Er trådløst kortbetaling sikkert?

Det er mange nå for tiden som går til anskaffelse av beskyttelse på visakortet sitt. Det er fordi man har sett mange filmer på nett via nyhetssider på utlandet der man kan kjøpe ett såkalt deksel der du beskytte trådløs via/master i lommeboka. 

  • Deksel skal beskytte visa/master mot trådløse betalinger
  • Det skal ikke gjøre overføringer mulig
  • Dette koster ca. 200 kr og varierer fra butikk til butikk

Etter jeg har skrevet artikkelen har Skimsafe sendt meg en demonstrasjon på hvordan kortet kan tappes.

Så kortinfoen kan hentes ut ved å scanne det, men:

  • Det er greit å demonstrere dette på en pc der du har full kontroll på kortet.
  • Det er verre hvis du skal forsøke å skanne lommene til fremmede. Har du da pc og skanner klar bak personen? Det tror jeg ikke. Denne løsningen er ikke så veldig skjult.
  • Hva om personen er i bevegelse?
  • Disse kortscanne løsningene vil nok bli bedre og bedre samt mindre og mindre så dette kan kanskje bli ett problem framover?

Betalingsmåten kan du lese om her hvordan den fungerer. Teknologien er basert på NFC. Dette sier også de som har laget teknologien:

Ideen er enkel: Du holder bare kortet på et spesifikt sted når du vil foreta en handel – og dette vil antakelig være et sted du berører naturlig.

Når dette punktet kommer i kontakt med huden din, danner det en lukket krets som gjør at dine trådløse penger kan overføres. Professor Marlin Mickle, en av forskerne bak prosjektet, har følgende å si om den nye teknologien:

– Vår nye design integrerer en antenne og andre elektroniske kretser som kan bli avbrutt ved hjelp av en enkel bryter, akkurat som å skru av lysene i hjemmet. RFID- og NFC-bankkortene blir skrudd av hvis de etterlates i lomma eller ligger på en overflate, og vil derfor være uleselige for tyver som bruker portable skannere.

Kilde: Tek

Så med andre ord må huden din være i kontakt med kortet ditt for at du skal kunne overføre penger. Når det ligger i lomma virker det ikke.

Kilde bilde: https://www.flickr.com/photos/smemon/12696032183

Jeg har fått mange spørsmål om kortbetaling via nfc eller såkalt trådløs betaling er sikkert?? De som spør har ofte sett videoer tilbake fra mange år. Da kommer skurken med en betalingsterminal mot buksen din og trekker penger direkte fra kortet ditt. 

Det er filmer av denne typen som skremmer deg hva hva som er mulig å hacke på visa/masterkortet ditt hvis du har trådløs betaling på.  Da må du se etter dette symbolet på kortet ditt. 

Kilde bilde: https://www.visa.no/kontaktlost.html

På mange av disse videoene så kommer skurken med en terminal og skal trekke penger direkte fra kortet i lomma.

Da må jeg sjekke ut disse påstandene om dette er mulig. Hva sier bankene?

Som du ser så sier bankene følgene. Du kan maks trekke 200 kr og av og til så må du verifisere med pin kode. Du kan selv sjekke flere banker her:

Så har du også leverandører av banktjenester og kort:

Visa svarer også direkte på det spørsmålet mange lurer på.


Dagens svindlere er på jakt etter fullstendige kortopplysninger. Den eneste informasjonen de kan få fra det kontaktløse kortet er kortnummer, utløpsdato og i noen tilfeller kortholders navn. (Den samme informasjon som står på forsiden av kortet).
Disse opplysningene alene er ikke tilstrekkelig for svindlere. Annen sensitiv data som CVV kode (den 3-sifrede koden på baksiden av kortet), pin-koden, Verified by Visa-kodeordet, kortsikkerhetskoder, faktureringsadresse og andre skjulte sikkerthetsopplysninger kan ikke leses fra et kontaktløst kort

kilde: https://www.visa.no/kontaktlost.html

Så konklusjonen til nå er da følgene:

  • Du kan svindles, men grensen er på 200 kr.
  • Skal noen legge en bankterminal mot buksen din så merker du det sannsynligvis, men mindre du blu blir distrahert.
  • De får ut lite info på kortet ditt som visa sier.

Trenger du da å kjøpe en beskyttelse til 200 kr? Nei du gjør ikke det.

Dette teamet har også vært tatt opp før.

Aliminumsfolie gjøre også jobben med å beskytte hvis du absolutt må og det er langt billigere.

Datahjelperne.no drives på fritiden. Nettsiden vil alltid være åpen for alle. Likte du artikkelen så kan du bidra.

Vipps: 98100
Konto: 3000.33.91236