Site icon Datahjelperne

Hva slags bærbar pc trenger du egentlig?

Du har planer om å kjøpe deg en ny bærbar pc, og går inn på forskjellige nettbutikker for å sjekke utvalget. Raskt finner du ut at det er ikke en modell som passer alle. I stedet dras du inn i et enormt utvalg, og mange fremmede ord som du ikke vet hva betyr. Ram, prosessor, lagring, antall tommer, batteri, mac eller pc… Det er så mange komponenter å tenke på. I denne guiden får du en rask oversikt over hva de ulike ordene betyr, og hvor mye du egentlig trenger av hver.

RAM – minne

RAM er minne til pc-en, og skal ikke forveksles med lagring. Det sier noe om hvor mye pc-en kan håndtere på en gang. Altså hvor mange programmer kan du kjøre samtidig? Skal du drive tunge programmer som videoredigering trenger du pc-er med mer minne. Skal du bare bruke pc til vanlig surfing og sjekke mailen holder 4 GB. Vil du at den skal være litt raskere kan du gå opp til 8 GB. Men har du ikke bruksområder som krever det, er det heller ikke nødvendig å øke mengden RAM.

Tastatur og styreflate

Tastatur og styreflate er noe du vil bruke mye av. At tastaturet er behagelig og reagerer som det skal, er viktig. Det er også styreflaten. at den er jevn og reagerer fint og ikke er hakkete, er sentralt. Det som kan være lurt å gjøre her, er å faktisk teste. Gå i butikken og prøv dem der. Kjenn hvordan de føles ut under fingrene dine. Se om styreflaten funker som du vil.

Skjermen

Skjermen er det du skal se på hele tiden, og hvis du ikke har planer om å bruke en ekstern monitor blir den spesielt viktig. Først må du velge hvor stor den skal være. En større pc gir en større skjerm å se på selvfølgelig. Den er ofte også mer kapabel til å håndtere tyngre programmer. Men den er også tyngre, og verre å ha med seg. En liten pc er enkel å ha med seg i sekken, men du må tenke på hvor liten du er villig til å gå før det går utover hva du synes er komfortabel. 12 tommer er veldig lite, og det kan være lurt å holde seg over dette. Når de er over 17 tommer regnes de som store.

Å ha Full HD-oppløsning er også en fordel, og du finner det på de fleste pc-er i dag. Skal du bruke den til bilde redigering eller andre ting der du ønsker deg en klar skjerm, burde du gå for enda høyere oppløsning.

Design

Når det kommer til bra design og material valg, er prisen deretter. Du kommer ikke til å få en pc som er bygd av like fine og gode materialer om du velger en pc for noen få tusenlapper.

Portutvalg

Hva skal du koble til pc-en din? Hvis du vil koble til for eksempel eksterne skjermer, minnekort eller hodetelefoner, må du tenke over hvilke porter pc-en har. Tynne små pc-er har ofte ofret dette for å få plass til det viktigste når de skal holde størrelsen nede.

Vifte

Når det kommer til viftene på pc-en er det noe du bør legge merke til. Spesielt under større belastning er det lett å høre viftene. Les tester om pc-en og finn ut om det er noe som denne pc-en har mye av.

Prosessor

På en bærbar pc er det gjerne intel core prosessor som er å foretrekke. Man finner pc-er med både i3, i5, i7 og i9. Jo høyere tall, jo bedre. Men det er ikke nødvendig å bruke flere tusenlapper på det om pc-en ellers passer ditt behov. Alle vil fungere til normale oppgaver.

Lagring

På lagring lønner det seg å gå for SSD lagring. De er raskere enn de tidligere harddiskene. 250 GB holder lenge, men har du planer om videoredigering og å lagre mye av det på pc-en bør du gå for en med større lagring.

Mac eller pc

Et valg alle må ta stilling til når de skal kjøpe pc, er om du vil ha mac eller pc. På noen studier er det slik at du bør bruke for eksempel mac. På andre studier er det motsatt og du må bruke windows som du finner på pc. Windows er også det som generelt brukes til gaming. Mac har derimot den fordelen at dersom du har iPhone eller iPad så vil de være tett linkede og fungere godt sammen. I forhold til prisen kan du finne pc-er i de fleste prisklasser, mens med en mac må du generelt over 10 000 kroner.

Exit mobile version