Er du ubevisst offentlig på Facebook?

0
Facebook er nå tidenes største sosiale nettverk og skal du bli med på facebook så må du passe på. For det er masse feller og feil man kan gjøre.
Selv om facebook på en måte er sitt «eget» nett. Er det fortsatt koblet til det vanlige internet og søkemotorene. Så du må passe på hva du legger ut av info og hva facebook samler inn om deg.
Her skal jeg gi deg mange tips som gjør at du blir så usynlig for de store søkemotorene som: Bing, Google og Yahoo. Disse tipsene må du tenke på og være bevisst på hver dag ellers vil de ikke fungere.
1. Fjern deg selv fra å la søkemotorene på internet søke deg opp på facebook.
Gå inn på instillinger -> Personverninstillinger -> Hvem kan søke etter meg -> Ta av. Vil du at andre søkemotorer skal vise lenger til tidslinjen din?
2. Du må slutte å lage offentlige poster. Disse postene kan alle se. Til å med de som ikke er venner av deg samt søkemotorer kan fange disse innleggene opp i sine systemer.
3. Ikke kommenter med facebook kontoen din på avisinnlegg. Er du veldig aktiv blir du lett å søke opp samt at hvis du i tillegg har aktivert publiser på facebook så gir du vennene dine store mengder spam siden du skal kommentere alt mellom himmel og jord.
4. I dag finnes de fleste firmaer på facebook og der er det greit å søke hjelp, men det har også sine ulemper.
Alt du skriver på disse sidene er søkbart på de store søkemotorene. Har du ett problem så vil alle vennene dine få vite det i tillegg. Av og til så er det kanskje greiere å ringe support?? Det er lettere på facebook, men det har sin pris. Disse innleggene du poster her er også offentlige.
5. Tidslinjen og tagging er ett kjent tema for mange. Det ble ett stort ståhei når den kom, men du som bruker må ta kontroll på den. Gå inn på instillinger -> personverninstillinger -> Tidslinje og tagging. Her må du sette på bare deling med venner og alle som tagger deg må du godkjenne før innlegget blir publisert på din egen vegg. Står mange på offentlig her bør varsellampene begynne å blinke.
6. Du har følgere på facebook. Det vil si at folk kan abbonnere på innleggene dine som er offentlige uten at du kjenner dem. Den bør også være av, men mindre du har ett ønske om å være populær.
Gå inn på instillinger ->  Personvern instillinger -> Følgere og huk den bort.
7.  Ta kontroll på dine gamle innlegg og framtidige innlegg. Pass på at alt deles kun med venner.
Gå inn på instillinger -> personvern instillinger -> Personverninstillinger og verktøy ->  Begrens tidligere innlegg og bekreft. Da vil mange av dine gamle offentlige innlegg forsvinne.
8. Ta kontroll på dine innlegg til enhver tid. Sjekk aktivitetsloggen.
Trykk på aktivitets logg. Den står til høyre for din facebook profil. Her må du gå inn og ta kontroll.
Facebook lagrer alt du søker på facebook i 2 år. Det visste du kanskje ikke?
Du bør også gå igjennom alle disse punktene for å ta kontroll. Her ser du hva som er offentlig med kloden på hver ting du har kommerntert og lagt ut på alt på facebook.
På toppen av denne siden ser du søk og der velger du Fjern alle søk.
10. Grupper på facebook må du også passe deg for. Som du ser er også de offentlige og igjen kan kommentarene dine være søkbare og mere til. Er gruppen hemmelig og mere begrenset er det heldigvis annerledes.
Dette sier facebook om gruppene:
Åpen: Alle på Facebook kan se og bli medlem i gruppen. Åpne grupper vises i søkeresultater, og alt innhold som medlemmer publiserer (f.eks. bilder, videoer og filer) er synlige for alle som viser gruppen. Andre personer kan se at du blir medlem av eller invitert til en åpen gruppe, for eksempel i nyhetsoppdateringer eller søk. Les mer. 
Lukket: Alle på Facebook kan se gruppenavnet, medlemmene og personer som er invitert til gruppen, men bare medlemmene kan se innlegg i gruppen. Hvis du vil bli med i en lukket gruppe, må et medlem legge deg til, eller du kan be om å få bli med. Andre personer kan se at du blir medlem av eller invitert til en lukket gruppe, for eksempel i nyhetsoppdateringer eller søk. Les mer. 
Hemmelig: Folk som ikke er medlem av slike grupper, kan ikke finne dem i søk eller se informasjon om gruppen, inkludert navn og medlemsliste. Navnet på gruppen vises ikke på tidslinjene til medlemmene. Hvis du vil bli medlem av en hemmelig gruppe, må et av medlemmene legge deg til.
Kilde: Facebook

11. Når det gjelder mobil så styrer du også alle innleggene dine om de skal være offentlig eller ikke.
Har du en ny mobil med apps som f.eks. Samsung, HTC, iPhone så styrer du det direkte i appen, men har du en eldre modell så må du styre dette i facebook. Gå inn på Instillinger -> Personvern instillinger -> Applikasjoner -> Gamle versjoner av facebook for mobil.
Pass på at du deler med venner her. Så vil ikke innleggene dine fra mobil bli søkbare på internet.
12. Deler du info fra andre facebook sider eller venner? Pass på igjen at det ikke blir delt offentlig på din profil.
Så da har du mange grep å sette i gang med i dag hvis du ikke vil være så synlig på internett med alt du kommenterer og sier som offentlige. Enten forandrer du ingenting og står for det du sier og tar konsekvensene. Husk at selv du eller venner glemmer. Så vil aldri søkemotorene og nettet glemme. Ting kan søkes opp lenge etter det er glemt av deg.
Ellers så endrer du og går en sikrere tid på nett i møte.

Følg meg på sosiale nettverk:

Share.
Skip to content
%d bloggere liker dette: