Personlighetstester på Facebook. Er de så uskyldige som alle skal ha det til?

0

collage

 

 

Disse testene finner du overalt på Facebook i dag. . Alle bruker dem og ingen tror jeg har stilt noen kritiske spørsmål eller faktasjekket noe fram til i dag. På bildet ser du 9 tester. Jeg skal teste 1 og 1 samt lese vilkår. Hvis jeg finner dem. Binder du deg faktisk til noe ved å ta disse testene og hva sier vilkårene og personvern? Binder du deg til noen avtaler?

collage

 

De tester deg på 3 måter. Enten at du installerer en app eller at navnet ditt blir analysert eller at du svarer på noen spørsmål for å få en morsom deling på Facebook. Så langt virker ting greit. Appene ber ikke om mye og du deler vanlig på Facebook etter å ha generert det morsomme. Husk at bak alle disse testene står det noen firmaer. På alle sidene står det vilkår og hva du binder deg til. Jeg skal ta for meg testen med adresse og hva som kreves av informasjon fra deg der.

Det som heller ikke er bra er at du skal koble venner til de testenepå Facebook. Når du gjør det så kan de hente informsajon fra din egen facebook konto, med mindre du har tatt det av.

Dette må du endre på instillinger -> apper -> apper andre bruker. Som du ser så er det utrolig mye info du kan gi videre til dine venner. Uten at du har samtykket om det. Dette er nemlig på som standard.

 

no.nametest.com

no.nametestest.com Hvor mye ville du ha kostet?

Helt nederst på siden finner man vilkår og mye annet. Denne infoen leser ingen garantert.

http://www.socialsweethearts.de/terms_en.html

http://www.socialsweethearts.de/privacy_en.html

Her skriver de på så tung engelsk at jeg føler dette er skrevet av advokater. Med andre ord så har du ikke peiling på hva du deltar på. Så denne siden styrer du glatt unna. Jeg har hentet 1 eksempel på hva de gjør med informasjonen din:

Vi gir Utgiver en begrenset, gjenkallelig, ikke-eksklusiv, ikke-overførbar, ikke-overførbar, ikke-underlisensierbar lisens for publisering av eventuelle publisering elementer gjøres tilgjengelig for publisering innen Utgiver. Utgiver warrants og forplikter seg til at det vil bruke publisering elementer utelukkende innenfor sin egen Forlags nettsteder og utelukkende for det formål eksplisitt tillatt herunder. Alle rettigheter som ikke uttrykkelig er gitt her, er forbeholdt oss, blant annet for å unngå tvil, all data samlet av oss i forbindelse med publisering.

Dette er bare en linje med informasjon som er oversatt fra engelsk. Så resten er med andre ord veldig dårlig nytt for du som har deltatt. Her selger de informasjonen din videre til andre selskaper og du sitter igjen med sjekket i postkassa. Dette er jo en helt genial måte å lure fra folk personlig informasjon. Det skal de ha.

no.nametest styrer du langt unna siden du ikke vet hva du deltar på en gang, med mindre du har en advokat i familien eller venn som kan lese dette for deg på en forståelig måte.

nametester1nametester

 

Captainquizz.no

Captainquizz.no Hvem er din sjelevenn?

Helt nederst på siden igjen finner man vilkår.

http://www.captainquizz.no/privacy.php

Disse virker mye mere seriøse enn nametest. De gir deg også mulighet for å slette appen og informasjonen de lagrer. Veldig bra!, men igjen hva gjør de med informasjonen din?

1.Hovedoppsett informasjon

Data vi får når du gjør quizer publisert på vår nettside ved hjelp av Facebook innlogging:

Vi kan motta personlig identifiserbar informasjon som er unik for slike brukere (for eksempel navn, profilbilde, kjønn, bursdag, adresse Internet Protocol (IP), facebook venneliste, facebook bilder, e-post, beliggenhet, Facebook innlegg eller andre data som skissert i meldingen presentert for deg ved innlogging med Facebook).

De samler også mye info om deg. Så her blir ting straks verre selv om det så bedre ut i starten. De bruker også mere og mere advokatspråk for å beskytte seg selv og sine tjenester. Det startet bra, men jeg vil ikke anbefale denne heller. Står for mye rart i vilkårene som en vanlig pc bruker ikke vil forstå.

captain quiz

Anotherquiz.com

anotherquiz. Hvem er din mest attraktive venn?

Igjen så finner man vilkår på en liten linje nederst på siden.

http://anotherquiz.com/privacy

De starter også med å skrive mye pent, men når de kommer til åssen de bruker informasjonen du tilbyr så kommer adokatspråket igjen. Her skal man beskytte selskapet og informasjonen du deler.

Vi lagrer data så lenge det er nødvendig for å tilby produkter og tjenester til deg (inkludert de som er beskrevet herunder), men noe informasjon kan forbli i sikkerhetskopier og logger for lengre perioder. Men erkjenner og godtar at vi kan fortsette å bruke ikke-personlig identifiserbar informasjon i samsvar med disse retningslinjene (f.eks, i den hensikt å analyse, statistikk og lignende) også etter opphør av medlemskapet ditt til denne nettsiden og \ eller bruk av våre tjenester, uansett årsak.

Med andre ord. De lagrer masse data om deg så lenge de vil og du har ikke kontroll på disse dataene. Styr unna denne også. Visste du forresten at du ble abbonnement på siden ved å installere appen?

another

 

 

Gotlols.com

Gotlols. Hva sier profilbildet om deg?

http://www.gotlols.com/privacy.php?lang=no

Denne siden er veldig grei faktisk. De bruker kun Google Analytics for å samle informasjon om det. Det er helt greit fordi det er det eneste jeg gjør på datahjelperne.no. Så denne testen gir jeg faktisk godkjent. Her kan du teste i vei å ha det morro så lenge du føler for. Det er den eneste siden som får godkjent som ikke selger dataene videre til andre og de viser enkelt og greit hva de gjør.

Skjermbilde

 

no.what-character-are.you.com

no.what-character-are.you.com Hva ville ditt kallenavn vært i fengsel?

no.what-character-are.you.com Ville du bestått teoriprøven for bil?

Dette er samme selskap som står bak no.namtests.com Her er det bare å styre unna først som sist. De krever alt det samme som den siden så her gjentar jeg ikke det jeg har skrevet iste.

De siste skjermbildene er også fra samme selskap.

 

Så hva har du lært nå? Alltid sjekk den lille skriften nederst på siden. Eller andre plasser. Den er ofte godt gjemt.

.Skjermbilde

 

 

 

  1. Mange av disse selskapene ser uskyldige ut, men de skal tjene penger. Derfor samler de inn informasjon om deg som du selger videre.

  2. I mange tilfeller samtykker du når du installerer appen eller kjører testen.

  3. Her blir veldig mange folk lurt og de vet ikke hva de binder seg til overhodet.

  4. Vilkårene er ofte skrevet med tungt advokat språk for å forvirre brukeren og det lykkes de med. Gjerne også på engelsk når man først er igang, men selve teksten på siden den må de jo ha på Norsk så du kan gå i fella.

  5. Alle venner deler dette fordi det er morsomt. Nå er det på tide at du og dine venner faktisk leser seg opp før dere prøver ting.

  6. Vi lever i en digital tidsalder nå. All informasjon på nettet kan man tjene mye penger på hvis man gjør ting riktig. Det ender mer og mere med at du bir produktet og at infomasjonen du gir fra deg ubevisst misbrukes og selges videre.

  7. Dine personlige opplysninger, bilder, mail, ip adresse, telefonnummer. Kan hentes ut av Facebook og selges videre uten at du har noe kontroll på hva som skjer med dem.

  8. Det er fordi det skjer i andre land og det er ikke noen lett prosess å stoppe.
    Jeg har kopiert vilkårene til alle sidene opp til Google disk så du kan lese dem i ro og mak. Hvis sidene plutselig skulle forsvinne eller hvis de skulle endres.

 

Jeg vill vært mye mere spektisk til å prøve disse testene etter dette, men du får gjøre deg opp din egen mening. Nå har du i allefall fått alle fakta på bordet.

 

 

 

Share.
Skip to content
%d bloggere liker dette: