Site icon Datahjelperne

Er “NewProfilePic” svindel?

I mai 2022 kom ny app med navnet “NewProfilePic” på Play Store og App Store . Den har nå fått over en million nedlastinger. Appen bruker kunstig intelligens til å lage profilbilder som ser ut som de var malt eller gjort de om til tegneseriefigurer. Folk har etter hvert begynt å legge ut bilder fra denne nye appen, og begynt å lurt på om dette er en slags russisk svindel med skadelig programvare. Jada, du vil ha et flott Facebook-profilbilde, men til hvilken pris?

Stjeler «NewProfilePic» data?

Apper har generelt mye tilgang til ulike personlige data om oss. Da det begynte å sirkulere påstander om at NewProfilePic-appen var en slags svindel, ble det mye snakk om appens personvernregler.

Brukeren må godkjenne en rekke tillatelser for å kunne benytte seg av appen. I forhold til hva mange populære mobilapper, så er ikke tillatelsene utenom det vanlige. Tiktok og Instagram ber også brukernes tillatelse til å “motta data fra internett” og “ha full nettverkstilgang”. Folk bør absolutt være klar over at de gir denne mengden data til selskaper når de laster ned appene sine. Tillatelsene til NewProfilePic er altså ikke spesielt unormale.

Hvem eier NewProfilePic-appen?

De som står bak NewProfilePic er Linerock Investments. Sammen med Linerock Investments jobber også Laboratories og Photo Lab for å lage appen. Selskapet har utviklet appene ToonMe og PhotoLab, disse har mer enn 150 millioner installasjoner på Google Play. Disse appene har eksistert i årevis, men det er vanskelig å konkludere med om de faktisk har gitt brukernes data til Russland.

Er det trygt å bruke NewProfilePic-appen?

De forespurte apptillatelsene ligner på andre populære apper. Selv om denne appen ber om tillatelse til å få tilgang til visse data på telefonen din, er disse forespørslene ikke uvanlige. Du kan lese mer om selskapets personvernpolicy på nettsiden deres.

Påstanden om at denne appen stjeler data for Russland er ikke støttet av bevis. Linerock Investments Ltd. utviklet NewProfilePic på De britiske jomfruøyene som bruker internasjonale utviklere. Noen av disse bor i Russland. Appene til Linerock har eksistert i årevis, men det er vanskelig å konkludere med om de faktisk har gitt brukernes data til Russland.

Vi anbefaler dere å være veldig skeptiske til hvilke apper dere laster ned på mobilen. Dette gjelder spesielt gratisapper på android telefoner, som er mer utsatte for virus og annen svindel. Veldig mange apper ber dere om å godta at de henter ut spesifikk info fra mobilen deres. Det er veldig lett å overse hva slags data som faktisk blir godtatt at skal bli hentet ut. En god regel er å ikke laste ned nye “morsomme” gratis apper på android, før en er helt sikker på at de ikke henter ut sensitiv data fra telefonene deres.

Det er alltid best å være litt for skeptisk, enn litt for uforsiktig. Hvis et kult produkt er helt gratis så er det ofte en grunn til det. Ofte er grunnen at de som har lagt appen får noe fra brukerne som er verdt mer enn pengene de ellers ville ha fått om appen hadde kostet penger. Generelt vil vi si at hvis du ikke stoler på app eller nettsted, bør du ikke risikere dataene eller personlig informasjon.


For andre artikler se her, også sjekk ut oss på sosiale medier Facebook og Twitter.

Exit mobile version