Sikker kommunikasjon på internet

0

CCTV_2614258b

 Kilde bildet

 

 

I disse dager overvåkes vi over alt på søkemotorer, sosiale nettverk o.s.v. Noe godtar vi bevisst fordi ingen gidder å lese vilkår på flere hundre sider bare de skal bli med på en ny tjeneste, men andre ganger kan det være greit å gå under radaren for en gangs skyld. Før eller siden kan vi trenge sikker kommunikasjon rett å slett på grunn av vår egen sikkerhet. Poenget med denne artikkelen er å få folk til å bli mere bevvist på nettbruken sin. Før eller siden så må du kanskje trenge en sikker vei som ingen kan avlytte på grunn av din egen sikkerhet eller på grunn av andres.

  • Du har for mange fiender
  • Man blir truet og trenger å skjule seg
  • og mange andre grunner.

Poenget er at all info du deler på internet er ikke noe alle skal ha tilgang på. Så hva gjør man da?

Da begynner man å ta i bruk tjenester som har ende til ende kryptering. Så alt som du skriver blir kryptert. Mange av disse programmene er laget av store selskaper eller små selskaper som lager åpne løsninger for folk flest. Her har jeg laget en listen over de tjenestene du kan bruke:

  1. Telegram. Det er en tjeneste med over 100 millioner brukere. 
  2. Whatsapp.  Støttter nå ende ende krytering i siste versjon.
  3. Open Whisper systems.  Denne tjenesten brukes av blandt annet Edward Snowden
  4. Google Due og Allo.  Google lanserer en ny meldingsapp og en ny videoapp. Begge får ende til ende kryptering. Disse blir lansert før August.
  5. Surespot. Mindre selskap, men åpen teknologi.
  6. Cryptocat og PGP public key. Disse programmene ble brukt under panama papers skandalen. 
  7. Wickr. Enda en tjeneste som støtter kryptering i chat

Electronic Frontier Fondaiton har også skrevet om dette. Det er en organsisajon som arbeider med rettigheter og sikkerhet for folk flest.

Jeg har ikke testet ut disse appene og tjenestene, men de fleste støtter PC, MAC, Android og IOS.  Så skal du dele kritisk informasjon til noen du kjenner. Da styrer du unna: Facebook messenger, Snapchat, o.s.v.

Til slutt så vil sikkert mange si at det er dumt at jeg skriver om disse tjenestene. Men de blir omtalt side opp og side ned på internet så jeg blir bare en side den store klubben. Ellers liker jeg ikke tanken på ett overvåkningssamfunn og da er det greit å ha noen trygge kanaler.

 

Share.
Skip to content
%d bloggere liker dette: