Hvorfor kaller du alt for virus?

0

Dette er ett viktig tema jeg ønsker å ta opp fordi jeg mener at mye som står i mediene er feil. Samt det venner sier til hverandre for å informere om spam eller lignende også informerer feil. Jeg har nå testet malware, virus, trojanere i 7 år. Mange kaller meg for en it ekspert. Jeg føler at jeg bare skraper overflaten på dette teamet samt jeg mangler kunnskap og tid for å finne info om mye spam, svindel og virus.

Dette sier avisene. Når de skriver virus så får de mere treff på nettsiden sin, men da sprer de ikke helt korrekt informasjon. Noe jeg syntes blir feil. Korrekt info i stoffet man publiserer bør alltid gå først. Så har man venner som advarer i beste mening.

Alt dette gjøres i beste mening, men nå skal jeg forklare forskjellene på hva man faktisk må passe seg for. For det første hva er definisjonen på ett virus:

Datavirus eller virus er et type program som har en evne til å reprodusere seg selv. Virus kan ikke spre seg uten at den bringes med en vert. Den sprer seg ved å kopiere programkoden inn i eksekverbare filer, «boot» sektorer på disketter og harddisker og i dokumentmakroer. Datavirus sprer seg typisk over flere faser. Merk at det er variasjon i mønsteret fra datavirus til datavirus:

 • En infisert datafil blir kopiert til en infisert eller uinfisert maskin.
 • Datafilen eksekveres
 • Viruset aktiveres og kopierer seg inn i nye vertsfiler.
 • Denne vertsfilen kopieres til en ny maskin osv
 • Filen kan skade maskinen den er ned-lastet på

Kilde: Wikipedia

Så da vet du litt hva det går i. Ett virus er ikke noe som hopper inn i pc`en din, med mindre noen har hacket den og har tatt full kontroll på din pc og mobil. Det er eneste unntak.

For å få en type virus så må du alltid gjøre følgene:

 • Laste ned ett mailvedlegg
 • Kjøre filen i mailevedlegget
 • Laste ned falsk antivirus
 • Laste ned falske spam apper.

Dette er de få gangene du faktisk kan få virus nå til dag. Tidene har endret seg mye siden de 7 årene jeg startet å teste Facebook spam.

Nå er svindlerne ute etter å: Kryptere dine data, stjele din identitet, få tilgang til dinebankkort. Før var målet å ødelegge pc`en. Nå er målet penger og for å nå dette målet har de mange måter å nå deg på.

Nå skal jeg ta for meg flere typer spam og forklare kort hva de gjør og farene ved dem. De fleste av disse spammene kan du fjerne uten antivirus og da kaller jeg dem ikke for virus. Enkelt og greit. Siden svindlerne nå er ute etter din identitet så får viruselskapene mindre å gjøre enn før så de må nok på sikt endre business strategi.

Facebook apper:

Neste punkt er Facebook apper. De kan få kontroll over ditt litt, alle dine venners liv og de kan også publisere venner innlegg som deg selv. Som du ser på denne appen så har du null kontroll. Her gir du ett fremmed selskap full tilgang til din Facebook profil. Disse appene gir du selv tilgang til under diverse facebook spam. De kan du lett fjerne igjen uten antivirus.

Denne appen er også utrolig lett å fjerne. Du går under instillinger og apper på Facebook. Som du ser på bildet under.

Så dette er ingen virus siden dette ikke krever noen antivrus for å få bort. Får du apper som infiserer din profil kraftig. Så vil Facebook selv ta kontroll og fjerne appen for deg. Så da er nr 1 sjekket ut. Dette er ikke noe virus i mine øyne. Dette går kun i Facebook. Du kan fjerne app på mobil og pc.

Chrome pluginer:

Det neste er Chrome pluginer. De kommer ofte i videospam på Facebook. De får tilgang til mye informasjon på din nettleser historikk og de kan også ligge og overvåke lenge hvis du ikke finner dem og fjerner dem.

skjermbilde

 

I disse tilfellene så blir du sendt til falske video sider for å se video, men du må installere en plugin i chrome for å se filmen. Alle dagens nettleser krever ingen plugins for å se noe video på nett i dag. Det sørger nyere webstandarer for.

For å fjerne utvidelsen gå til. Instillinger -> Flere verktøy -> Utvidelser.

uten-navn

Finn den nye pluginen og marker den og kast den i søpla. Du kan også gå under avanserte instillinger og tilbakestille nettleser helt. Da er du også kvitt problemet.  Da er jeg kommet til punkt 2. Til nå kreves ingen antivirus program for å fjerne dette, men følgene av dette kommer jeg med helt til slutt så følg med videre.

Passord stjeling:

Det neste er passordstjeling eller phising. Der spammerne har som formål å sjele din identitet og Facebook. De dukker ofte opp i videospam de også.

Det ser ut som virus, men det som har skjedd her er at du har trykket på video. Du kommer så til en falske facebook side som krever ditt brukernavn og passord. Da vil de som har tatt over din konto sende ut disse videoene. Det ser ut som virus, men her er det folk som står bak.

Dermed kan de ta over kontoen din og spre dette på dine vegne. Da er kontoen tatt over fordi du har gitt fra deg ditt eget brukernavn og passord.  Igjen så er dette ikke noe virus.  Det er nyskjerrigheten din som har tatt overhånd og du har gått rett i svindlernes felle.

Facebook virus:

Så har du de få gangene det faktisk er virus som dette får konsekvenser. 

I dette tilfelle så laster du ned en fil fra en melding fra en venn. Når filen lastes ned og kjøres så blir pc`en fyllt med virus. Da må du faktisk ha antivirus for å få dette fjernet, men jeg tester alt jeg kommer over av disse spammene og dette skjer veldig sjeldent. Siste gang dette skjedde var for 2 år siden i 2016. Med tanke på hvor mye spam det er så trenger du ikke rope ulv for alt virus du ikke forstår. Da sjekker du heller med meg så skal jeg teste og skrive om det så alle får vite hva det er. Dermed har en spam som er testet du kan dele med vennene dine isteden for bare tom tekst som bare skremmer folk unødig.

Krypteringsvirus:

Disse kommer via mailvedlegg og har som formål og kryptere dine data på pc, nettverk og eksterndisk. Her er de også ute etter penger så du kan få dine data tilbake, men her skal du aldri betale. Da er du med på å sponse kriminelle virksomheter. Ellers må du ha backup av alt så du kan tilbakestille dataene dagen etter dette har skjedd.

Så da har jeg kuttet det ned i 5 forskjellige løsninger som forklarer en del. Det er virus i kun 2 av tilfellene. Resten fjerner du fint uten antivirus programvare. Uansett så har jeg en smørbrødliste med forebyggende tiltak til slutt.

 • Aktiver 2 trinns sikring på alle dine kontoer.
 • Sett på mail varsling hvis folk forsøker å hacke deg eller forsøker å få tilgang til din konto. Det kan du gjøre hos facebook og google
 • Sjekk enheter som er tilkobler facebook. Fjern enheter fra utlandet og plasser du ikke oppholder deg.
 • Fjern Facebook apper du ikke bruker.
 • Sjekk dine plugins i Google Chrome.
 • Ha ett godt antivirus på mobil og pc.
 • Se opp for rar oppførsel på mobil og pc. Mye reklame pop ups og lignende.
 • Er facebook kontoen din tatt over? Gå hit for å få tilgang igjen: www.facebook.com/hacked
 • Ha backup av dine viktige data. Gjerne flere plasser.
 • Se opp for driver oppdaterings programmer og malware fjernings programmer. Mange av de er skadevaren selv.
 • Svindlere er ute etter din identitet og alt annet du kan gi dem gratis.
 • Alt du gir de svindlerne kan brukes til å ta over dine kontoer og ditt liv.

Som du sikkert har skjønt så er formålet med denne artikkelen at du ikke kaller alt for virus, men du søker etter kunnskap. På www.datahjelperne.no på høyre side er det ett søkefelt. Der kan du søke etter facebook video, facebook virus og lignende. Da vil du få svar på mange av dine spørsmål. Hvis ikke du får svar så send meg en melding og jeg vil persolig sjekke det opp.

Jeg ønsker at folk skal lære hele tiden. Alle gjør feil selv meg. Har du sagt at noe som er virus, men som ikke er det. Så kan du få rettet det opp nå.

Det er også veldig lurt å google nyere kilder på det du nettopp har sett noe din venn har delt eller noe du har fått på mail. Da får du fort svar.

Du må også trykke igjennom mange ting. Registere info på nettsider og installere usikre filer. Ingenting av dette skjer av seg selv. Det krever mange trykk for å bli infisert og få kontoen sin overtatt.

Sist men ikke minst er du usikker på ting? Du tørr ikke trykke fordi du tror det kan være virus? Slapp av og la meg gjøre det for deg. De beste funnene skriver jeg om og deler ut gratis for alle på nettsiden. Så alle vinner på dette på sikt.

Datahjelperne.no drives på fritiden. Nettsiden vil alltid være åpen for alle. Likte du artikkelen så kan du bidra.

Vipps: 98100
Konto: 3000.33.91236

Share.
Skip to content
%d bloggere liker dette: