Hvordan feilsøke på en pc?

0
BIlde av Andreas Palmer på Unsplash

Mange har pc`er i dag og bruker mye forskjellige programmer og drivere. Av og til så blir det feil. Det kan man ikke komme bort ifra. Så hvordan kan du fikse feilen eller få en anelse om hva som kan være feil? Dette gjelder feilsøking på Windows.

Det er mye innmat i en pc, men du kan sjekke om de virker først ved å gå inn i enhetsbehandling på pc. Er det røde kryss eller gule merker her. Så er det noe som må fikses. Komplett har en god guide på hva som er inne i pc`en som er viktig. Jeg skal dele dette opp enda litt enklere.

I en pc har du hardware. Dette er kabinett, hovedkort, ram o.s.v. Det du ikke ser som oftest på innsiden. Samt det du ser på utsiden: mus, skjerm tastatur, høytalere. Så har du også software som ligger over hardware. Disse prater sammen, men får en av disse feil så vil du få feil på pc.

Når man feilsøker så bør man gå systematisk til verks så jeg har en 3 punkts liste man bør sjekke.

Har du fått en feilmelding eller blåskjerm?

På disse meldingene så vil det alltid være en kode nederst, med den koden så kan du finne ut hva som er feil. Disse kodene kalles bsod. Microsoft har en guide for feilsøk. Du kan også sjekke hva hver enkelt kode betyr. Det som skjer nå. Du finner ut hva feilkoden betyr og får fikset feilen. Du må fortsette å oppdatere pc for å fjerne feil.

Oppdatere pc

Det kan du gjøre i windows update. Alle pc`er har også ett unikt produsentnummer. Det er som på en bil. Finner du det så kan du finne din pc modell og få tak i de riktige driverene. Dette gjelder ferdigbygde pcer.

Har du bygd pc`en selv så må du selv oppdatere hver enkelt driver til all hardware.

Hp har laget en god guide som viser hvor du skal lete. Når du finne serienummer så er dette enkelt. Du søker opp produktnummer på pc på google. Deretter driver. Da kan du laste ned den spesifikke driveren du trenger som viser feil.

Det er mange falske driversider der ute så alltid se etter f.eks.hp.com, asus.com, lenovo.com. Nettsidene til produsenten, men flere produsenter har også gjort det lett for det. Du kan laste ned ett program så oppdatere programmet alle driverne for deg.

Her er noen av dem. Husk også at alt du kobler til pc med kabel av utstyr kan også oppdateres. Da må du google produsentnummer igjen. Deretter laste ned og oppdatere.

Hardware feil

CC-BY-NC-SA-4.0 Fotograf: Jan Morten Bjørnbakk

Da har du kommet til det stykke at innmat i pc er ødelagt. Da må du kontakte ett verksted eller er du kjøpte pc. Du må også sjekke garanti og reklamasjon. Dette er mine beste tips fordelt på 3 steg for å gjøre det enklest mulig.

Ser du feil på artikkelen? Send meg en mail på heimholt@gmail.com eller en melding på Facebooksiden min.Så skal jeg få feilen rettet.

Du kan støtte meg på følgene måter:

Vipps: 98100
Konto: 3000.33.91236

Share.
Skip to content
%d bloggere liker dette: