Hvordan avslører jeg svindel på internet?

0

Hei. Jeg heter Jørund Heimholt og har drevet med data siden dos. 6.22 kom ut og jeg holder fortsatt på via jobb og på fritiden. Jeg har alltid likt å hjelpe andre med å løse dataproblemer, men siden Facebook og Nigeria svindel kom til så ha det blitt mere og mere fokus på å avsløre svindelen.

Jobber du med it? Så finner du meg på linkedin.

Jeg startet datahjelperne.com først for å avsløre svindel på nett. Problemet der var at det var en google blogg. Så jeg eide ikke alt innhold selv. Nå har jeg kjøpt nytt domene. www.datahjelperne.no og alt er plassert på servere i Norge.

Datahjelperne.no er registert som et enkeltmannsforetak der Jørund Heimholt står som eier. Jeg har også opprettet vipps: 98100 eller Kontonummer: 3000.33.91236 som er registrert på firma. For å gjøre alt så seriøst som mulig.

Svindel i Norge bare øker og øker i omgang. Jeg får masse tips og jeg har ikke sjans med å prioritere alt eller å grave alle saker i dybden. Derfor ønsker jeg å dele alle verktøy jeg bruker så jeg får kanskje sådd noen frø hos kommende it generasjon.

Jeg ser på meg selv som en IT konsulent med fokus på sikkerhet. Selv om mange aviser kaller meg en ekspert. Bare fordi jeg trykker på alt det ikke folk flest tørr å trykke på.

Jeg vet også at kunnskap må deles så andre kan dra nytte av det. Det er ganske viktig nå for tiden. Så hvilke verktøy bruker jeg for å hjelpe dere og avsløre svindel?

Nettside:

Her kjører jeg wordpress plattformen. Den tilpasses på alle enheter og den er lett å oppgradere å tilpasse selv. Medianova hjelper meg fra tid til annen med å fikse på siden.  De har også laget logo på nettsiden.

Sosiale medier:

Jeg har opprettet kontoer på følgene plasser.

Facebook

Twitter

Google+. Google+ legges ned fra neste år så der deler jeg ikke ut link.

Facebook genererer mye av trafikken på nettsiden min og her bruker jeg appen:

Side administrator android

Side administrator iphone

Pages manager appen gjør at jeg kan svare dere på meldinger på siden 24/7 via mobil. Hvor og når somhelst. Jeg kan også legge ut innlegg og oppdateringer fort.

Mail:

Her bruker jeg bevist gmail. Det er fordi at det rett og slett blir for mye stress med eget domene med mail. Da må jeg bruke eksterne løsninger som ikke er helt bra. Gmail er rå på spam. Den er også kjapp og brukervennlig.

Test av spam og virus:

Når jeg kjøre skadevare på pc så lønner det seg aldri å kjøre det rett på pc. Da det kan gjøre store skader. Dette tester jeg fra tid til annen. Så skal du gjøre dette selv. Så kan du prøve følgene løsninger:

Oracle Virtualbox . Her oppretter du en virtuell pc som kjøres på din pc. Da slipper ingen skadevare igjennom.

Sandboxie. Her opprettes ett virtuelt område på pc. Der du kan teste skadevare.

Husk at alt dette tester du på egen risiko bare så det er sagt.

Det finnes også mange varianter du kan bruke. Dette er bare 2 stykker som jeg liker godt.

Jeg bruker også å teste filer jeg finner på virustotal.

Virustotal scanner alle filer med 38 forskjellige virusmotorer. Jeg kan også søke på linker for å se om de inneholder skadevare, men jeg er ingen virus ekspert som kan gå dypere inn i viruskoden og finne ut hvor den kommer ifra og hva formålet til koden er. Så det får jeg overlate til andre.

Ta skjermbilder og bilderedigering:

Jeg er ingen grafiker og bruker enkle løsninger, men forsøker å gjøre budskapet tydelig.

Paint. Brukes til enkle redigeringer av bilder

Pixlr-x. Brukes til å lage advarsler på svindel. Samt lage kollasjer på Facebook og nettside.

Utklippsverktøy. Ja jeg har en windows 10 pc jeg jobber på.

Jeg bruker også apper på min android mobil for å redigere og tilpasse bilder.

Pixlr android

Snapseed android

Dette er mye basic, men ofte så har jeg behov for å ta store skjermbilder av svindel som dekker mye mere enn en side. Da bruker jeg google chrome. På chrome så får jeg også logget all historie via mobil og pc. Det er utrolig nyttig ved svindel. Crome i seg selv kan ikke ta skjermbilde. Så da må jeg ha plugins via Chrome nettbutikk.

Awesome Screenshot

Fireshot

Nimbus Screenshot

Avsløre svindel:

Dette er kanskje den mest vanskelig kategorien for mange. Jeg har gått på Noroff . Der lærte jeg html og css. Der måtte jeg skrive all kode fra bunnen av. Dette gjør at jeg klarer å se etter svakheter og feil på svindelnettsider. Du kan selv lære deg dette på skoler eller på nett:

w3c schools. Her kan du lære å lage hjemmesider på egenhånd.

Javascript. Her lærer du mere om javascript som brukes mye på nett.

codeacademy. Her Lærer du å kode på nett

Khan acadamy. Her lærer du å kode på nett.

Her får du kunnskap om kode, men du har også veldig mange bra verktøy på nett for å komme forbi svindel.

www.google.no brukes aktivt for å finne info om svindel.

Mxtoolbox. Analyserer mailhoder på mail.

Google toolbox. Analyserer mailhoder på mail.

Redirect detective. Viser hvor linker går på internet

Wheregoes. Viser hvor linker går på internet.

Base64decoder. Dekoder krypterte nettsider.

Unescape Decoder. Dekoder krypterte nettsider.

whois.com for å sjekke eier av nettsider

Whoishostingthis.com for å sjekke hvem som eier innholdet på nettsider.

Huskeliste:

Jeg bruker Google keep med alle tipsene jeg får. Her får jeg synkronisert alt fra pc og mobil.

Dette er mye av de tingene jeg bruker, men jeg regner med at denne listen kan bli forlenget. Har du en spamjeger som vil ut? Så har du mye å ta tak i nå, men husk at dette krever mye tid. Du må også ta forholdsregler.

  • Når du informerer om spam. Så kutter du pengestrøm. Folk kan bli sinna på deg.
  • Informerer du om for mye så kan du bli saksøkt. Ja det har skjedd meg.
  • Du kan også finne mye på svindel på åpne servere. Går du inn på de så kan det karakteriseres som ett datainnbrudd. Selv om du bare leter etter spam i beste hensikt.
  • Du må også være flink til å lage så gode saker at folk siterer deg.

Datahjelperne.no drives på fritiden. Nettsiden vil alltid være åpen for alle. Likte du artikkelen så kan du bidra.

Vipps: 98100
Konto: 3000.33.91236

Share.
Skip to content
%d bloggere liker dette: