Site icon Datahjelperne

Test: Apias Smartladekabel

Det norske selskapet Apias har lansert noen helt unike lade kabler. Det som er spesielt med akkurat disse ladekablene er at de er designet for å slå seg helt av ved å kutte den fysiske kretsen når de er fulladet. Det er bedre for batteriet til mobilen, og tryggere med ta på varmgang og risiko for brann.

Kablene kommer i tre forskjellige varianter:

Vi fikk tilsendt noen kabler fra de norske gründerne som vi har testet.

Byggekvalitet

Det virker som dette er noen solide ladekabler med god byggekvalitet. De er i flettet nylon og kledd i vegansk plast som gir et eksklusivt uttrykk.

Det vi har funnet når det kommer til spesifikasjoner er at det er en USB 2.0 kabel som gir en hastighet på 40MB/s. USB-C kablene har dermed ikke hastigheten til den nyere standarden USB PD 3.0, men i stedet har de USB Type-C versjon 1.2, som vil se at de har maks uttak på 5V, 3A og 15W. Det er ikke nødvendigvis alltid en dårlig ting, da dette kan passe godt for de som lader om natten. Jo raskere batteriet lades, jo større slitasje påføre det.

Det er også verd å nevne USB-C til USB-C versjonen er en enveis kabel. Selv om de ser like ut i begge ender, så kan de kun lades den ene veien.

Batterilevetid

Levetiden til batterier er en ting som kan holde seg litt lenger med denne kabelen, da den stopper “mikrolading”. Etter at du er fulladet med en vanlig kabel, så vil batteriet tappes «mikroskopisk» lite, men mange ganger i løpet av natten. Våre data viser at dette ligger fra 0,9 – 1,3W, og hopper av og til opp til 2-3W. Dette vil skape unødvendig stress på batteriet, noe som kan redusere batterilevetiden.

Apias sine ladekabler har en funksjon for å slå av strømmen rundt 30 minutter etter at enheten viser 100% på skjermen. Nå tenker du kanskje hvorfor rundt 30 minutter etter? Selv om din enhet viser 100%, så er den ikke helt fulladet. Kablene til Apias har løst dette med en «smart-chip» som forstår når batteriet er fulladet, og som deretter bryter ladekretsen.

Man kan enkelt se når enheten er ferdig å lade ved å se på lysindikatoren som er plassert på kabelhodet. På USB-C versjonene er denne indikatoren plassert på toppen av kabelen på den ene side, som gjør at det er enkelt å se når den er tilkoblet. På USB-A til Lightning er det bare en lysindikator på USB-A delen, som gjøre at det noe vanskeligere å se når den er fulladet. Lysindikatoren pulser under lading, og stopper å lyse når den er helt ferdig.

Feilmelding

iPhone batteri varsel.

Kablene er ikke laget til overføring av data, og må bare brukes til ladning. Ved overføring av data risikerer man at de blir korrupte. På iPhone så kan du få et varsel som sier “Kan ikke verifisere at iPhone har et ekte Apple-batteri”. Dersom denne feilmeldingen kommer, kan man ikke se noe info om batteriet. Det virker som denne meldingen kommer opp når man lader mobilen med innstillingen «Optimalisert batterilading». 

Denne innstillingen gjør at iPhonen ikke lader over 80%, som er til for å optimalisere batteriets levetid. Om man får feilmelding, så må man ta en omstart av mobilen, og slå av innstillingen under Innstilling – Batteri – Batteritilstand – Optimalisert batterilading (slå av).

Se flere tester her.

Exit mobile version