Hva er inni i pc kabinettet?

0
Ofte når jeg hjelper folk med pc`er så får jeg høre at denne boksen kalles for «harddisken». Denne artikkelen er ment for å hjelpe dere med å forklare dere om hva som er innmaten i en vanlig pc.
Det første du ser det er ett pc kabinett. Inne i kabinettet ligger alle komponentene som gjør at du kan jobbe på pc`en. Mange syntes det er vanskelig, men når man skal koble til tastatur, skjerm, mus høytalere. Så har de fått 1 plass de skal passe og ingen annen så med andre ord går det ikke ann å koble feil.
Dette kan skremme vannet av mange. Øverst til venstre har du strømkontakten og der ligger strømforsyningen. Så har du de 2 runde til venstre det er for mus av tastatur som ikke går over usb. 
De regner jeg med at snart blir borte på hovedkort. Den store lilla er en com port og ble brukt til å skrive ut med før usb kom. Den lille grå under er spdif og det er for tilkobling av digital lyd til f.eks. anlegg.
Så kommer de 4 usb tilkoblinger for mp3 spiller, mobil, printer o.s.v. Ved siden av dem har du firewire som gjør akkurat det samme som usb bare den er kjappere, men det var før usb 3 kom på markedet.
Over den andre usb`en er tilkobling for nettverkskabel og til venstre for den er lydtilkobling.
De andre kontaktene til høyre er tilkobling for skjerm. Den blå er en gammel tilkobling som heter vga og er analog. Den hvite er ny og heter dvi, men nå de aller nyeste skjermkortene har du også hdmi som kan overføre lyd og bilde. Den er det ikke bilde av på dette hovedkortet. Mellom dem har du tilkobling s-video. Den runde tilkobling, men den brukes ikke så ofte. De andre 2 tilkoblingene er tilkobling for lydkort. Så da har du lydkort på hovedkortet på pc og ekstra lydkort utenom.
Dette bildet ser kanskje litt avansert ut, men det er ikke så vanskelig. Den store sorte til venstre er strømforsyningen. Det store kortet i bunnen her hovedkortet. Alle ting blir koblet til dette kortet. I midten på bildet har du en stor vifte. Under den er prosessoren koblet til og den trenger mye kjøling. Til høyre for prosessor har du tilkobling for pci og pci-ekspress. Det er det koblet til lydkort og skjermkort til for å få god hastighet til skjerm. Over prosessoren har du 4 lange rader. Der er minne til pc`en koblet til. Den store hvite til venstre er dvdrom og under den finner du harddisken i pc`en.
Dette bildet bør gi deg all oversikten du trenger. Hver enhet står med navn.
Dette bildet gir deg også en grei oversikt.
Under ser du innholdet utenfor pc`en.
Så inni en pc er det: Hovedkort, ram, prosessor, skjermkort, harddisk og dvdrom (ikke på bildet).
Håper denne artikkelen var til hjelp.

Share.
Skip to content
%d bloggere liker dette: