Site icon Datahjelperne

Hvordan teste din netthastighet?

Vi forklarer grunnleggende om hva internetthastighet er og hvordan du kan teste hvilken hastighet det er på internettet ditt. Eller rettere sagt: Hvilken netthastighet «dingsen» du tester med, får. «Dingsen» er her nettbrettet ditt, PC’en, mobilen, spillkonsollen eller hvilken enhet du tester med. Vi forklarer også kort om hva som kan påvirke disse testresultatene.

Netthastighet og testing

Internetthastighet måles i megabit per sekund (Mbit/s), på engelsk ”Mbps”. For å streame en video i HD-format på én enhet, bør man ha minimum 5 Mbit/s i internetthastighet. Men hvis du for eksempel laster ned store filer eller spiller enkelte typer online dataspill, vil det kreve en vesentlig høyere hastighet.

En test av nettfarten måler blant annet hvor lang tid det tar å laste ned og opp en ganske stor fil fra en webserver til og fra din enhet. Det finnes flere hastighetstester, den vi vil nevne her er www.nettfart.no. Det er viktig å være obs på at testresultatet kan påvirkes av flere faktorer, disse kommer vi nærmere inn på lenger ned i artikkelen.

Testsiden Nettfart.no er laget av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). Den har også en app man kan laste ned, for Android og iPhone, denne heter «Nettfart mobil for 5G». Når du kommer inn på siden (på nettsiden eller i appen) kan du trykke på den blå knappen hvor det står «Start testen».

Vent så mens testen foregår. Resultatet får du oppgitt som vist på eksempelbildet under:

Ping: Ping oppgir reaksjonstiden til internettforbindelsen din og måles i millisekunder, «ms». Teknisk sett måler ping tiden fra en datapakke blir sendt til serveren, til den kommer i retur. Ping er relevant for de som spiller på nett, for dersom ping-tiden er for høy kan man oppleve hakking eller forsinkelser i spillet.

Nedlasting: Dette viser hvor fort du kan laste ned data. Dette er viktig hvis du strømmer musikk, filmer og serier, eller laster ned store filer.

Opplasting: Dette viser hvor fort du kan laste opp data, og påvirker hvor fort det går om du laster opp mange bilder eller videoer, eller sender e-post.

Hva kan påvirke testresultatene?

En slik hastighetstest kan påvirkes av en del faktorer, vi vil nevne noen av de vanligste:

En faktor som er viktig å nevne, er forskjellen på hastighet via kablet nett og trådløst nett. Dette er et stort tema, men kort sagt kan det trådløse nettet påvirkes av mange ulike forstyrrelser i lufta. Dersom du derimot tester netthastigheten med en nettverkskabel koblet fra modem/hussentral til for eksempel en PC, vil ikke eventuelle forstyrrelser i lufta kunne påvirke resultatet. Hva og hvor ditt modem er, eller om du har andre løsninger, avhenger av din internettleverandør. (En nettverkskabel har en firkantet ende, med en liten klipps på toppen.)
Du kan lese mer om hva som påvirker det trådløse signalet her.

Noe annet viktig er å passe på at enheten du tester med ikke laster ned andre filer samtidig som du tester, at det ikke streames noe på samme nett eller enhet, og lignende. Slike ting tar av hastighetskapasiteten, og kan derfor påvirke testresultatet.

Noe annet som også tar av hastighetskapasiteten er dersom både du og en annen i husstanden tester samtidig, med hver deres enhet som er koblet til samme nett. Testene må da «konkurrere» om hastigheten og begge kan oppleve at testresultatet blir feilaktig.

Et siste eksempel på noe som kan påvirke testresultatet, er begrensninger i enheten du tester med: Hvis enheten du tester med ikke er laget for å håndtere høyere hastigheter enn resultatene viser. Har du 1000Mbps internetthastighet, men fartstest med mobilen din viser 300Mbps, kan det være fordi mobilen ikke er bygget for å håndtere høyere hastighet.

Mener du at du ikke får den internetthastigheten du skal ha, anbefaler vi deg å kontakte din internettleverandør.

Exit mobile version