Site icon Datahjelperne

OpenOffice: Hvordan lagre tekstdokumentet som .doc-fil?

OpenOffice  – hva er det?

Det mest brukte tekstbehandlingsprogrammet i dag er Microsoft Word. Et gratis alternativ brukt av noen er Apache OpenOffice, ofte kalt kun «OpenOffice». Dette er et program som man kan bruke på data og Mac, som blant annet tilbyr tekstbehandlingsprogrammet OpenOffice Writer-versjonen dersom man ikke har eller vil bruke Microsoft sitt Word-program.

Logoen til OpenOffice ser slik ut:

Noen ganger kan mottaker få problemer med å åpne eller lese dokumenter man har skrevet i OpenOffice og sendt. Dette problemet har ofte sammenheng med at OpenOffice sitt førstevalg for lagring av tekstdokumenter, er å lagre dem som filtypen «odf». En del program/apper har problemer med å åpne og vise denne filtypen. «Filtype» kalles også «filformat», men OpenOffice bruker «Filtype».

Hva er en filtype?

En filtype forteller teknisk sett hvordan filen er bygget opp og av hva. Filtypen forteller derfor din enhet hvilket program/app den bør bruke for å åpne denne filen. Den filtypen de fleste enheter kjenner igjen som en tekstfil, er «doc». Eventuelt .docx, men det er ikke et lagringsalternativ i OpenOffice.

Lagre som doc-fil i OpenOffice

En løsning på problemet er at du som bruker OpenOffice Writer lagrer filen som en doc-fil. Og slik gjør du det, når du skal lagre det du har skrevet:

1: Klikk på «Fil» og velg deretter «Lagre som», som vist på de 2 bildene under:

2. Du får opp et vindu hvor du kan skrive inn filnavnet du ønsker, jeg har skrevet inn navnet «Dette er en test». For å velge filtype, klikk på den lille pilen på høyre side og velg det første alternativet hvor det står «(.doc)» på slutten. Velg dette.

3. Når du har valgt .doc som filtype, trykk lagre.

4. Det kan hende du nå får opp en beskjed om at «Dette dokumentet kan inneholde formatering eller innhold som ikke kan lagres i filformatet […]» osv… Her velger du «Bruk gjeldende format». Nå er filen lagret som doc-fil.

Exit mobile version