Site icon Datahjelperne

Black week dag 1: NVMe-harddisker!

Nå er det Black Week, og det er snart Black Friday, altså har du god grunn til å lese dette innlegget hvis du skal prøve deg på et røverkjøp av en PC, eller om du ønsker en raskere PC uten å måtte oppgradere så mange deler eller bruke så mye penger.

Vet du hva en NVMe-harddisk er? Har PC-en din det? I så fall har du alt du trenger, og det er ingen grunn til å lese videre herfra, med mindre du har grunn til å tro at akkurat din type NVMe-modell er av en litt billigere og tregere modell?

Flere typer harddisker

Først må vi huske på at det finnes flere typer harddisker. De eldste typene er store og tunge, og svært treige i forhold til NVMe-harddisker. De eldste typene er nå oppgradert med SSD-er, altså harddisker uten mekaniske deler, men de blir likevel begrenset av SATA-grensesnittets båndbredde, som er 600 MB/s på det høyeste med den nyeste standarden, de to eldre standardene støtter henholdsvis 300 og 150 MB/s. Hvis du ikke vet hva SATA er, så har vi beskrevet det nederst på denne siden: https://www.datahjelperne.no/ord-og-utrykk-i-mobil-og-dataverdenen-2/

Kort og enkelt; SATA er protokollen / kabelen som kobler harddisken til hovedkortet. Selv om harddisken du kobler til er superrask, så vil den uansett ikke overføre data raskere enn det SATA-kabelen vil tillate den å gjøre.

(Bilde hentet fra https://www.123rf.com/photo_83882545_harddisk-and-ssd-sata-port-on-white-blackground.html)

Derfor har noen klart å finne opp en ny måte å koble et lagringsmedie til en PC på; De gjør det gjennom PCI-Express og en sokkel kalt for M.2 som vi viser i bildet under. Personen holder M2-harddisken, og er på vei til å koble den til hovedkortets M.2-sokkel. Som du ser så er M2-harddisken slett ikke stor i det hele tatt!

(Bilde hentet fra https://www.quora.com/What-does-an-M2-slot-look-like)

Forskjell på NVMe-harddisker

Når vi åpner en av nettbutikkene i Norge som selger datautstyr og ser etter NVMe-harddisker, ser vi at flere av dem reklamerer med hastigheter opp til 7300 Mb/s, og det er raskere enn det SATA-standarden klarer.

Så, hvis du har en M.2 sokkel på hovedkortet på PC-en din, enten det er en stasjonær PC eller en laptop, så bør du vurdere å kjøpe en NVMe-harddisk, eller oppgradere den du har fra før. Det er ikke nødvendigvis manglende prosessorkraft eller minne som gjør at PC-en din er treg, det kan nemlig hende at det rett og slett handler om harddisken din. Derfor: Hvis du skal kjøpe en ny PC, sørg for at den har en NVMe-harddisk, eller i det minste mulighet til å koble en NVMe-harddisk direkte til hovedkortet. Her er et bilde fra spesifikasjonene for en laptop fra en av nettbutikkene i Norge.

Her har vi også et bilde fra spesifikasjonene for et hovedkort fra en annen nettbutikk i Norge.

Ikke bruk NVMe-harddisker til sikkerhetskopi

Husk imidlertid at slike harddisker absolutt ikke egner seg godt for å oppbevare sikkerhetskopier av f.eks. bilder, da man mest sannsynlig vil miste alt på harddisken hvis / når den feiler. Det handler om måten dataen blir lagret på. Alle PC-komponenter har begrenset levetid, og en harddisk vil alltid før eller siden feile, og derfor må du huske sikkerhetskopier. Hvis du ønsker å sikre deg på best mulig måte mot datatap ved eventuelle harddiskfeil, så er det de gamle mekaniske harddiskene som fremdeles gjelder. I det tilfellet anbefaler vi at man kjøper en harddisk som er laget for å være en NAS-harddisk. De vil leve svært lenge og yter svært raskt.

Forskjell på SSD og mekanisk harddisk

Når vi først er inne på emnet, så vil vi også forklare hva som er forskjellen mellom de tradisjonelle mekaniske harddiskene og SSD-er.

Mekaniske harddisker: En plate snurrer rundt, og et hode beveger seg over platen som snurrer, og både skriver / leser data til platen i form av elektromagnetiske impulser. Vi kan illustrere dette som at et menneske skriver ned informasjon på et ark. Dersom dette mennesket skulle falle bort, er likevel informasjonen skrevet ned på arket. Denne måten å lese / skrive til data på er ineffektiv, fordi vi er avhengig av at hodet ikke er opptatt med en annen operasjon samtidig som vi trenger den, og hodet må være i riktig posisjon. Det tar bittelitt tid før den får gjort det den trenger for å gi deg dataen.
(Bildet er hentet fra https://www.anandtech.com/show/13935/seagate-hdd-plans-2019 og viser innsiden av en mekanisk harddisk)

SSD-er: Også basert på elektromagnetiske impulser på en annen måte, og dessuten designet på en måte som gjør at dette kan illustreres som at et menneske ikke skriver ned informasjonen, men har alt sammen i minnet. Derfor går det mye raskere å hente frem data, men dersom mennesket faller bort, så forsvinner også informasjonen som var i minnet på dette mennesket. Det er derfor mekaniske harddisker er best egnet til sikkerhetskopiering og slikt, mens SSD-er er best egnet til å være hoved-harddisken, der operativsystemet er installert, samt. er det lurt å installere spill og programmer på SSD-en, da det vil gå mye fortere for operativsystemet å laste inn og starte opp programmene.
(Bildet er hentet fra https://www.liquidweb.com/blog/how-do-solid-state-drives-work/ og viser innsiden av en SSD)

Uansett, som vi tidligere skrev, så spiller det ingen rolle hvor rask harddisken eller SSD-en er hvis behovet ditt overstiger det som SATA-protokollen kan levere. Du vil absolutt merke forskjell hvis du oppgraderer fra en harddisk til en SSD selv om det er SATA som brukes, men dersom du oppgraderer til en NVMe-SSD vil du få hakeslepp over forskjellen. Derfor bør du absolutt bruke ekstra penger på en NVMe SSD. Harddisker og SSD-er er billige per i dag, og NVMe SSD-er koster litt mer, men det er absolutt verdt pengene.

(Bilde hentet fra https://www.pixtastock.com/photo/47269802)

(Bilde hentet fra https://www.asrock.com/microsite/PCInstallationGuide/Storage%20Device.html)

Bilder av NVMe SSD-er

Som vi har skrevet om i dette innlegget, så bruker NVMe SSD-er ikke SATA til å kommunisere med hovedkortet, men PCI-express, og derfor ikke begrenset av hastighetsgrensen til SATA-protokollen.

(https://komputer.no/pc-utstyr/harddisk/hva-er-en-nvme-disk)

(https://www.kingston.com/en/blog/pc-performance/top-reasons-upgrade-nvme-ssd)

Exit mobile version