Site icon Datahjelperne

Hva er farene ved å legge ut bilder av barna dine på nettet?

Hentet fra pexels.com

Foreldre legger stadig ut historier, bilder og videoer av barna sine på sosiale medier. Foreldre er gjerne stolte av barna sine og ønsker å holde kontakten med slektninger og venner. Bildene kan derimot være med å ødelegge barnets privatliv. Så hvor mye deling er egentlig for mye, og hva er farene ved å legge ut bilder av barna dine på nettet?

Bildene kan bli brukt til mobbing

Du bør også tenke på hvordan andre kan reagere på ting du deler om barnet ditt på sosiale medier. Det er fordi denne informasjonen kan bli brukt til å gjøre narr av, fornærme og til og med mobbe barnet ditt når barnet blir eldre. Hva hindrer en jevnaldrende i å dele et bilde som barnet ditt synes er veldig pinlig med andre? Hva om de andre også deler videre? Det skal ikke mye til for at et bilde skal gå fra et helt uskyldig bilde til et bilde som blir spredd rundt på en hel skole. Du kan få en følelse av hensynsløse personer på Internett ved å ta en titt på kommentarfeltet til ulike barnevideoer på YouTube. Tenk hva barnet ditt vil tenke og føle hvis de ser at reaksjonene på innlegget du nettopp la ut ikke er positive?

Det kan påvirke barnets fremtid

Det er vanskelig, om ikke helt umulig å kontrollere informasjon når det er blitt lagt ut på nettet. Du kan for eksemepl ikke hindre noen i å ta et skjermbilde av innlegget ditt. Du kan heller ikke hindre noen i å spre det utenfor det du har tilgang til. De slettede innleggene dine, er kanskje borte fra profilen din, men det kan fortsatt være tilgjengelig andre steder. Med det i tankene bør du vurdere hvordan disse bildene og historiene dine kan påvirke barnet ditt når det blir eldre. Det kan til og med være med å påvirke når barnet ditt er blitt voksen. Tenk på hvordan potensielle arbeidsgivere kan reagere på å finne visse sensitive barndomsøyeblikk på sosiale medier.

Det kan sette barnet ditt i fare for digital kidnapping

Digital kidnapping er en type identitetstyveri. Det er når noen tar bilder av et barn fra sosiale medier og bruker disse om igjen med nye navn og identiteter. Disse personene hevder ofte også at barnet er sitt eget. Det er så enkelt å miste kontrollen over barnets identitet når du publiserer informasjon om dem på nettet.

Bildene kan tiltrekke farlige mennesker

Bilder og videoer av barn som er delt av foreldre, dukker noen ganger opp på urovekkende nettsteder og forumer. Noen av disse er også dedikert til barnepornografi. Bilder som blir tatt er for eksempel av hverdagslige familieaktiviteter og andre uskyldige bilder av ditt barn. Det lett å glemme at et innlegg på sosiale medier kan også hjelpe folk med å identifisere hvor et barn bor, leker og går på skolen. Dette er informasjon som mange ikke gir ut bevisst på internettet.

Slik holder du bildene av barna dine trygge

Vi har nå gått igjennom de ulike farene ved å legge ut bilder av dine barn på nettet. Du lurer kanskje nå på “Er det trygt å legge ut bilder av barnet mitt på nettet i det hele tatt?”. Noen foreldre bestemmer seg for å ikke bruke sosiale medier i det hele tatt og holder bildene sine strengt private. Men hvis du vil dele, er det måter du kan forbedre sikkerheten for bruken av sosiale medier på og minimere risikoen.

Du skaper barnets digitale fotavtrykk

Du er med på å skape barnets digitale fotavtrykk. I en stadig mer tilkoblet verden er dette et viktig ansvar for foreldrene. Det er faktisk nesten like viktig som å gi barnet ditt en god utdannelse og oppdra dem til å bli gode personer. Så å gi barna dine et digitalt fotavtrykk som de vil være fornøyd med, er du ikke bare en god forelder, men det er også en god måte å vise kjærlighet på.


For andre artikler se her, også sjekk ut oss på sosiale medier Facebook og Twitter.

Exit mobile version