Sikkerhet i hjemmet

0
Kilde bilde: Canva

Mange har alt koblet til nett nå for tiden og det kan medføre risikoer. Da er det opp til deg og produsenten som du kjøper utstyr ifra å stille de rette spørsmålene. Samt holde utstyret ditt oppdatert.

Du må også lære å bruke utstyret selv eller søke kompetanse av andre som vet åssen utstyret brukes. Ting skjer desverre ikke av seg selv.

I dag har vi koblet opp alt på nett via kontoer som styrer store deler av livet ditt. De er det første du må sette 2 trinns sikring med en gang for å sikre deg selv.

2 trinn sikring

Jeg har skrevet en artikkel her om hvordan du får dette på. Jeg anbefaler sikring via app fordi det er sikrere enn sms verifisering. Klarer du ikke få få på app verifisering? Så går det helt greit å bruke sms. Det er bedre enn å ikke ha noe på i det hele tatt.

Hold din Mac, Pc og mobil kontinuerlig oppdatert.

Jeg vet at det er mange som fortsatt sitter på mye gammelt utstyr der ute som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko, men nå skal jeg ikke prakke på folk utstyr og anbefale kjøp. Hvilke produsenter som holder utstyret sitt oppdatert og hvem som har gått ut på dato. Da må du selv gjøre endringer.

Windows:

Kilde til bildet

Har du Windows 10 så er det også bra, men her må du også oppdatere å følge med. Først må du finne ut hvilken versjon av Windows 10 du har.

 • Velg startknappen , og velg deretter Innstillinger  > System > Om.
 • Du kan også trykke på Windows-logoen -tasten + R, skrive inn winver i Åpne-boksen, og deretter velge OK for åfinne ut hvilken versjon av Windows enheten kjører.

Nedenfor finner du tilgjengeligheten og datoen for avvikling av tjenesten segmentert etter Windows 10-versjon.

Versjonslogg for Windows 10UtgivelsesdatoAvviklingsdato for utgavene Home, Pro og Pro for WorkstationAvviklingsdato for Enterprise- og Education-utgaver
Windows 10, versjon 180913. november 201812. mai 202011. mai 2021
Windows 10, versjon 180330. april 201812. november 201910. november 2020
Windows 10 versjon 170917. oktober 20179. april 201914. april 2020
Windows 10 versjon 17035. april 20179. oktober 20188. oktober 2019
Windows 10 versjon 16072. august 201610. april 20189. april 2019
Windows 10 versjon 151110. november 201510. oktober 201710. oktober 2017
Windows 10 versjon 1507 (utgitt i juli 2015)29. juli 20159. mai 2017 9. mai 2017

Som du ser så får du ikke lenger support for gamleste windows 10 i 2017. Så den er allerede utdatert. Du kan følge med på windows syklusen her.

Nettlesere:

 • Internet explorer får ikke lenger support fra Microsoft
 • Anbefaler Chrome, Vivaldi, Firefox, Safari og Opera som holdes kontinuerlig oppdatert.
 • Nye Microsoft Edge. Den nyeste versjonen er basert på Chrome. Anbefaler Beta test så fort den er klar. Og full versjon så fort den er klar.

Android mobiler:

På android så er produsentene for dårlige til å oppdatere mobilene sine. Så da korter det ned valget på merker en god del. Selv kjøper jeg android one.

 • Du får nyeste android rett etter google pixel som er google sin mobil som ikke lenger selges i norge.
 • Du får sikkerhetsoppdateringer hver mnd
 • Du kan sjekke på google sin hjemmeside for hvilke mobiler som har android one. Det gjelder for merker som Nokia, Xiaomi, Motorola så det begrenser utvalget noe.
 • Du får mobiler som koster fra 3-6000. De er langt under pris på toppmodeller som koster over 20.000 nå til dags. Du får ren android som oppdateres direkte fra Google.

Apple iPhone og Mac.

Apple iPhone oppdateres ofte så her må du oppdatere når du får beskjed om at du har en oppdatering som venter.

Du må også sjekke når Apple kutter support på sine produkter. Microsoft er åpne med sluttsupport på sine sider. På Apple finner jeg lite om når de forskjellige Mac os versjonene ikke får support lengere. Så gi meg beskjed hvis du vet hvor apple har publisert denne infoen.

Lagring av passord:

Jeg er kanskje gammeldags, men jeg forsøker å huske flest mulig passord overalt i hodet. Jeg bruker også Google sine autentisering på flere av mine kontoer.

 • Du har mange passord lagringstjenester på nett. De stoler jeg ikke på. Senest i februar i år ble det funnet svakheter på 5 store tjenester med millioner av brukere.
 • Jeg forsøker å lagre enkle og sikre passord.
 • Jeg forsøker å la minst mulig av nettsider huske mine passord.
 • Jeg logger alltid ut av mail og facebook når jeg er på andre pc`er.

Så lette og sikre passord kan være følgene:

 • Detteerenlangbil15!
 • fantastiskedagerkl21
 • eplerspiserbaner31!

Dette er passord som er lett å huske, men vanskelig å knekke. Det jobber også med nye passordfrie standarderer på nett, men de vil ta tid å implementere overalt.

Routere:

Alle i dag har en bredbåndsroutere i hjemmet sitt. Enten så er de levert av bredbåndsleverndøren din. Da skal de holde routeren din oppdatert. Kjøper du router privat så må du oppdatere routeren selv.

Du må også ha kryptert trådløst nett på. Før anbefalte man WPA2 med kryptering. Denne ble knekt i 2017. På grunna av dette ble WPA3 lansert og standaren er ganske ny, men skal du ha en ny router i dag. Så må du ha på WPA3 støtte.

 • Bytt admin passord på routeren. Husk dette passordet ikke minst.
 • Hold router oppdatert
 • Kjøp en ny router som er sikrere enn din gamle.

Det neste prolemet nå er alt mulig fra babycall, smarthus alt av enheter du kjøper skal kobles til dette nettet. Her har du og produsenten ett ansvar.

Så du må faktisk stille kontrollspørsmål til selger når du kjøper nettverksrelatert utstyr i dag:

 • Kan utstyret bli tilgjengelig over internet?
 • Har utstyret innebygd sikkerhet?
 • Hvordan kan jeg sikre nettverkstyret så det kun blir tilgjengelig på mitt nett?
 • Hvordan kan jeg ta kontroll og styre sikkerheten?
 • Har utstyret en admin konto og passord som alle kan få tak i?

Dette har vært ett problem i alle år og vil være det fortsatt hvis ikke vi som forbrukere stiller sikkerhetskrav til produsentene. De skal ikke slippe unna med at de lager produkter som skal være bra, men har null innebygd sikkerhet. Det finnes mange eksempler på nett om dette.

Produsentene av routere og annet utstyr er late når det gjelder sikkerhet. De lager ett admin passord på utstyret ditt. Gjerne via usikre sider. Disse passordene distribueres på nett og har du nok kunnskap kan du fort komme deg inn på admin funksjonen på webkamera, babycall o.s.v. Bare fantasien setter grenser.

Norsk sikkerhetsmyndighet har også utarbeidet en sikkerhets rapport for trusler på nett i 2018. Dette skriver jeg om daglig med tanke på phising, hacking og lignende.

Det svakeste punktet i systemet er desverre deg og din kunnskap. Så er det produsentene. Så du må faktisk sette deg godt inn i det du kjøper eller få hjelp av fagfolk for så sikret systemene dine.

Datahjelperne.no drives på fritiden. Nettsiden vil alltid være åpen for alle. Likte du artikkelen så kan du bidra.

Ser du feil på artikkelen? Send meg en mail på heimholt@gmail.com eller en melding på Facebooksiden min.Så skal jeg få feilen rettet.

Vipps: 98100
Konto: 3000.33.91236

Share.
Skip to content
%d bloggere liker dette: