Tilkoblinger pc, skjerm og tv.

0
I disse dager når man kjøper pc eller tv så følger det med en drøss med kabler. Hvilke skal du velge og hvorfor for å få best bilde på tv eller pc?
VGA (Video Graphics Array) er en grafikkstandard for datamaskiner som først ble markedsført av IBM i 1987.
I dagligtale har det blitt vanlig å bruke betegnelsen VGA for enten den analoge grafikkstandarden, den 15-pinners skjermpluggen eller skjermkabelen, eller rett og slett selve oppløsningen 640×480
Kilde: Wikipedia
Denne kabelen støtter lav oppløsning på skjerm og den kjører analogt signal. Den sender også ut kun bildesignal og ingen lyd. Så hvis du har dette som ett valg til pc eller tv så bør du styre unna.
DVI er en mer moderne kontakt. Den overfører kun bilde og ingen lyd. Den støtter mye høyere oppløsning -på skjerm og signalet er digitalt. Den er å foretrekke framfor vga hvis du har muligheten.
Her finner du litt mere info.
HDMI er en kabel som brukes på de nyeste pc`ene i dag og Lcd, Led, Plasma tv`er.
Kabelen overfører bilde og lyd og er den som alle burde bruke i dag hvis de overfører lyd og bilde fra tv eller pc. Har tv eller pc denne tilkoblingen så bruker du denne da den er ett meget godt alternativ i for overføring av bilde og lyd.
Kabelen takler følgene formater: 
480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p, 1440p
720 og 1080 er kjent som FullHD.
Men mye skjer på markedet og vi skal også nevne fremtidens formater.
Usb  vil gjøre sitt inntog på skjermmarkedet. Den vil støtte lyd, bilde og strøm i samme kabel. Så det blir mindre kabelrot hvis dette blir en standard.
Du har også Thunderbolt eller lightpeak fra intel. Apple har også samarbeidet med å lage disse kablene. De kan overføre lyd og bilde på 10 gb sekund, men det vil ta en stund før SSD disker klarer å utnytte denne hastigheten. Dagens vanlige harddisker klarer ikke det. De er på vei ut på markedet nå på apple pc`er og de vil også komme på vanlige pc`er.
DVI og VGA som vi har skrevet om blir stoppet og produsere i 2015. Da vil thunderbolt overta.
Kilde: Wikipedia
Så om noen år skal vi kun stå igjen med Thunderbolt, HDMI og kanskje USB for øverføring av bilde og lyd, men det vil nok komme noen nye standarder som vil konkurere mot disse.
Share.
Skip to content
%d bloggere liker dette: