Test av Netcom 4G – Huawei Router

0
For å gjøre en lang historie kort. Før bodde jeg i Bergen. Nå bor jeg i Sømna kommune. Der er ikke Adsl prioritert veldig høyt og det er ofte lang avstand mellom sentralene og bygg og det medfører trege linjer.
Jeg sjekket ut først Wimax. De krevde klar sikt fra Torghatten til der vi bor nå, men her er desverre ett fjell i veien. Hastigheten de leverer er det ingenting å si på. De klarte heller ikke å lage en mellomstasjon så jeg kunne få dekning. Da ble dette tilbudet uaktuelt. På sikt har jeg også lyst på fiber, men det er uaktuelt nå for øyeblikket.
Jeg tok også en sjekk på linjen min på kapaxweb.
Hastigheten vi kunne få var ikke veldig bra i opp eller nedlastingshastighet.
Jeg vet også at Netcom driver og bygger ut 4G i Norge akkurat nå og da ville jeg sjekke om vi kunne få det.
Der vi bor er vi omringet av fjell, men basestasjon til mobil er faktisk ganske nærme. Da valgte jeg å få for Netcom 4G med Huawei router. 
Fra før av har jeg Chess abb på telefonen min og de går på Netcom sitt nett. Der hadde jeg god dekning og fikk lastet ned i bra hastighet.
Skal du vurdere 4G må du ha testet dette i forkant. Du kan ikke teste dette hvis du har Telenor abb eller leverandør som bruker Telenor sine basestasjoner. Det MÅ være Netcom eller leverandør som bruker Netcom sitt nett.
Last ned Speedtest.net på mobilen din og mål hastighet på mobilnettet der du bor. Speedtest for Android og iPhone. Den testen gir deg ett godt svar på hvor god hastighet du kan få.
Når du surfter ser du etter dette på telefonen på toppen av telefonen din.
E = Edge. Det er den tregeste formen for mobilt nett.
3G = Det er noe kjappere, men også en gamlere standard.
H = Den er enda raskere og er nesten ADSL hastighet.
H+= Er enda raskere igjen.
4G= Kjappeste per dags dato til en ny standard kommer.
Så har du tegn på H og H+. Så har du god dekning rundt der du bor på basestasjoner. Min basestasjon var det kort avstand til som du ser under på bildet.
Vet du ikke hva 4G/LTE er? Her er en kort innføring.
Det er mobilt bredbånd der du kan laste ned fra 20-100 mbit i sekundet. Netcom holder på i disse dager å oppgradere basestasjoner over hele landet.
Du må betale 799 når du oppretter abb og 599 i mnd etterpå og du binder deg for ett år.
De sender deg først router også sender de deg simkort til routeren etterpå.
For min del så måtte jeg vente 1 mnd fra jeg bestillte til jeg fikk alt i orden, men det var fordi det var stor pågang på 4G i følge netcom. Det syntes jeg var lenge og vente så jeg håper de tar inn større ordre på routeren framover så kundene slipper å vente så lenge.
Så til routeren. Det følger med 2 antenner. De er lett å skru på. Strømforsyning, flere manualer og usb kabel følger også med.

Jeg for min del har koblet tv`en til i nettverksuttak nr 1 så jeg kan dele innhold fra pc`en rett på tv`en med DLNA trådløst. Kobler jeg mobiler til samme nettverk trådløst. Kan de også dele innhold rett til tv.
På bildet nr 2 ser du hvor simkortet er puttet inn. Det er det hvite flate området.
Hvordan er den å sette opp??
Etter du har skrudd på routeren. Koble deg til det trådløse nettet som står bak på router. Logg deg på router med ip 192.168.1.1 via nettleseren din. Så tar det 5 min til du begynner til du er på nett. Dette er veldig lett.

Først logger du deg på med admin som passord. Deretter velger du Setup Wizard.
1. Skriv inn pin kode på simkort. Trykk Enable.
2. Auto, Always On. De må være på.
3. WLAN. Her skriver du nettverksnavn på ditt trådløse nett. Det er SSID: velg 802.11. b/g/n
4. Sikkherhet. Velg WPA2/PSK. Får du ikke logget på nett med en gammel pc eller mobil må du velge WPA/PSK – WPA2/PSK. Da bytter den mellom 2 krypteringsmetoder. WPA2 er den sterkeste og anbefales å bruke.
5. Confirm: Se over at du har gjort alt riktig. Trykk submit. 
Da vil du bli kastet av nettet, men fortvil ikke. Du har nå satt nytt navn på nettverket og nytt passord. Søk opp det nye nettverket og skriv inn det nye passordet på pc`en. Så er du koblet på. Du har nå satt opp din 4G router.. Verre var det ikke.
Er det trådløse nettverket ditt ustabilt og faller ut ofte etter installering? Da kan det være nettverk i området der du bor som bruker samme kanal som deg og det lager inteferens. Her er noen tips på hvordan du kan unngå dette.
Når jeg så kjører en test av linjen får jeg følgene resultat.
Jeg bor ikke veldig sentralt og dette er helt ok opp og nedlastingshastighet. Det er litt kjappere enn ADSL, men mer enn godt nok for mitt bruk.
Men det er også flere fordeler med dette.
+ Jeg blir ikke avhengig av adsl linje montert i vegg
+ Router kan jeg ta med overalt i Norge. Tar du den med til utlandet kan du risikere stooooor regning på grunn av roaming.
+ 4G nettet vil bare bli bedre over hele landet på sikt. 80-100 mbps er godt nok for de fleste.
+ Routeren er lett av vekt og du trenger bare å ta med den og strømforsyning.
+ Du får filmleie med i abb.
+ Du får spotify med i abb. 
+ Støtter 32 enheter tilkoblet.
Ulemper 
– 4G er ikke bygdt ut over hele landet enda
– Du kan laste ned 100 gb i mnd. Overstiges dette så senkes hastigheten på linjen.
De 2 ulempene håper jeg at forsvinner på sikt og blir bedre på begge områder. Så 4G kan trygt anbefales.
Så jeg gleder jeg meg til Netcom oppgraderer til 4G i mitt område. Da vil jeg få mye bedre linje enn jeg har nå.
Flere tester og omtaler:

Oppdatering:
Etter jul så har nedlastingshatigheten ligget rundt 1 mbit og det bryter ofte. Mest sannsnyligvis har noen i område også fått 4G og da må hastigheten fordeles. Netcom kan ikke bistå meg etter mange telefonsamtaler og de vet heller ikke når bedre dekning blir bygget ut i området.
Tiltak jeg har gjort: 
– Oppdatert firmware på router.
– Flyttet router for bedre signal.
Uten at dette har hjulpet noe.
Håper de får på plass 4G utstyr asap.

Følg meg på sosiale nettverk:

Share.
Skip to content
%d bloggere liker dette: