Hvordan stopper du spammail?

0

Kilde bilde: Pixabay

Jeg får veldig mye spørsmål på siden min om spammail. Mange får inn store mengder og det er satt opp forskjellige løsninger for å få tatt unna spammen. Jeg liker å gjøre det enklest mulig.

Jeg bruker gmail og den tar alt av spam som jeg får og som dere sender til meg. Jeg bruker kun webklient og app. Da får Google ta hånd om spam, mens jeg kan fokusere på andre ting.

Det er flere måter mailer satt opp:

  • Mail via en app
  • Mail via nettleser
  • Mail via Outlook lokalt på pc/mac

Det finnes også flere forskjellige mailstandarer som mange bruker.

Ved oppsett av e-post konto på lokal klient, finnes det to alternative måter å sette opp disse på: 

POP3: Ved å velge POP3 blir e-postene lastet ned lokalt på din datamaskin og lastes mao inn i din e-post klient lokalt. Dette gjør at du kan ha ubegrenset med e-post lagret, men du har ikke mulighet til å åpne dine allerede leste e-poster via webmail. 
Merk: Du kan også velge å bevare en kopi på server via klientens innstillinger. 

IMAP: Ved å velge IMAP blir e-postene lastet og åpnet via server. Dette gjør at du kun vil ha en begrenset lagringsplass for dine eposter, og risikerer å måtte slette mailer dersom du overstiger lagringsplassen du får tildelt via ditt webhotell. Dette oppstår sjeldent da lagringsplassen ofte er høy (2-10GB), og en e-post uten vedlegg toppen tar 2-3KB.
Dette gjør igjen at alle e-poster alltid vil være tilgjengelig via webmail.

Her er også en artikkel fra Microsoft som forklarer forskjellen mellom IMAP og SMTP/POP3 mere i detalj. Ellers så anbefales det å bruke IMAP siden det er en nyere mailløsning, men dette bestemmes på servernivå eller av mail leverandøren din.

Du kan selvsagt også sette opp spamløsning mot ditt eget domene også hvis du eier ett, men nok info om dette. Nå skal jeg forklare hvordan du blokkerer spam.

Telenor Epost:

Som du ser så markerer man epost og velger rapportet som spam, men virker det? Nei. Årsken er at telenor tar betalt for dette.

Så her må du bestille virusfilter i tillegg. Mange har også rapportert til meg at de har kjøpt denne tjenesten, men får fortsatt like mye spam. Telenor står til stryk for min del. Det eneste den er god til er å motta spam og det passer meg bra siden jeg sjekker en del. Så denne tjenesten kan jeg ikke anbefale overhodet.

Gmail:

På gmail må du inn på hver enkelt epost og velge å rapportere som søppelpost eller som nettfisking. Nettfisking vil si at de er ute etter din personlig info som f.eks. brukernavn og passord. Igjen så er dette noe jeg aldri må gjøre da gmail stopper alt for min del. Jeg tester mye spam og får mye, men alt havner der det skal uten noe problem. Så gmail anbefales!

Hotmail/outlook.com:

Microsoft hadde før hotmail, men denne tjenesten er nå integrert i outlook.com. Så hvordan rapporterer du spam?

Her kan du rapportere eposten øverst eller så kan du gå inn på valget nederst til høyre.

Som du ser så er det lett å rapportere. Det krevet lite av deg som bruker for å stoppe spam på de fleste mail tjenestene. Dette er de jeg får testet siden det er de jeg bruker til daglig.

Til slutt er det også flere ting du kan gjøre:

  • Mottar store mengder epost. Opprett ny epost.
  • Skill jobb og privat epost hver for seg.
  • Du kan gjerne ha flere eposter til forskjellige ting bruker på internet. Dermed får du mindre spam.
  • Du må heller aldri velge unsubscribe på spam epost for å stoppe eposten. Da gir du beskjed til spammerne at eposten din er aktiv. Så får du mye mere spam.
  • Du kan kun ta unsubscribe på seriøse nettjenester som du selv har meldt deg på.
  • Ikke del epost adressen din med alle
  • Ikke register den overalt på internet

Stoppe søppel epost:

Universitetet i oslo

Icloud epost

Gmail tips

Outlook tips

For virksomheter så anbefales det å sette på følgene:

Dmarc, SPF og DKIM

Håper mine tips hjelper deg til mindre spam

Datahjelperne.no drives på fritiden. Nettsiden vil alltid være åpen for alle. Likte du artikkelen så kan du bidra.

Ser du feil på artikkelen? Send meg en mail på heimholt@gmail.com eller en melding på Facebooksiden min. Så skal jeg få feilen rettet.

Vipps: 98100
Konto: 3000.33.91236

Share.
Skip to content
%d bloggere liker dette: