Den nye e-loven er vedtatt

0
Bilde av Kevin Ku fra Pexels

Jeg har mye fokus på sikkerhet og personvern på nettsiden min. I det siste har jeg fulgt med på den nye etteretningsloven som nå er vedtatt på stortinget. Den forrige loven var fra 1998 og var utdatert i forhold til dagens endringer og trusler på nett.

Formålet med den nye loven er å gi etterretningsjenesten bedre verktøy for å verne landet vårt

Jeg har snart drevet datahjelperne i snart i 10 år. Jeg har merket at spam og svindel øker. Mange blir svindlet for millioner. Det bare øker desverre. Når det gjelder hacker angrep så er dette også økede mot norge og norske bedrifter. Derfor ble også Nasjonalt sikkerhetsenter åpnet. Jeg skjønner at myndighetene vil stoppe dette, men personvernet vårt wer i fare.

Mange sier ofte at de har rent mel og ingenting og skjule, men når du overvåkes over alt så endres dette. Folk kan kategoriseres. Plutselig er du feil type mel. Du har ikke krav på det samme som alle andre lengere. Det er en grunn til å at du har gardiner og lås på døra hjemme og lås på do. Du har ett privatliv.

Myndighetene skal overvåke alle metadata, men i kina går de mye lengere. Vi er ikke i Kina enda og jeg håper vi ikke kommer dit, men det er bare noe å tenke på i denne saken.

DLD ble også nedlagt i Danmark. Tyskland avviste også DLD i sin tid som i strid med grunnloven. IT eksperter i Norge går også nå mot denne loven.

Mere info om loven og personvern.

Selve lovforllaget finner du her. Voteringen på stortingen finner du her. Loven er ikke klar på lovdata.no enda, men den kommer. I mellomtiden bruker jeg de 2 kildene. Husk jeg er ingen jurist eller advokat. Så finner du feil på det jeg nå sjekker. Gi meg beskjed så jeg kan rette opp.

Loven skal hjelpe og sikre den norske stat og gi oss bedre verktøy mot dataangrep på landet utenifra og innenifra. Jeg skjønner at det trengs i disse tider.

Dataene om oss lagres i 18 mnd.

Loven er ny så den må på sikt prøves i retten.

Rådata skal slettes etter senest 15 år.

Forsvarforum har også en grei oppsummering om loven. Jeg fokuserer mye på sikkerhet på nettsiden min. Nettsider, sykehus, bedrifter hackes ofte som jeg nå nevnte tidligere. It systemer er ikke bygget med sikkerhet først. Det håper jeg skjer på denne loven.

Til slutt legger jeg ved dette bildet som jeg håper ikke blir en realitet. Bildet er modifisert på for de som skulle være i tvil. Det er laget av Kjetil Teigen Hansen. Jeg har fått lov å sitere han i denne artikkelen.

Så når har du votering fra stortinget du kan sjekke. Samt lovforslaget. Du bør også sjekke på lovdata så fort loven er klar.

Siden alle metadata skal brukes i denne loven. Så har jeg flere spørsmål. SÅ kan noen gi meg svar?

  • Mange vil nok begynne å bruke krypterte tjenester mye mer enn før. Kan oslo tingrett gå til tilbyderen og kreve data dekryptert?
  • Vil man kunne sitte på så store ressurser at man kan dekryptere data direkte? Her er jeg skeptisk, men jeg bare lurer.

Loven trer i kraft 01.01.2021

E-loven lovdata.

Husk også at når er det koronakrise. Da er det mye lettere å få vedtatt nye lover som ville møtt skepsis før.

Da har du fått litt mere innsikt i loven, men hva det vil bety for oss? Det er for tidlig å si enda. Jeg ønsker bare å samle fakta. Så får folk gjøre seg opp sin egen mening. Jeg har heller ikke svarene her i denne saken.

Ser du feil på artikkelen? Send meg en mail på heimholt@gmail.com eller en melding på Facebooksiden min.Så skal jeg få feilen rettet.

Du kan støtte meg på følgene måter:

Vipps: 98100
Konto: 3000.33.91236

Share.
Skip to content
%d bloggere liker dette: