Site icon Datahjelperne

Kjøp av ny laptop, hvilke prosessorer bør du velge blant?

Vet du ikke hva du skal se etter ved kjøp av ny laptop? Jeg kan fortelle deg hvilke du ikke skal kjøpe. Det viktigste du må tenke på er prosessoren, det er den som gjør jobben.

Det spiller ingen rolle hvem laptop-produsenten er. Det viktigste er innsiden, altså maskinvaren.

Når jeg blir bedt om å anbefale en PC, så har jeg noen kriterier jeg går etter for å velge hvilke PC-er som skal ekskluderes. Det aller første jeg ser på er hvilken prosessor PC-en har.

Når du har valgt et produkt på Elkjøp sin nettside, så klikker du knappen som heter “Spesifikasjoner” for å finne en liste over informasjon om hva som er i PC-en.

Intel Celeron er en prosessor som er veldig billig, men som jeg aldri vil anbefale noen å kjøpe, uansett hva PC-en skal brukes til, spesielt på en laptop.

Intel Pentium er litt dyrere, men det anbefaler jeg heller ikke! Du vil angre på kjøpet etter en stund, ettersom PC-en blir så treg. Se på dette bildet for å se hvordan du ser hvilken prosessor PC-en har.

Gå heller for en Intel-prosessor som er i3, i5, i7 eller i9. Dette er riktignok litt dyrere, men så absolutt verdt det! Det samme gjelder prosessor-serien Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7 og Ryzen 9 produsert av AMD. Som med Intel har de noen billige trege prosessorer, men også andre dyrere og kraftigere prosessorer. I likhet med Intel sine i3, i5, i7 og i9, så representerer tallet ytelsesnivået og måten prosessorene er segmentert på innenfor hver produsents produktstabel. Jo høyere tall, jo høyere ytelse.

Dette bildet viser hva jeg ville ha valgt i filteret på nettsiden til Elkjøp.

Hva er forskjellen mellom AMD og Intel?

Hovedforskjellen mellom Intel-prosessorer og AMD-prosessorer er enkelt sagt at AMD-prosessorer egner seg til programvare, spill eller oppgaver som trenger at prosessoren kan gjøre flere ting samtidig. Intel-prosessorer derimot egner seg best til det som krever høyest mulig ytelse uansett hva det koste vil, fremfor AMDs flest mulig oppgaver samtidig på en så energieffektiv måte som mulig.

Illustrert sett blir det som å ha to forskjellige kontorlandskap, det ene kontorlandskapet med få, men svært effektive ansatte (Intel), som gjerne jobber overtid, drikker masse kaffe under vakten og fokuserer kun på jobben sin, og det andre kontorlandskapet med enda flere ansatte som er A-mennesker, altså kommer og går de presis, de gjør jobben effektivt og drikker ikke kaffe (AMD). Du er sjefen i dette kontorlandskapet, og du vet akkurat hva du trenger. Trenger du det kontorlandskapet med de mest effektive ansatte, eller trenger du det kontorlandskapet som kan ta seg av mange flere oppgaver samtidig, men på en annen måte og standard enn det andre?

Det betyr ikke at AMD-prosessorer er ineffektive, de har nemlig en annen måte å distribuere oppgaver på, og er derfor likevel effektive. Det har dessuten en svært positiv innvirkning på strømforbruket i forhold til belastningen sett opp mot Intel-prosessorer. Det er denne teknologien som er nøkkelen bak konkurransen mellom Intel og AMD.

Ytelsestester

Når vi ser på dette bildet, som vi har lånt fra en ekstern kilde og bruker som eksempel, så ser vi at Intel (blå) og AMD (rød) konkurrerer med hverandre på ytelse i bestemte spill. Spillene bruker prosessoren på ulike måter, der ser vi at den ene er bedre enn den andre, men ellers er det ganske jevne resultater.

(https://images.anandtech.com/doci/14525/David_McAfee-Next_Horizon_Gaming-3rd_Gen_Ryzen_06092019-page-025.jpg)

Så, oppsummert: Sjekk alltid først hvilken prosessor PC-en har, og se gjerne bort fra dem som har Intel Celeron, Intel Pentium eller AMD Athlon.

Husk at du alltid kan kontakte oss hvis du lurer på noe. Vi er også på Messenger!

Exit mobile version