Hvem er hackerne?

0

Mange er redd hackere og det er med god grunn. Kontoer til epost, facebook og andre sosiale medier taes over daglig. Hackere kan deles inn i 2 grupper. De et de som er de mest kjente, men du har også 8 andre varianter.

Du har Whitehat hackers som finner svakheter på systemer og som tipser bedriftene som har laget dem så de kan fikse feil.

Du har Blackhat hackers som forsøker å utnytte alle hull til egen vinning. Da gjerne til kriminalitet.

I Norge utdannes det flere og flere hackere som kan hjelpe til å beskytte nasjonen vår.

Så har du gode kunnskaper? Les mere her. Du kan også teste deg selv på i18 challenge for å se om du klarer å nå til topps. Kommer du langt så ta kontakt med Norsk sikkerhetsmyndighet.

Media er alltid tydelige når de skriver om hackere og da bruker de alltid disse bildene. Tar jeg ett kjapt google bildesøk på hackere finner jeg dette.

Det er alltid en tenåringsgutt med hette på ett mørk rom. Det er standard over alt. Det mener jeg blir veldig feil.

Kilde bilde: Pexels

Dette bilde her er mye mere realistisk. La oss si at Person til venstre er nr 1 o.s.v.

 1. Denne damen har doktorgrad innen it sikkerhet. En dag så får hun sparken. Deretter bruker hun kunnskapen sin for å ødelegge masse data for den forrige jobben sin.
 2. Denne damen har jobbet med sikkerhet innen forvaret på ett høyt nivå. Hun liker ikke naboen sin og bruker sin it kunnskap til å gjøre livet langt verre for de som kommer henne i sin vei.
 3. Den denne damen er en nabo du ofte møter på butikken. Hun jobber med it på fritiden og er veldig dyktig. Hun har hjulpet deg mange ganger. Hun har også plantet overvåkninsgprogramvare på din pc og mobil mens du har fått hjelp.
 4. Denne mannen er sjefen din. Han liker ikke åssen du jobber. Dermed velger han å overvåke deg og få ta i dine personlige data. Han kan lett å få de tilgangen han trenger. Han har også jobbet med it i mange år.

Denne listen kunne jeg laget myyyye lengere, men dere ser poenget her. En hacker kan du aldri vite hvem er.

En stor risiko er at mange deler:

 • passord og brukernavn til venner og familie
 • lar nettleser huske passord
 • lar andre bruke din mobil og pc

Da kan man faktisk lett gjøre stor skade:

 • Bestille på dine vegne
 • Legge inn overvåkningsprogramvare på mobil og pc
 • Ta vare på dine passord og brukernavn. Opprette nye brukere i ditt navn andre steder.

Som du ser så er det fort gjort å få problemer. Det er mange måter på å komme seg inn i ditt system. Det er også mange myter jeg har sett til nå når folk har fått kontoen tatt over.

 • Jeg har fått høre om en hacker på Facebook som er farlig. Han søker jeg opp og blokkerer. Da blir jeg ikke hacket? En hacker kan finne deg uavhengig om du blokkerer dem eller ikke. De kan bare opprette en ny profil og søke deg opp. En blokkering på Facebook vil ikke hjelpe deg mot å bli hacket. Det hjelper deg bare å ikke bli sett fra den ene profilen.
 • Jeg har sett at noen har hacket seg inn på min Facebook konto. Da bytter jeg passord så alt er i orden? Nei, det hjelper bare delvis. Du må også logge av alle økter. Bytte passord. Sjekke om de har kommet seg inn via dine spill apper. Du bør også sjekke chrome plugings.
 • Jeg vil advare mot en hacker som min venn har advart mot på Facebook. Det høres ut som en god ide siden alle andre gjør det? Dette er en dårlig ide. En hacker går aldri under ett ekte navn. Du risikerer å henge ut og sverte en person du ikke kjenner.

Så hvordan stopper man hackere? Det beste er å sikre seg å sine systemer så godt man kan, man skal selvsagt ikke bli paranoid og få på foliehatten.

Hacking kommer det ikke til å bli mindre av. Så det er bedre å lære seg it, data og mobilen du har så fort du kan. Så må du lære det videre til din familie og venner igjen.

Datahjelperne.no drives på fritiden. Nettsiden vil alltid være åpen for alle. Likte du artikkelen så kan du bidra.

Ser du feil på artikkelen? Send meg en mail på heimholt@gmail.com eller en melding på Facebooksiden min.Så skal jeg få feilen rettet.

Vipps: 98100
Konto: 3000.33.91236

Share.
Skip to content
%d bloggere liker dette: