Windows 10 er lansert. Hvordan er det i bruk?

0

Uten navn

 

Jeg er kanskje en av de få som digger Windows 8 start menyen. Du har alle snarveier i ett trykk og det er kjempelett å lage nye. Savner jeg startmenyen? Nei.  Hvorfor lurer du sikkert på? Den er tungvint og gammeldags. Nå er ikke Windows 10 installert enda og jeg sitter fortsatt på Windows 8.1

 

 

Startmenyen:

Startmenyen er det viktigste for de fleste i dag og derfor skal jeg skrive om hvordan du kan tilpasse den først. Den finnes nemlig i 3 varianter.

Her har du alt i en litt ny annerledes startmeny som blander windows 8 og windows 7. Den er mye mindre, men i tillegg lett og oversiktlig.

 

Uten navn

 

Her når jeg alt med 2 trykk. Litt uvant, men det går seg til. Jeg er vant med å ha tilgang til alt på 1 trykk i Windows 8.1

Uten navn

Du kan også velge meny i fullskjerm. Det er nesten som å bruke Windows 8, men du må nå alt med 2 trykk og ikke 1 som før. Så dette er ikke like effektivt. Vi har også nettbrettmodus vi kan bruke og da blir det seende sånn ut. Vil du helt tilbake til Windwos 8.1 så må du aktivere nettbrett modus. Det er beregnet for Touch og da får du mye færre valg og du kan bruke Wndows 10 som Windows 8.1

 

Uten navn

 

Så langt kan du endre startmenyen på 3 forskjellige måter. De bør passe de fleste, men vil du ha det som i Windows 7? Så får du fikset det også. Gammel startmeny fikser du med å laste ned og installere Classicshell. Hva jeg ender opp med selv er jeg usikker på. For å endre startmenyen så må du trykke på følgene:

Instillinger -> Personalisering -> Bruk Full skjerm for start-menyen

Instillinger -> System -> Nettbrettmodus -> Skru på.
Ellers blander Microsoft gammelt og nytt i Windows 10.

 

Sikkerhet/Instillinger:

Skjermbilde

 

Dette er den nye instilling menyen. Her har du enkel og grei oversikt på alt.

 

Skjermbilde

 

Kontroll panel er der også som før, med mange av de samme valgene på gamle menyer. Microsoft vil vel ha en trygg havn fordi som fortsatt liker det gamle. Siden det er mye nytt ellers på Windows 10. Du kan også:

  • Tilpasse tilganger på programmer og apper.  Som forsåvidt er det samme.
  • Se oversikt over de som kjøres i oppgavebehandling
  • Here maps er Innebygd på Windows 10
  • Du kan nedgradere Windows 10 til Windows 8.1 eller 7 innen en mnd.

collage

 

Du må også passe på hvilken informasjon du sender til Microsoft. Alle disse valgene er på som standard, men de må bør du av.

Skjermbilde2

 

Gå inn på instillinger -> Personvern -> Generelt.

 

Skjermbilde

 

Du har alltid hatt mulighet til å ha flere brukere på pc`en, men her er det lettere å sette opp en før og det er mere oversiktlig.

Uten navn

 

 

App butikken er oppdatert, søket er oppdatert og varselsenteret er oppdatert. Alt ser veldig bra ut. Det eneste er at apper(programmer) har man alltid lastet ned til windows. Det er først nå de får en egen appbutikk. Det er en mote som går akkurat nå. Alle andre har det og da må Microsoft også ha det.

 

Uten navn

 

Du kan også multitaske på ett helt nytt nivå. Du kan starte så mange skrivebord du følger for og du har god oversikt over programmene. Du kan i tillegg plassere dem på plass på mange forskjellige måter når de kjører.

skjermbilde5

 

Så tilpasningene er noe jeg liker godt.

 

Har du ikke oppgradert enda? Eller vurderer du? Ha dette i bakhodet. Alle produsenter i verden har ikke alle drivere klare til Windows 10 og de vil ta tid å få ut. Så virker ikke alt på pc`en din med en gang så må du i verste fall vente noen mnd før alt virker som normalt igjen.

Sony Vaio – Oppgraderer du fra Windows 7 er drivere klare i August. Oppgraderer du fra Windows 8 og 8.1 er drivere klare i Okt/Nov.

Samsung – De har sluttet å selge bærbare pc`er i Norge, men de er pliktig til å holde dem oppdatert for det.  Last ned Samsung Update for  å få nye windwos 10 drivere til din Samsung pc.

Dell – Sjekk drivere til ditt produkt

Asus – Sjekk drivere for ditt produkt

Lenovo – kun info fra USA for øyeblikket

HP – Sjekk drivere for ditt produkt

MSI – Sjekk drivere for ditt produkt

Packard Bell – Sjekk drivere for ditt produkt

 

 

Windows 10 har også gjort mye for å blir sikrere siden sist. Her er en forklaring på windows 10 sin sikkerhet som går i dybden. Den går i 1 time.

 

Det anbefales også at du bruker hotmail kontoen din eller outlook.com kontoen din siden du får tilgang til mere tjenester fra Microsoft når du gjør dette. Det er innebygd i operativsystemet.

Microsoft bruker Onedrive til å lagre filer lokalt på pc og i skyen til Microsoft. Der kan du også lagre musikk som spilles av fra skyen til pc, mobil eller xbox.

De har også gjort det samme som Google og har gjort det mulig å laste opp 50.000 sanger gratis.

 

groove

 

Kilde: Microsoft

google play

 

Kilde: Google 

 

Så så langt er jeg fornøyd med Windows 10, men det er jo fordeler og ulemper med alt.

 

+ Starter utrolig kjappt. Oppstart på noen sekunder. (Jeg har SSD harddisk har du ikke det så vil det gå saktere)

+ Mye bedre på sikkerhet. Kombinert med Chrome og sunt nettvett så trenger du ikke lengere antivirus.

+ Startmenyen er tilbake. Jeg var skeptisk i starten av denne testen, men jeg har ikke gått tilbake til den gamle menyen.

+ Startmenyen kan tilpasses på mange måter.

+ Mye bedre kontroll på oppgavebehandling og skrivebord

+ Søket har blitt bedre og er lettere tilgjengelig

+ Flere og bedre nye menyer.

+ Gratis oppgradering

+ Bedre app butikk, men programmer har man alltid kunne laste ned til Windows og lage snarveier til uavhengig av butikk eller ikke, men apper er mote nå så derfor må Microsoft ha det også. Selv om alt er som før i ny innpakning, men appene vil ha bredere støtte enn før.

+ Bra xbox integrasjon.

 

 

– Microsoft samler inn alt for mye informasjon om deg, men det kan du stoppe.

– Denne veresjonen er gratis i 1 år, men om du må betale etter det det gjenstår å se.

– Støtter ikke alleformater på videavspiller.

Automatisk defragmentering som i Windows 8 og  8.1. Det må gjøre manuelt i Windows 7.

– Bytt søkemotor i Microsoft Edge. Er lite nytt i den nettleseren. Du kan tegne i den, men og det er litt nytt design. That`s it.

 

Ellers er jeg fornøyd med Windows 10 og kommer nok til å bruke det framover. Jeg ser meg aldri tilbake når jeg installerer nyere operativsystemer. Siden jeg jobber med IT er det også viktig å holde seg oppdatert. Så jeg anbefaler klart Windows 10 videre.

Share.
Skip to content
%d bloggere liker dette: