Facebook Sikkerhet

0
I dag skal vi ta for oss facebook sikkerhet. Facebook har en egen side for det også og den finner du her.
Internet brukes til alt mulig i disse dager. Arbeidsgivere søker deg opp på nettet. Venner publiserer bilder av deg. o.s.v.
Du kan gjøre mye for å beskytte å begrense kontoen din. Vi skal ta for oss noen viktige temaer samt komme med tips på facebook.
Vi starter med facebook apps. Hvor mange av dere installerer programmer i hytt å pine uten å tenke på hva programmet gir tilgang til på din facebook profil? Det første man tenker på når man skal legge til ett program er at det er godkjent av facebook. Alle står fritt til å utvikle programmer til facebook, men få får denne godkjenningen.
Det første du bør se etter når du legger til ett program er hvor mye tilgang det får til profilen din. Wall Street Journal skriver ett innlegg om dette der bla farmville solgte informasjon om brukere. Wall Street Journal Farmville
Så nå du installerer ett program så vil du få ett vindu opp. Da er det lurt å være litt skeptisk til hva du godkjenner. Noen prorammer ber om MYE informasjon.
Når det gjelder personverninnstillinger på facebook så skal vi vise hvordan du ikke gjør den søkbar på Internet.
Trykk på brukerkonto -> Personverninnstillinger -> Applikasjoner, spill og nettsteder 
Da fjerner du offentlig søk og direkte personalisering. Som er valget over offentlig søk. Direkte personalisering går ut på å sende deg reklame i forhold til hvilke sider du besøker på facebook og hvilke venner du har og hva de interreserer seg for.
På informasjon som er tilgjengelig igjennom vennene sine styrer du all informasjon som går ut av facebook.
Så her er det viktig å være selektiv med hva man velger og vise på profil.
På velg personinnstillinger -> Tilpass instillinger så styrer du også hvordan du deler informasjon på din profil.
Er du også lei av reklame og programmer på profilen til andre som spammer deg hele tiden?
Trykk på programlinjen til høyre og trykk på blokker. Du har gjerne flere valg enn på dette bildet som å blokkere hele personen o.s.v.
I det siste har også facebook kommet med utvidet funksjonalitet for sikkerhet. Du kan nå kjøre https som er en mye bedre protokoll enn http.
En HTTPS-sesjon blir kryptert enten ved bruk av SSL-protokollen (Secure Socket Layer) eller TLS-protokollen (Transport Layer Security), og tilbyr på denne måten er fornuftig beskyttelse mot «tyvlytting», og at noen endrer på de sendte dataene.
Graden av beskyttelse avhenger av hvor korrekt implementasjonen av HTTPS er i nettleserentjeneren og den faktiske krypteringsalgoritmen som er brukt.
Nettsider som benytter HTTPS har en URL som begynner med «https://» i stedet for «http://».
Kilde: wikipedia

For å aktivere det går du inn på brukerkonto -> kontoinnstillinger.
Der huker du av for sikker nettlagring og trykker på https så blir det arkivert. Varsel på mobil og mail kan du også få hvis du huker dette av. Da får du vite det med en gang noen misbruker kontoen din.
I samme kolonne har du også ett punkt som heter last ned informasjon.
Der kan du laste ned hele facebook kontoen din til pc`en. Har du hatt den i noen år så kan det sikkert ta litt plass.
Den siste tiden har facebook kommet med mere funksjonalitet for å vise bilder med deg og venner og tagge automatisk. Det kan du få fjernet her: Brukerkonto -> personverninstillinger -> Fjern kryss på forsiden.
Trykk på tilpass instillinger -> Foreslå bilder av meg til venner -> deaktiver og venner kan sjekke meg inn på steder(places). Da kan ingen venner markere deg automatisk i bilder eller si at du er en plass på facebook.
Facebook filtrerer automatisk bort venner på veggen din hvis du har lite kontakt med dem, men det kan du fikse slik. Så får du meldinger på veggen din fra alle vennene dine. Gå nederst på veggen og trykk på endre innstillinger.
Det siste som kommer er at facebook kan vise deg relevante annonser og reklamer. Det kan du nå skru av.
Bruker konto -> Konto instillinger -> Facebook annonser -> Gå inn på rediger instillinger og trykk på ingen.
Oppdatert: Facebook har nå fått en egen side for facebook sikkerhet.
Denne artikkelen ble litt lang, men jeg håper den ga deg litt bedre forståelse om hva du publiserer på facebook og hvordan du kan sikre deg.

Share.
Skip to content
%d bloggere liker dette: