Site icon Datahjelperne

Er nettbutikk svindel eller ekte? 

Når man handler på nett, er det lett å gå seg litt vill. Det er mange sider man kanskje ikke har hørt om, men som selger varen man er ute etter til en god pris. Men hvordan vet man om siden er reell eller svindel?  

Her er fem ting å være obs på:  

  1. Sider som ser ekte ut 

For det første er det viktig å være obs på at nettsider som ser ekte ut ikke nødvendigvis er det. Det kan være enkelt å lage en nettside som ser helt reell ut. Så at den ser ekte ut, er ikke et klart tegn på at den faktisk er det.  

  1. Har siden kontaktinformasjon?  

Hvis du ikke finner kontaktinformasjonen til selskapet utenom et kontaktskjema, er det et rødt flagg. Ifølge angrerettloven skal nettbutikker opplyse om organisasjonsnummer, fysisk adresse og e-post.  

  1. Språk  

Er språket på nettbutikken dårlig og man kan se tegn på automatisk oversettelse er det klare tegn på at nettbutikken er useriøs.  

  1. Veldig stor rabatt  

Alle har lyst på et godt tilbud, men noen ganger bør man være kritisk hvis tilbudet virker litt for godt. Er det for store rabatter i forhold til det andre butikker tilbyr, tyder det på at denne siden er svindel.  

  1. Navn med salg eller billig  

Er det en nettbutikk med “salg” eller “billig” i tittelen, tyder det på at nettsiden er svindel.  

Dette var fem tegn på at siden er svindel. Men hva annet bør du tenke på mens du handler på nett?  

Sjekk andres erfaringer  

Sjekk andres erfaringer med nettsiden med å søke på internett. Finn anmeldelser. Les blogger og diskusjonsforum. Hva sier andre som har handlet der?  

Ikke betal på forskudd  

Hvis du handler på en nettside du er usikker på, ikke betal på forskudd. Hvis du skal betale på forskudd bør du betale med kredittkort og ikke bankkort. Da er det banken og kredittkortselskapet som får jobben med å kreve tilbake pengene du er svindlet for.  

Kontakt banken  

Har du gått i fella, og pakken du bestilte aldri kommer, kontakt banken. Da kan du ha rett på å få refundert pengene. Det gjelder også hvis du har mottatt en falsk merkevare når du trodde du kjøpte en som var ekte. Derfor bør du klage til både bank og selger. Hvis du ikke får hjelp der, kan du kontakte Finansklagenemnda, eller Forbruker Europa om butikken du kjøpte fra var utenlandsk. 

Dette er råd tatt fra Forbrukertilsynet. Når du handler på nett bør du følge disse rådene, være kritisk til hvem du handler fra og ta forhåndsregler for å hindre deg selv i å bli svindlet.  

Exit mobile version