Myte: Får du virus av å trykke på en link 1 gang?

0

Jeg får veldig ofte spørsmål om virus på nettsiden min og i de fleste tilfeller kan jeg avkrefte at det er virus. Jeg trykker på alt jeg får inn, men noen ganger kjører jeg på ett virtuelt område så skadevaren ikke kommer inn på min pc.

Mange er redd for å få virus på mobil og pc med god grunn.

Jeg ønsker å fortelle litt om mine egne erfaringer. Jeg har nå trykket på alt mulig rart jeg har fått tilsendt i 10 år. Så da ønsker jeg å dele mine erfaringer om det. Husk at svindlere nå for tiden går etter ditt visa/master kort og infon om deg på nett. Det er mye mere verdifullt enn ett virus som ødelegger pc eller mobil. Det får de lite igjen får, men unntaket her er krypteringsvirus.

For de som lurer så kjører jeg Windows 10 på min pc. Der bruker jeg på defender som er gratis innebygget antivirus. På min Nokia mobil med Android one så kjører jeg ikke noe antivirus. Da antivirus også er innebygget på android fra før av.

Du kan jo også ha andre antivirus og malwareprogrammer på mobil og pc. Det er ikke noe problem.

Jeg vil ta bort en mye om at du trykker på en link 1 gang så er det virus. Så får du virus på pc og mobil ut av det blå. Så enkelt er det ikke. Du kan få virus, men det skjer på andre måter

 • Du kan sendes igjennom mange nettsider. Det kalles redirecting.
 • Du kan trykke på en link i ett bilde. Bilde kan inneholde skadelig kode.
 • Lokasjonen din kan spores hvis du trykker på en link.
 • Du trykker på en link og laster ned ett program, men programmet må kjøres.
 • Du trykker på en link og sendes til google eller apple appstore
 • Du får ett vedleg på en epost. Du sendes så til en ny nettside.
 • Du laster ned og kjører ett nytt program.

Så jeg har da fått bekreftet at det er farlig å trykke på en link som du kan få tilsendt, men får du viruset av bare 1 trykk? Det er en myte jeg ønsker å røske opp med roten.

Nå har jeg trykket på spam, svindel og facebook spam i 10 år. Alle gangene jeg har trykket så fører det til nye sider og enda flere trykk.

Det er en mye at du får virus ved ett trykk mener jeg. Du må alltid gjøre flere trykk i etterkant. Det har jeg selv erfart i årevis nå.

De som skal hjelpe andre med å kalle alt for virus er bare med på å spre frykt. De vet ikke hva det er. Så da kaller det bare for virus.

La oss si at din pc er en matbutikk. Du kjenner til det meste, men av og til vil ukjente ting dukke opp. Da spør du somregel venner eller familie om hjelp. Så får du forklart hva det er også er problemet løst.

Men på sosiale medier så er det helt annerledes. Du kommer inn i en matbutikk. Du ser noe du ikke vet hva er. Du roper ut til alle i butikken. De som heller ikke vet hva det er roper med deg. Til slutt kommer de ansatte i butikken og forteller at dette er en ny frukt fra kina.

Jeg har ett dypt ønske om at folk i det minste googler eller spør andre hvis de ikke vet. Dermed får du delt korrekt info og dermed blir færre skremt unødvendig.

Så konklusjonen min er som følger:

 • Kan du få virus? Ja det kan du.
 • Hopper viruset inn i pc`en din av seg selv? Hvis du har en gammel utdatert pc eller mobil. Du trykker så på en farlig nettside. Så kjøres det kode på nettsiden som du ikke ser. Så ja du kan få virus ved å besøke en nettside. Hvis pc eller mobil er utdatert.
 • Kan du få virus ved 1 trykk som mange påstår? Nei. Du må laste ned skadevaren og kjøre den. Du må også trykke via mange sider som oftest. Ingenting skjer av seg selv i disse tilfellene.
 • Du kan også få virus via epost, men dette krever også flere trykk.

Så myten om at du kan få virus via å trykke på en link en gang stemmer ikke, men du kan få virus ved å trykke flere ganger. Eller laste ned virus via mail eller internet. Det stemmer.

Ser du feil på artikkelen? Send meg en mail på heimholt@gmail.com eller en melding på Facebooksiden min.Så skal jeg få feilen rettet.

Du kan støtte meg på følgene måter:

Vipps: 98100
Konto: 3000.33.91236

Share.
Skip to content
%d bloggere liker dette: