ofte. Det er kanskje fordi folk prater drit og sprer rykter ellers hjemme i byen og på bygda. Ryktene går, men hvem tar seg faktisk tid til å sjekke at dette fakisk stemmer? Denne mentaliteten tas så videre på facebook.

Så hvorfor skal du sjekke kilden? Hvordan vet du at det du faktisk deler stemmer?

 • Ryktet ditt har ingen kildehenvisninger
 • Kjedemeldingen din sier ingenting om hvor dette stammer ifra
 • Alle sier dette er ett virus, men ingen vet om det faktisk er det. Det finnes ingen dokumentasjon på det i kjedemeldingen.
 • Du kan spre rykter om personer du faktisk ikke kjenner.
 • Du kan faktisk ende opp med å skade noen.
 • Internet og Facebook glemmer ikke det du deler. Selv om du kanskje glemmer det.

Rykter er desverre ofte gamle. Trykker du på kjedemeldinger i linken der oppe så vil du se at mange kjedemeldinger starter på mail. Lenge før facebook sin tid. Før det gikk det på brev. Før det gikk det på ryktebørsen på bygda.

Jeg får ofte tilbakemeldinger om at det er vanskelig å kildesjekke ting på google og facebook. Så da får jeg stille følgene spørsmål først.

Ønsker du å være en ryktespreder eller sladrekjerring? Ønsker du at folk skal ha troverdighet til det du sier? Roper du ulv for mange ganger så blir du til slutt oversett og glemt. Mange av dine venner er nok nå drittlei dine kjedemeldinger bare så det er sagt.

Dette var litt hard kritikk så dere får dette til å synke litt inn, men jeg skal også hjelpe deg videre her. Jeg vet at mange bruker meg som kilde. Vil du vite hvorfor? Jeg forsøker hele tiden å lage så gode saker og dokumentere dem så godt jeg kan. Samt vedlegge andre kilder som bekrefter det jeg sier. Dermed får jeg en god sak veldig fort. Jeg har testet alt og demonstrert det.

Mine beste verktøy for kildebruk er Facebook og Google søk. De gir meg mye informasjon på kort tid.

Da må jeg søke opp problemet mitt ofte på norsk og engelsk. Mye av det jeg leter etter har ofte opphav i utlandet. Så da må jeg lagre om samle informasjonen og gjøre det forståelig på siden min. Jeg vet at ikke kan engelsk i dag. Da blir det vanskelig for mange. Det har jeg full forståelse for.

Jeg vet også at mange faktisk vegrer seg for å bruke google søk. Dette skjer i norge og utlandet. Derfor har noen opprettet en side som gjør ett google søk for deg. Du kan igjen sende dette til dine venner. Ellers er det bare å bruke Google.no. Så her har jeg laget et eget google søk for deg angående sjekk av gode kilder.

På Facebook så bruker du bare søkefeltet på toppen av siden.

Mange sier også at kildesjekk må inn i skolen, men det er den allerede på høyskoler og universiteter. Skal du lage ta en barchelor, master eller doktorgrad. Så må du lete etter masse fakta. Du må bygge din egen sak og du må henvise til en drøss med kilder. Så her er flere gode artikler om kildesjekking:

Da har jeg lagt til flere kilder på min egen artikkel samt bilder og dokumentasjon. Så nå holder jeg å bygge opp en god sak med bilder og mange gode kilder. Jeg siterer til meg selv og andre for å styrke nettopp min egen sak, men her er noe du også på tenkte på i dagens samfunn.

Alle er i dag sin egen kilde fordi alle kan starte en nettside, blogg, dele info på andre sosiale medier. Finner du viktig informasjon om spam eller svindel. Ja da bør du passe på at du har gode kilder.

Dette var bare for å få litt perspektiv på saken om kildesjekk, men så skal jeg snu på deg igjen.

 • Hva om jeg deler feil info.
 • Hva om jeg sprer rykter.
 • Hva om jeg lager saker for å gjøre skade?

Da blir troverdigheten til nettsiden min og alt jeg gjør svekket masse. Jeg river ned alt jeg har bygget opp bare fordi jeg ikke sjekket om det som jeg fant var sant. Eller jeg lagde alt for dårlig dokumentasjon på en sak og sjekket kilder for dårlig. Så det faktisk fikk konsvekvenser for noen uskyldige.

Så med andre ord hvis jeg ikke kildesjekker godt nok eller har en dårlig sak. Ja da vil du ikke kunne se den på nettsiden min. Det er også en annen side av saken her.

Når det gjelder svindel og scam så finner jeg av og til saker som er alt for store for nettsiden min. De kan jeg ikke publisere grunnet at jeg vil beskytte meg selv og familien. Da må jeg heller tipse andre instanser som kan bistå eller har ressurser nok til å ta saken min.

Jeg har blitt saksøkt og blitt truet med søksmål av en svindler. Artikkelen ble fjernet da jeg ikke har ressurser tid eller penger nok til å fronte en sak i retten. Så etter det jeg endret måte jeg jobber på.

Saken min var veldig sterk og jeg hadde masse dokumentasjon, men jeg var den minste her som var lettest å få til meg å tie. Så det er neste punkt på saken min.

Videre nå så håper jeg at du har forsøkt å prøve litt kildesjekking i mellomtiden.

Du har en sterk sak med mye fakta, men den du skal gi beskjeden til må inrømme at de har gjort feil. Så dette sitter langt inne hos mange. Dette er en måte som du vil garantert miste Facebook venner på.

Jeg har en tankegang angående læring som er som følger. Jeg lærer hele livet og jeg er nødt til å lære av de feilene jeg gjør. Jeg må hele tida være ydmyk. Jeg må også alltid kildesjekke og oppsøke informasjon. Så del dette på en bra måte uten ovenifra og ned holdning.

Mange kaller meg en ekspert innen spam og svindel. Det er fordi jeg har trykker på alt ikke tørr å trykke på i snart 8 år nå. Når jeg sjekker folk alt ikke tørr å trykke på. Så må jeg også ut av komfortsonen min ganske ofte. Spam og svindel kan ofte føre en sikkerhets risiko for meg min pc og nettleser. Hvis jeg ikke er nøye på hva jeg gjør. Jeg har såvidt begynt å lære angånde spam og svindel. Jeg møter en vegg med informasjon som jeg ikke klarer å behandle nettopp fordi jeg ikke har kunnskap og ikke kan alt.

Når vennen din kommer med tips om å slutte med kjedemeldinger og lignende. Så bør du lytte. Her kan du faktisk lære noe. Ingen ønsker å være ovenogfra og ned holdning. Så det bør du unngå. Du vil også faktisk lære noe nytt.

Ingen ønsker å være ute av sin trygge sone, men det er når du kommer utenfor det skjer ting. Så ved å søke kilder og lære nytt så følger med seg mange fordeler faktisk:

 • Du blir mere kritisk
 • Du søker mere kunnskap
 • Du går ut av din egen komfortsone.
 • Det som en gang var skummelt og vanskelig begynner du faktisk og mestre litt etter litt.
 • Til slutt så ser du mere framgang. Du begynner faktisk å få en del utbytte av dette.

Vi er så vanvittig heldig i dag. Kunnskap ligger helt åpent for oss over hele internet. Du kan lære og søke ny kunnskap 24/7 hvis du bare vil. Det er bare snakk om tid og prioritering. Denne kunnskapen bør du oppsøke og det ofte. Du har alt å vinne på det.

Her er noen nettsider til gratis studering og disse er det mange av:

Sånn som vi lever i dag med tanke på at informasjonen flyter fritt. Da må man faktisk ta seg de 2 minuttene til å kildesjekke og være kritisk. Det er jo også risikoer ved å dele kjedemeldinger på Facebook. De er sporbare i Facebook søk. Så dermed blir du ett mål for de som plantet kjedemelding.

Så når du søker etter kilder på Google i dag. Så må faktisk Google kildesjekke seg selv også. Det samme gjelder Facebook, men facebook har en sykt stor jobb å gjøre med tanke på virus, spam og kjedemeldinger. Her det fritt fram.  Uansett så sjekker Google og Facebook kilder for deg.

Så selv ikke de slipper unna. Så da er det bare å sette igang å søke etter kilder. Her er mine tips relatert til spam og svindel:

 • Kjedemeldinger om virus og spam på Facebook. Da må du søke i Norge og i utlandet. Så du vil ofte fortere finne flere utelandske kilder til saken. Du må søke på norsk og engelsk.
 • Finn gjerne flere kilder for å styrke saken din.
 • Du må være kritisk.
 • Spørr gjerne venner.
 • Du må oppsøke kunnskap.
 • Du må alltid være åpen for å lære nytt
 • Du må gjøre feil lære nye ting.

Til slutt sett fra ett lederperspektiv. Vær en god leder for din venn.

 • Gi din venn hjelp når du kan
 • Gi din venn kunnskap om ting du kan som hun/han ikke kan
 • Det er greit å gjøre feil, men lær av dem
 • Du skal aldri trykke noen ned når du lærer bort. Da er du er dårlig lærer.
 • Du skal være pådriveren som man kan se opp til
 • Det er lov å være uenig. Prat om ting som folk. Man må ikke alltid ha rett. Det er ødeleggene i verste fall.

Sist men ikke minst. Det som er en sannhet i dag er nødvendigvis ikke sannhet eller kilde om 10-20-100 år. Det er fordi samfunnet hele tiden er i konstant endring. Vi forsker og finner ut nye ting hver eneste dag.

Helt til slutt så har du også denne vennen som du har delt masse artikler til og masse info om svindel og evigheter. Du har gjort alt i din makt, men det hjelper ikke. Du kan ikke redde alle så da må de seile sin egen sjø. Da må de gå på en smell og lære. Kommer de til deg igjen etterpå og sier de gjorde feil. De er kanskje lei seg og langt ned. Da skal du ikke komme her med: Hva var det jeg sa!?!?!?. Da ødelegger du alt. Du skal heller si. Auda. Dette var ikke bra, jeg skal hjelpe deg jeg. Dette fikser vi sammen.

Det ble mye informasjon her, men dette er viktig. Det er litt mye tekst, men jeg håper du tok deg tid til å lese alt.

 

Datahjelperne.no drives på fritiden. Nettsiden vil alltid være åpen for alle. Likte du artikkelen så kan du bidra.

Vipps: 98100
Konto: 3000.33.91236

Share.
Skip to content
%d bloggere liker dette: