Site icon Datahjelperne

SVINDEL – Norge flommer igjen over falske Facebook sider

I de siste dagene så har HM vært utnyttet ved at flere falske liker sider har blitt opprettet. Det har også vært mange andre selskaper som utnyttes på samme måte. Dette har skjedd før. Da kom det en bølge med falske liker sider i 2016. Nå er en ny runde på gang igjen. Teknologien på Facebook endrer seg litt å litt, dermed vil svindlerne også tilpasse seg teknologien.

Før så la de ut poster nederst på siden der svindelen kjøres. Nå sender de deg meldinger isteden.

Svindelsidene krever alltid lik og del for å vinne. Samt tagge en venn. Seriøse sider bruker som oftest lik og kommenter for å vinne. Lik og del samt tagg en venn bryter med Facebook sine regler for sider.

I dette tilfelle på HM svindelen så vet jeg at mange tusen har gått på denne. Jeg har sett opptil 4000 kommentarer på det meste og nå øker det igjen på den falske siden. Alle som kommenterer vil få denne meldingen over. Siden har satt opp en bot som sender deg link til svindelsiden.

Så alle som digger å delta på Facebook konkurranser. Dere må nødt til kildesjekke facebooksiden dere deltar på hver eneste gang. Ellers vil dere bli svindlet.

Så når du får høre ting som er for godt til å være sant:

Alle som er tagger venner, kommenterer og deler svindelsider. Dere er med på å spre svindel så andre blir lurt. Jeg vet ikke om du heller føler deg så lur hvis du tagger dine venner i svindel gang på gang? Da vil du nok forkorte dine ekte venner på sikt. Du viser at du er null kildekritisk. Du drar også dine venner inn i økonomisk svindel.

Her ser dere eksempler på falske sider som har gått den siste tiden.

Mange store internasjonale firmaer har ikke lokale liker sider i Norge. Dette utnytter svindlerne til gangs. Så hva skal du se etter på disse sidene for å avsløre dem?  Her er en sjekkliste du må gå igjennom hver gang!

Husk at den fine premien du ønsker deg fra siden. Den er bare ett lokkemiddel for å stjele fra deg masse personlig informasjon samt lure deg inn i dyre abonnementer. Premien de lokker med ser du aldri noe til. Da skal jeg ta for meg HM svindelsiden.

Så allerede her kan du se at det er svindel. Siden er opprettet som ett Samfunn for morro skyld. Den er ikke opprettet som en bedrift. Det er også ingen kontaktinfo på firma heller, men dette firmaet er internationalt så da er det lett å tro at dette er en lokal side, men det er ikke tilfelle. Det er også mere å sjekke. Trykker du på informasjon og annonser. Så vil du få se når siden er opprettet.

Her ble nettsiden opprettet i går på den 17.10.18. Så fellesnevneren her er at slike svindelsider ofte er maks noen dager eller opp til 1 mnd gamle. De kjører også deling av teksten på forsiden av liker siden og en annonse. Annonsen får jeg ikke sjekket siden jeg ikke er i målgruppen, men det er nok mange kvinner, damer og jenter som får denne annonsen på Facebook nå. Uansett så fungerer svindel på følgene måte:

Standarden på disse svindelene er at de kan trekke deg fra 800 kr til 8000 kr på visa/mastercard du registrerer, men siden du har gitt dem all tilgang. Så kan de trekke så mye de vil.

Du du vil også få meres spam på mail og sms alltid også. Det er standard på disse sidene. Du godtar alltid å få mere spam i etterkant. De er også vanskelig å stoppe siden dette ofte er firma som holder til i utlandet.

Da skal du ha fått nok gode tips til å styre unna disse sidene, men du må også huske at når du ser falske sider så må du rapportere dem. Det gjør du på følgene måte. Gå til rapporter side:

Du må gjøre dette 2 ganger. Først bedrageri eller svindel. Så ber mer om å oppgi økonomiske opplsysninger. Deretter gjø du det samme, men velger falsk side nederst.

Så her har du fått alle mine råd.

Alltid kildesjekk og ting du ikke er 100 % sikker på. Spør noen andre om du ikke vet. Søk kunnskap.

Da vil du klare å unngå disse. Du vil hele tiden lære underveis så du klarer å avsløre de falske sidene.

Exit mobile version