Slik legger du spor på pc`en din/mobilen din og her er noen tiltak du kan gjøre for å stoppe det. Til en viss grad.

0

Når vi er på nett i dag så overvåkes du mere enn du tror. De største leverandørene av nettlesere vet mer om deg enn du tror. Dette gjelder også sosiale nettverk.
Jeg mener heller ikke du skal bli paranoid og ta foliehatten på, men jeg skal vise deg hvilke tiltak på hva du kan gjøre også vise deg det du ikke kan gjøre så mye med.
I hver eneste nettleser i dag så har man noe som heter informasjonskapsler. De kan overvåke deg og være med på f.eks. å sende deg målrettede reklamer eller samle inn informasjon om deg.
Er dette noe du kan skru av? Via brannmurer og antivirus programmer kan de gå inn og begrense noe, men du er avhengig av dem for å kunne surfe nettet. Kutter du dem helt ut får du rett og slett en veldig dårlig opplevelse på nett.
De finnes i mange versjoner og det er etterhvert gjort tiltak som du kan skru av i nettleseren din så du overvåkes mindre.
Do Not Track. blokkerer tilgang fra nettsider som maser om informasjonskapsler og de begrenser tilgangen til din pc. På norsk heter dette: Ikke spor.
Dokumentaren til NRK – Overvåkningssamfunnet tar også for seg mye mere enn jeg vil gjøre her.
Først så skal jeg ta for meg Internet Explorer. Den er jo underlagt Microsoft og de samler inn ganske mye informasjon om deg.
Alt av informasjonskapsler er somregel på og du må ta dette av for å unngå å bli overvåket.
Microsoft er ett stort selskap og de er pliktig til å legge ut vilkår og brukeravtaler, men veldig få leser disse.
De har flere sider som alle bør sjekke ut:
Dette er sider som folk flest ikke vet om, men som alle bør lese. Her står det f.eks.
Når du utfører et søk, samler Microsoft inn følgende:
Søkeord og dato for søket
IP-adresse, leserkonfigurasjon og din posisjon
Eventuelle unike identifikatorer i informasjonskapslene
Kilde: Microsoft
Microsoft har også mange inforamsjonskapler  som de sier hva heter og hva de samler inn.
Informasjonskapselens navn Beskrivelse
MUID Identifiserer unike nettlesere for Microsofts nettsteder. Brukes til reklame, nettstedsanalyse og andre driftsformål. .
ANON Inneholder ANID, som er en unik identifikator som brukes til å identifisere hvilke annonser en bruker kan komme til å like. Den brukes også til å bevare brukerens valg om å ikke motta annonser som er målrettet etter bevegelser, hvis denne brukeren har valgt å ikke motta annonser med sin Microsoft-konto.
CC Inneholder en landskode som fastsettes ved omvendt sporing av IP-adressen.
Autentisering av Microsoft-konto Informasjonskapsler for autentisering (f.eks. RPSTAuth, MSNRPSAuth, KievRPSAuth) brukes når en bruker logger seg inn med en Microsoft-konto.
NAP Inneholder en kryptert versjon av brukerens land, postnummer, alder, kjønn, språk og yrke hvis dette er kjent, basert på brukerens Microsoft-kontoprofil.
MH Finnes på webområder som deles av flere merker, der Microsoft er i partnerskap med en annonsør. Denne informasjonskapselen identifiserer annonsøren, slik at den riktige annonsen velges.
ACH01 Opprettholder informasjonen om hvilken annonse som ble klikket på, og hvor brukeren klikket på den.
TOptOut Indikerer at brukeren har valgt ikke å motta annonser fra Microsoft som er målrettet etter bruksmønster.
Kilde: Microsoft
Microsoft sier også at du kan skru av disse eller begrense disse i Internet Explorer.
Microsoft har også 2 selskaper som er med på å gi deg målrettet reklame.
Du kan også melde deg av annonser hos Microsoft:
Innstilling av tredjeparts analyse.
Som beskrevet i mer detalj nedenfor bruker mange websider og online-tjenester fra Microsoft og andre selskaper tredjeparter for analyseformål, noe som bruker informasjonskapsler og sporingsbilder til å samle aggregert statistikk om effektiviteten av reklamekampanjer eller andre handlinger på websiden.  Du kan melde deg ut av datainnsamling eller bruken til noen av disse analyseleverandørene ved å klikke de følgende koblingene:
Her er enda flere du kan melde deg ut av.
Hva slags data vi samler inn og bruker:
Når du mottar eller bruker annonser på områder, i tjenester eller i programmer fra oss eller annonseringspartnerne våre, kan det hende vi blant annet samler inn følgende informasjon:
 • Din datamaskin- eller enhets-IP-adresse.
 • Microsoft-informasjonskapsel-ID-er eller annonseidentifikatorer.
 • Datamaskin-, webleser- eller enhetsinformasjon, inkludert type webleser, språk, operativsystem og nettadresser.
 • Informasjon om bestemte annonser som var på området, inkludert dato og klokkeslett.
 • Informasjon om sidene du har vist og annonsene du har klikket på.
 • Din posisjon.
Kilde: Microsoft
Så Microsoft samler inn ganske mye informasjon om deg og pc `en din. Du kan også skru av reklame på Hotmail eller Outlook kontoen din, men den tjenesten er kun i Beta for øyeblikket.
Gå inn på My Choices for å fjerne.
En annen stor aktør som overvåker mye er Facebook. For det første så overvåker Facebook deg når du er pålogget og når du er avlogget. Facebook bruker også informasjonskapsler på samme måte som Microsoft.
Her er også en liten oppdatering på forrige bloggpost jeg linke til om overvåkning når du er avlogget på Facebook.
Du har noen valg på instillinger -> annonser på Facebook. Som du kan begrense dine egne reklame instillinger i Facebook.
Facebook har også i ettertid ønsket å gi brukerne mere kontroll over annonsene sine.
Ellers når det gjelder informasjonskapsler og overvåkning så finnes det faktisk en informasjonskapsel som er meget bra å ha. Den heter opt out informasjonskapsel/cookie. Den er kort fortalt med å begrense overvåkningen. Hvis du ser på flere av linkene jeg har lenket til over på Microsoft så vil du se at det står opt out bak dem.
Å velge bort informasjonskapslene betyr ikke at du vil ikke lenger motta elektronisk annonsering. Det betyr at selskapet eller selskaper som du har valgt ut vil ikke lenger levere annonser som er skreddersydd til dine web preferanser og bruksmønster. Så med andre ord vil du fortsatt motta annonser, men de vil da være vilkårlige og ikke tilpasset deg og dine søk på nettet.
Men Facebook vil nok fortsatt overvåke deg mye selv etter nye reklameregler. Anbefaler alle som leser dette å gå til denne siden her og skru av alle informasjonskapsler som facebook bruker. 
Google må jo også med, men brukerene innen Google godtar mye overvåkning fordi de igjen får relevante annonser til det de søker på. Noe som er en vinn vinn situasjon for brukerne.
Google har en egen side som viser hvor du kan ta av reklame.
Google lar deg også ta av og på annonser som er knyttet til Google kontoen din.
Google kan også hente ut ganske mye informasjon fra cookiene de bruker.
Brukskategori Eksempel
Innstillinger
Ved hjelp av disse informasjonskapslene kan nettstedene våre huske informasjon som endrer måten nettstedene fungerer eller ser ut på, for eksempel språket du foretrekker eller området du befinner deg i. Ved å huske området ditt kan et nettsted gi deg lokale værmeldinger eller trafikknyheter. Disse informasjonskapslene kan også være til hjelp når du vil endre tekststørrelse, skrifttype eller andre deler av nettsteder du kan tilpasse.
Tap av informasjon lagret i en informasjonskapsel for personlige innstillinger, kan gjøre et nettsted mindre funksjonelt, men det skal ikke hindre nettstedet i å fungere.
De fleste Google-brukere har en informasjonskapsel for personlige innstilinger (kalt «PREF») i nettleserne sine. En nettleser sender denne informasjonskapselen med forespørsler til Googles nettsteder. PREF-informasjonskapselen kan lagre innstillingene og annen informasjon som for eksempel foretrukket språk (f.eks. norsk), hvor mange søkeresultater du ønsker å se per side (f.eks. 10 eller 20), samt hvorvidt du ønsker å ha Google-filteret Sikkert Søk påslått.
Sikkerhet
Vi bruker sikkerhetsinformasjonskapsler for å godkjenne brukere, hindre ulovlig bruk av påloggingsinformasjon og beskytte brukerdata fra uvedkommende.
Vi bruker for eksempel informasjonskapsler kalt «SID» og «HSID», som inneholder digitalt signerte og krypterte registreringer av ID-en til brukerens Google-konto og nyligste påloggingstidspunkt. Med kombinasjonen av disse to informasjonskapslene kan vi blokkere mange typer angrep, for eksempel forsøk på å stjele innhold fra skjemaer du fullfører på nettsider.
Prosesser
Nettsteder bruker prosessinformasjonskapsler til å fungere og levere tjenester på en måte som oppfyller forventningene til brukeren. Dette gjelder for eksempel navigering på nettsidene eller tilgang til sikre områder på nettstedet. Uten disse informasjonskapslene kan ikke nettstedet fungere ordentlig.
Vi bruker for eksempel en informasjonskapsel kalt «lbcs» som gjør det mulig for Google Dokumenter å åpne flere dokumenter i én nettleser. Hvis denne informasjonskapselen blokkeres, fungerer ikke Google Dokumenter ordentlig.
Annonsering
Vi bruker informasjonskapsler for å gjøre annonser mer engasjerende for brukere samt mer verdifulle for utgivere og annonsører. Noen vanlige bruksområder for informasjonskapsler, er valg av annonser på bakgrunn av hva som er relevant for en bruker, forbedret rapportering av kampanjeytelse samt å unngå å vise annonser brukeren allerede har sett.
Google bruker informasjonskapsler, for eksempel PREF-, NID- og SID-informasjonskapslene, for å tilpasse annonsene i Google-tjenester, for eksempel Google Søk. Vi bruker slike informasjonskapsler til for eksempel å huske de siste søkene dine, tidligere samhandling med en annonsørs annonser eller søkeresultater, og besøk til en annonsørs nettsted. Dette gjør det lettere for oss å vise deg tilpassede annonser på Google.
Vi bruker også informasjonskapsler for annonsering som leveres via nettet. Den viktigste informasjonskapselen vår for ikke-Google-nettsteder kalles «id». Denne lagres i nettlesere under domenet doubleclick.net. Vi bruker også andre med navn som _drt_, FLC og exchange_uid.
Noen ganger kan en informasjonskapsel angis på domenet for nettstedet du besøker. Når det gjelder DoubleClick-produktet vårt, kan informasjonskapselen «__gads» angis på domenet til nettstedet du besøker.
Andre Google-tjenester, som for eksempel YouTube, kan også bruke Doubleclick-informasjonskapsler for å vise deg mer relevante annonser. Finn ut mer om annonser og YouTube.
Google bruker ulike informasjonskapsler knyttet til konvertering, som har som hovedformål å hjelpe annonsører med å fastslå hvor mange av dem som klikker på annonser som også ender opp med å kjøpe de aktuelle produktene. Med disse informasjonskapslene kan Google og annonsøren fastslå at du klikket på annonsen og gikk videre til annonsørens nettsted. Informasjonskapsler for konvertering brukes ikke av Google for interessebasert annonsemålretting og varer bare i en begrenset periode. Disse informasjonskapslene genereres vanligvis i domenet googleadservices.com eller google.com/ads. Data fra informasjonskapsler for konvertering kan også brukes i kombinasjon med Google-kontoen din for å knytte sammen konverteringshendelser på ulike enheter du bruker. Bare anonyme konverteringsdata som er samlet inn fra disse informasjonskapslene, deles med annonsørene.
Noen av de andre informasjonskapslene vi bruker, kan også måle konverteringshendelser. Doubleclick- og Google Analytics-informasjonskapslene kan for eksempel også brukes til dette formålet og kan konfigureres i domenet til nettstedet du besøker.
Øktstatus
Nettsteder samler ofte inn informasjon om hvordan brukere kommuniserer med et nettsted. Dette kan omfatte hvilke sider brukere besøker oftest samt hvorvidt de får feilmeldinger fra bestemte sider. Vi bruker disse informasjonskapslene for øktstatus til å forbedre tjenestene våre og gi brukere en bedre opplevelse på nettet. Hvis du blokkerer eller sletter disse informasjonskapslene, kommer nettstedet fremdeles til å fungere som det skal.
Disse informasjonskapslene kan også brukes til anonym måling av effektiviteten til PPC (betaling per klikk) og annonsering fra samarbeidspartnere.
Vi bruker for eksempel en informasjonskapsel kalt «recently_watched_video_id_list» (liste over ID-er for videoer som nylig er sett), som gjør at YouTube kan registrere videoene som nyligst er sett i en bestemt nettleser.
Kilde: Google 

Tjenerlogger

Som på de fleste andre nettsteder, registrerer tjenerne våre automatisk sideforespørsler som blir gjort når du besøker nettstedene våre. Disse tjenerloggene inneholder vanligvis nettforespørselen din, IP-adressen, nettlesertypen, nettleserspråket, datoen og tidspunktet for forespørselen og en eller flere informasjonskapsler som identifiserer nettleseren din.
Her er et eksempel på en typisk loggoppføring der søket er «biler», etterfulgt av en klassifisering av delene:
123.45.67.89 - 25/Mar/2003 10:15:32 -
http://www.google.com/search?q=cars -
Firefox 1.0.7; Windows NT 5.1 - 740674ce2123e969
 • 123.45.67.89 er brukerens IP-adresse, som er tilordnet av nettleverandøren. Avhengig av brukerens tjenester, kan forskjellige adresser tilordnes av leverandøren hver gang brukeren kobler seg til Internett.
 • 25/Mar/2003 10:15:32 er datoen og tidspunktet for søket.
 • http://www.google.com/search?q=cars er den forespurte nettadressen, inkludert søkeordet;
 • Firefox 1.0.7; Windows NT 5.1 er nettleseren og operativsystemet som brukes.
 • 740674ce2123a969 er datamaskinens unike informasjonskapsel-ID, som ble tilordnet datamaskinen første gang den ble brukt til å besøke Google. (Informasjonskapsler kan slettes av brukeren. Hvis brukeren har slettet informasjonskapselen fra datamaskinen siden forrige gang vedkommende besøkte Google, vil det være informasjonskapsel-ID-en som tilordnes neste gang vedkommende besøker Google fra den datamaskinen.)
Kilde: Google
Time har også tatt for seg hvordan store selskaper kan vite så mye om deg på nettet.
Du kan også stoppe google for å overvåke deg via google kontoen din. Der har du mange valg.
Google overvåker brukere på iPhone og Safari nettleseren.
Du har også flere nettsteder nå som gjør kjemper mot overvåkning på nett.
Ellers har du også muligheten til å bli helt anonym på nett, men det krever mange tiltak og må også holde deg kontinuerlig oppdatert på alle områder.
Til sist vil jeg også si at på de fleste nettlesere i dag så kan man surfe på en modus som heter inkognito der ingen informasjonskapsler lagres etter bruk .  
Det du skal ha i bakhodet her er at selv om du surfer inkognito så sendes fortsatt dataene til Microsoft, Google og Facebook. Informasjonskapslene slettes kun lokalt på maskinen når økten er ferdig.
I tillegg gir Google deg nå mulighetent til å bli glemt i dems søkemotor, men ha i bakhodet at selv om du er fjernet fra søkemotoren. Så kan fortsatt innholdet du ikke vil at skal være på nett være tilgjengelig via en webside. Den kan man da søke opp via bing eller andre søkemotorer.
Da er også sletttmeg grei å ha, men for andre sider som legger ut bilder og info om deg. Da må du selv kontakte tilbyder for få dette slettet.

Følg meg på sosiale nettverk:

Share.
Skip to content
%d bloggere liker dette: