Deling av unger og barn på facebook. Instagram og Facebook rettigheter til bilder.

I gamle dager kunne man ta bilder av de små og dele de i fotoalbum med familien.
Tidene endrer seg og nå sender man bilder på mms, facebook, instagram o.s.v.
Alt blir gjort i beste hensikt og man vil bare spre glede til andre venner og familie.
Her vil jeg bare opplyse om hva som skjer når du gir fra deg bildene til facebook, instagram o.s.v.
Ungen din kan ikke samtykke om dette og det som gjerne først havner på nett er vanskelig å fjerne i ettertid.
Når voksne folk deler bilder på nettet så gjelder samtykke på samme måte. Du kan ikke laste opp bilder av andre uten at de tillater det og i noen tilfeller er dette straffbart.
1. Samtykke. Den du tar bilde av og tagger på facebook må faktisk godkjenne at du legger bildet opp. Alså spør i forkant. Det kan ikke en liten baby eller en unge fordi de forstår seg ikke på denne teknologien og de kan f.eks. ikke prate enda. Så her må foreldrene ta ansvar.
Siste om opphavsrett er også ganske viktig.
Når bildet så er kommet opp på nettet.
2. Hvem eier bildene dine?
Facebook:
Du eier alt innhold og all informasjon som du publiserer på Facebook, og du kan kontrollere hvordan du deler dette, via innstillingene for personvern og applikasjoner. I tillegg:
  1. Når det gjelder innhold som er beskyttet av åndsverkrettigheter, for eksempel bilder og videoer (åndsverkbeskyttet innhold), gir du oss følgende spesifikke tillatelser, underlagt innstillingene dine forpersonvern og applikasjoner: Du gir oss en ikke-eksklusiv, overførbar, royaltyfri, underlisensierbar og verdensomfattende lisens til å bruke alt åndsverkbeskyttet innhold du publiserer på eller i forbindelse med Facebook (åndsverklisens). Åndsverklisensen opphører når du sletter det åndsverkbeskyttede innholdet ditt eller brukerkontoen din, med unntak av tilfeller der du har delt innholdet med andre brukere og de ikke har slettet det.
  2. Når du sletter åndsverkbeskyttet innhold, slettes det på en måte som ligner på når du tømmer papirkurven på en datamaskin. Du må imidlertid være underforstått med at fjernet innhold fortsatt kan ligge lagret i sikkerhetskopier i en rimelig tidsperiode (men det vil ikke være tilgjengelig for andre).
  3. Når du publiserer innhold eller informasjon med innstillingen Offentlig, betyr dette at du gir alle, inkludert personer utenfor Facebook, tilgang til og tillatelse til å bruke den aktuelle informasjonen og knytte den til deg (dvs. navnet og profilbildet ditt).
Første linjen er bra, men se videre på første punkt. Deler du i tillegg bildet ditt offentlig på facebook. Så kan hvemsom helst søke deg opp å misbruke det.
At folk samtykker på dette når de blir medlem av facebook og ikke kjenner reglene. Det syntes jeg er hårreisende.

Når du sletter innholdet på facebook er det ikke slettet. Da ligger bildene lagret på servere i usa som du ikke har tilgang til.
Så er bildene dine kommet opp på facebook og du har delt det offentlig eller med venner. Så er det lite du kan gjøre for å få det bort derifra i framtiden. Jeg tror vi vil se flere saker på sikt i de senere år der unger finner seg selv på nettet og har kunnskapen til å gjøre noe med det da de er blitt mye eldre.
Kilde: Facebook sine vilkår. Erklæring om plikter og rettigheter. Punkt 2. Dele innhold og informasjon.
Instagram: Facebook har kjøpt opp instagram.
Instagram er heller ikke stort bedre enn facebook.
1. Instagram does NOT claim ANY ownership rights in the text, files, images, photos, video, sounds, musical works, works of authorship, applications, or any other materials (collectively, “Content”) that you post on or through the Instagram Services. By displaying or publishing (“posting”) any Content on or through the Instagram Services, you hereby grant to Instagram a non-exclusive, fully paid and royalty-free, worldwide, limited license to use, modify, delete from, add to, publicly perform, publicly display, reproduce and translate such Content, including without limitation distributing part or all of the Site in any media formats through any media channels, except Content not shared publicly (“private”) will not be distributed outside the Instagram Services.
Så deler du bilder på instagram så kan de gjøre på akkurat samme måte som facebook. Teksten er den samme, men den er bare på engelsk isteden.
2. Although the Site and other Instagram Services are normally available, there will be occasions when the Site or other Instagram Services will be interrupted for scheduled maintenance or upgrades, for emergency repairs, or due to failure of telecommunications links and equipment that are beyond the control of Instagram. Also, although Instagram will normally only delete Content that violates this Agreement, Instagram reserves the right to delete any Content for any reason, without prior notice. Deleted content may be stored by Instagram in order to comply with certain legal obligations and is not retrievable without a valid court order. Consequently, Instagram encourages you to maintain your own backup of your Content. In other words, Instagram is not a backup service. Instagram will not be liable to you for any modification, suspension, or discontinuation of the Instagram Services, or the loss of any Content.
De kan også slette innhold å ta vare på det og da må du ha en rettslig fullmakt for å få bildene ut i verste fall.
Her er også servere i Usa og det er lite du får gjort i Norge.
Instagram enderer vilkår 16 januar 2013.
De kan da selge bildene dine og du eier dem ikke lengere.
Here are a few key updates:
Nothing has changed about your photos’ ownership or who can see them.
Our updated privacy policy helps Instagram function more easily as part of Facebook by being able to share info between the two groups. This means we can do things like fight spam more effectively, detect system and reliability problems more quickly, and build better features for everyone by understanding how Instagram is used.
Our updated terms of service help protect you, and prevent spam and abuse as we grow.
De lister opp som hovedendringer, men bilder blir ikke nevnt overhodet på viktige endringer.
To help us deliver interesting paid or sponsored content or promotions, you agree that a business or other entity may pay us to display your username, likeness, photos (along with any associated metadata), and/or actions you take, in connection with paid or sponsored content or promotions, without any compensation to you.
Slik melder du deg ut av Instagram.
http://instaport.me/ Gå inn på denne siden og hent ned alle bildene dine på pc`en din.
http://help.instagram.com/customer/portal/articles/95760 Slett instagram kontoen din via denne siden.
Dette MÅ gjøres innen 16 januar.

Følg meg på sosiale nettverk: