
Denne e-posten, som utgir seg for å være fra “Gmail-Support Team”, ble videresendt til vår mailsjekker. Vår konklusjon var at e-posten vurderes som usikker og at den er et phishing-forsøk. Avsenderadressen er “moxdxvz.82.223785@xdutzucu.cocopria.amnorin.me” og emnet er “Your account will be closed within 48 hours if you don’t renew”.
Vi anbefaler å ikke klikke på noen lenke/knapp i denne e-posten eller oppgi noen form for personlig/finansiell informasjon.
Hvordan fungerer denne svindelen?
E-posten er et phishing-forsøk, altså et forsøk på å “fiske” informasjon fra deg for så å misbruke den informasjonen:
E-posten hevder å være siste varsel om et utløpende sikkerhetsabonnement, og gir mottaker 48 timer på seg til å fornye det før kontoen lukkes. Videre henviser den til en knapp det står “Secure Your Device” (“Sikre din enhet”) på for å ordne dette. Men e-posten er egentlig ikke fra Gmail og lenken i knappen går til en nettside som ikke har noe med Gmail eller sikkerhet å gjøre, selv om det kan se slik ut. Der blir du etter hvert enten bedt om å fylle inn personlig/sensitiv informasjon, som da kan misbrukes, eller det lastes ned skadelig programvare på din PC/enhet.
E-posten ønsker rett og slett å lure fra deg informasjon og/eller få deg til å besøke skadelige nettsider.
Hva avslører denne e-posten?
- Avsenderadressen er ikke en troverdig og relevant e-postadresse som Gmail ville sendt fra.
- Lenken i knappen i e-posten, går til en nettside som ikke har noe med Gmail eller sikkerhetsabonnement å gjøre.
- E-posten tilbyr 90% rabatt, noe som er for godt til å være sant.
- E-posten er vag om hvilket abonnement det gjelder.
- E-posten oppgir en vag 48 timers frist, som skal stresse mottaker, noe som er vanlig innen svindelforsøk.
- Fristen på 48 timer er vag og det står ikke noe om når nedtellingen starter.
- E-posten viser til frist på 48 timer samtidig som det antydes at fristen løper ut samme dag, i feltet “Limited time”.
Her er noen gode forholdsregler for å unngå å bli svindlet:
- Bruk sunn fornuft før du utleverer personlig informasjon. Når du får et varsel fra banken din eller en annen større institusjon, må du aldri klikke på lenken i e-posten. Åpne i stedet nettleservinduet, for eksempel Chrome, og skriv inn adressen direkte i adressefeltet. Slik kan du forsikre deg om at nettstedet er ekte.
- Stol aldri på alarmerende meldinger. De fleste anerkjente selskaper vil ikke be om personlig informasjon eller kontodetaljer via e-post. Dette inkluderer banken din, forsikringsselskapet og alle selskaper du gjør forretninger med. Hvis du noen gang mottar en e-post som ber om noen form for kontoinformasjon, så slett den umiddelbart og ring deretter selskapet for å bekrefte at kontoen din er OK.
- Ikke åpne vedlegg i mistenkelige eller merkelige e-poster – spesielt Word, Excel, PowerPoint eller PDF-vedlegg.
- Unngå å klikke på lenker i e-poster til enhver tid, fordi disse kan inneholde skadelig programvare. Besøk heller nettstedet direkte ved å skrive inn riktig nettadresse.
- Hold programvaren og operativsystemet oppdatert. Windows er et ofte mål for phishing og andre angrep, så vær sikker på at du er sikker og oppdatert. Spesielt for de som fortsatt kjører noe eldre versjoner enn Windows 10.
Husk at alle med Datahjelperne Pluss får personlig hjelp av oss.
