Hvordan beskytte seg på Facebook?

0

Facebook er en fin plass i dag og det er masse muligheter til å få kontakt med andre mennesker, venner, kollegaer, nye venner o.s.v. Plattformen er genial i seg selv. Den er åpen for alle i hele verden og det er det da alltid noen som vil utnytte. Nå for tiden vil de ikke gi deg virus, men de vil ha tak i din personlige info som kan selges samt ditt mastercard og visa. Så nå følger svindlerne pengene.

Alle har en tendens til å stole masse på facebook og gi fra seg alt for mye personlig informasjon. Husk at Facebook er ett privatteid selskap og du er produktet. Det er derfor det er gratis.

Jeg vet at mange er nye på Facebook i dag i alle aldre og det kan være greit å ha en guide med hva man på passe seg på. Facebook er nemlig full av feller. Facebook har ca. 2.2 milliarder aktive brukere i måneden og mange der har onde hensikter. Først skal jeg gå igjennom åssen du bør sikre Facebook kontoen din:

Jeg har skrevet litt i denne artikkelen hvordan du kan sikre deg med 2 steg sikring på Facebook og andre kontoer. Når det er på så er du bedre sikret mot at kontoen din kan bli hacket. Selv bruker jeg det overalt på mine kontoer.

Når du nå har opprettet en Facebook profil så bør du tenkte nøye etter hva du legger inn av din personlige informasjon. Alt du legges inn kan misbrukes hvis andre får kontroll på din konto.

Dette er ikke for å gjøre deg paranoid, men det er noe du må ha i bakhodet. Selv har jeg minimalt og deler minimalt, men det er fordi jeg bryr meg mye om sikkerhet på nett.

Dette er en standard facebook melding. Her er det desverre mange som ikke aner om farene. Dette gjelder blandt annet kjedemeldinger på facebook. Så hva betyr alt dette?

 • Offentlig: Det betyr at hele verden kan se ditt innlegg. Også hvis de googler deg.
 • Venner. Det betyr at kun dine venner kan se ditt innlegg.
 • Venner untatt. Du kan bestemme hvilke venner som kan se innlegget ditt.
 • Kun meg: Det er kun meg som kan se. Denne bruker jeg når jeg tester facebook spam. Da vil ingen se at jeg tester.
 • Bestemte venner. Det er kun til ett bestmt antall venner.

Veldig mange som er nye på facebook deler alt offentlig. Jobber du innen media og har en offentlig profil så er det en ting, men som privatperson så bør du kun dele med venner. Igjen så finnes det alltid unntak av regelen:

 • Salg av bil
 • Salg av hus
 • etterlysninger av ting
 • Gode tips og råd, men de rådene må du ofte google først. Spesielt hvis mange venner deler dem.

Det er ting som hele verden kan se, men dette skille bør du lære deg fortest mulig. Så da vet du kort åssen du skal dele innlegg på Facebook på en trygg måte.

Det neste du må passe på er ditt personvern på Facebook. Det er nemlig mulig å tagge deg i spam og svindel. Det må du sette taggesperre og det gjør du her.

Her må du sette begge på som du ser. Du må også sette på godkjente enheter. Dette kommer på når du har satt på 2 trinns sikring. Så da har du lært facebook basic med sikkerhet. Du er nå klar til å se hva du skal passe deg for.

Det er også veldig mange som har en åpen profil når det gjelder mail og mobil. Da kan folk søke deg opp også kan de bruke mail og mobil videre på svindel mot deg. Dette er det viktig at du ikke kun viser for deg selv på din Facebook profil.

Du må huske se til at hengelåsen er på begge plasser på mobil og mail. Dette utnyttes ofte i kjedemeldinger. Her søkes det etter offere og de henter da ut din mail og mobil lett som bare det. Jeg har søkt opp kjedemeldinger selv og sett dette ved flere anledninger. Her må du gå på forsiden av profilen din og velge om. Der kan du skjule mobil og mail.

Det neste du må passe på er hvem som kan kontakte deg. Siden det foregår mye dating svindel nå for tiden.

Disse instillingene finner du ved å trykker her. Her må du passe på at du har satt til venner på alt og kun meg. Har du satt på alle som her så kan fort datingsvindler konakte deg. Det er også greit å fjerne Facebook profilen din fra søkemotorer, men du vil også kunne søkes opp på Facebook for det. Der blir du ikke borte.

Facebook følger med også hvor du går. Så blir kontoen din tatt over av hackere så er et greit å ta den av. Ellers så kan de regelrett fotfølge deg.

Det kan du ta av ved å trykke her. Facebook logger der du går på samme måte som google, men den er litt bedre gjemt. Google er mere åpne på hvordan de deler og bruker dine data.

Det neste som kommer nå er mine erfaringer igjennom snart 10 år på facebook. Dette er farene du møter og tips du kan gjøre for å unngå dem.

 

Facebook meninger:

Kilde bilde: Wikipedia

Internet har vært lenge og lovene har nå fulgt etter så det du kan faktisk ikke si og mene hva du vil. Det kan være straffbart. Du kan i verste fall miste jobben du har og havne i fengsel. Så dette skal du ikke gjøre.

 • Spre rykter
 • Mobbe andre
 • Spre kjedemeldinger om folk du ikke kjenner
 • Advare om hackere

Siden du er ny på nettet så er det en veldig viktig ting du må lære først som sist.

Du kan poste en melding på en facebook side eller en hvor som helst annen plass. Det skal bare 1 person til å ta skjermbilde av denne meldingen også blir det fort blåst opp til en stor sak. Husk også at media passer på facebook hele tiden. Er du frekk på nett og tenker før du snakker. Så risikerer du å gå på en smell. Det du sier på nett kan fort bli en sak for media.

Facebook kjedemeldinger:

Kilde kilde: P4

 

Mange foreldre og eldre spesielt advarer veldig ofte nå om alt fra hackere, kreft, oppheve facebook vilkår og endre facebook algorytme. De tenker at da hjelper de en god sak, men det er dessverre veldig feil. Hvorfor det? Det er mange ting som blir feil her.

Dette er godt å vite: det er latterlig å ha over 100 venner og bare 25 vil se innlegget mitt.
Jeg ignorerte dette innlegget tidligere, men det virker!! jeg har en helt ny nyhetsoppdatering. Jeg ser innlegg fra folk jeg ikke har sett på flere år.
Slik omgå du systemet fb nå har på plass som begrenser innlegg i nyhetsoppdateringen.
Deres nye algoritme velger de samme få personene – ca 25-som vil lese innleggene dine. Derfor,
Hold fingeren nede hvor som helst i dette innlegget, og “kopier” vil dukke opp. Klikk på “kopier”. deretter gå siden din, start et nytt innlegg og legg fingeren din hvor som helst i det tomme feltet. “lim inn” dukker opp og klikker på klistre inn.
Dette er å omgå systemet.
Hvis du leser denne meldingen, gjør meg en tjeneste og legg igjen en rask kommentar… en ” hallo,” en etikett, hva du vil, så vil du bli vist i min nyhetsoppdatering ‼ ️. Det funker!!

 • Denne meldingen er plantet med vilje.
 • Når du poster kjedemeldinger så lager du bare masse spam. Du hjelper eller fikser aldri noenting.
 • De sier alltid dette: Ikke del, men kopier og lim inn. Kopier og lim inn vær så snill, ikke del. Når du ikke deler. Så skjuler du kilden til den som delte dette først. Det er helt bevisst.
 • Kjedemeldingene inneholder mye spesiell tekst som er lett søkbar. Så her er hackere og alle mulige søke deg opp. Har du en åpen facebook profil så kan de hente fram: Mobil, Mail, Familie, venner, adresse, jobbene dine. Alt dette kan brukes mot deg senere.
 • Du skal aldri dele en kjedemelding. De skal stoppes.

Husk at kjedemeldinger i sin tid startet som vanlig brev og mail. Før de fortsatte på Facebook. Dette er hentet fra store norske leksikon:

Kjedebrev, brev sendt til én eller flere personer med oppfordring til å (skrive det av og) sende det videre til én eller flere personer blant sine kjente, ofte med trussel om at noe ubehagelig vil skje, eller med løfte om vinning. Ofte skal man også sende noe (f.eks. penger) til personer som har hatt kjedebrevet tidligere. Kjedebrev kan være straffbart bl.a. etter lotteriloven av 24. feb. 1995 § 16.

Så da vet du også at dette var straffbart i sin tid, men jeg tror ikke de nye lovene på nett følger kjedebrev nå for tiden. Da ville myndighetene hatt veldig mye å gjøre.

Falske svindelsider på facebook:

 

Disse finnes det mange av og dette er noe som kommer igjen og igjen og igjen. Disse sidene har kun ett formål.

Det er å lure fra deg masse personlig informasjon og visa/masterkort. Personlig info kan selges videre. Den kan også brukes til identitetstyveri. Dine master og visa kan svindlet for mange penger.

Facebook har nemlig en algoritme som svindlerne vet å utnytte godt. Når dere som blir lurt på svindelene gang på gang. Dere kommenter og deler i vei. Da når nemlig svindelen ut til flere og dere er da med å lure flere inn i svindel.

Har du ikke faktasjekket facebook siden? Så ikke del fra den før du vet den er sikker. Konsekvensene er at mange blir lurt bare fordi du er naiv. Kildesjekk på google og facebook tar deg 2 minutter. Så det er heller ingen unnskyldning at dette tar tid.

Jeg hører også veldig mye fra følgerne på siden min som sier følgene om venner som deltar:

 • Det kunne jeg hende jeg vant
 • Han som delte denne svindelen er flink i it
 • Det skader jo ikke å forsøke
 • Det er heller bedre å delta enn å la sjansen gå fra seg.

Så google man facebook svindel så finner man ut at nordmenn svindlet for 100 vis eller 1000 vis av millioner hvert år. Det er også store mørketall der ute. Fordi man har naive facebook venner. Den naiviteten er farlig. Så hva skal man sjekke på en svindelside på Facebook?

 • Når ble Facebook siden opprettet?
 • Er det mange poster på Facebook siden?
 • Har den hjemmeside?
 • Har den adresse?
 • Er firma oppført i brønnøysundregisterne?
 • Har de mobil eller telefonnummer de kan kontaktes på?
 • Har de mail?

Mangler mye av dette så bør alarmene dine gå med en gang. Da skal du aldri delta. Jeg har også skrevet om hvordan du avslører falske Facebook sider.

Kildesjekk en gang for mye enn for lite. Blir du svindlet så kan du risikere identiteten din og du kan fort tape mange tusen kroner. Så det lønner seg heller på lang sikt.

Facebook video spam:

De hender ofte fra tid til annen at du får en venn som har sendt deg en video av deg som du må få se, men det får du ikke. Vennen din roper ut av han/hun har fått virus, men det som egentlig har skjedd er følgene. Vennen din har fått samme video av sin venn. Så har vennen gått til en ny side der han/hun må installere en plugin eller en facebook applikasjon for å se en video, men den får man aldri se. Deretter spres spammen igjen.

Vennene dine vil aldri sende deg en video som leder til en helt ukjent side. Formålet med denne svindelen er å samle inn info fra nettleseren din og ta over Facebook konto.

Denne svindelen finnes også i mange varianter. Jeg har dekket de fleste på siden min.

 • Igjen så må du være kildekritisk
 • Ikke trykk på alt vennene dine deler
 • Du kan heller ikke stole på dem hvis de har fått sin konto overtatt

Facebook virus:

Mange kaller alt for virus fordi de ikke forstår teknologien rett og slett. Media er også flinke til å kalle alt for virus istedenfor å gå etter kilden og finne årsaken til hva det er.

Kaller du alt for virus på facebook så blir det som å rope ulv for mange ganger. Folk vil ikke bry seg til slutt.

Det er derfor jeg har testet all denne Facebook spammen i alle år til nå. Finnes det virus? Ja, men det er i mindretall. Nå er svindlerne heller ute din identitet og penger som nevnt tidligere. De som oftest folk tror er virus er videoer folk sender som nevnt over.

Facebook taggespam:

Har du ikke satt på taggesperre på din Facebookprofil så vil du bli tagget i disse. Det er nevnt tidlig i artikkelen hvordan du setter denne sperre på. Dette er da av uforsikrige venner som sprer dette. Disse er såpass seriøse at her kan også pc være infisert. Så her må man ta en grundig sjekk på pc og på facebook kontoen sin.

 

Datingsvindel på Facebook:

Det går kort og greit ut på at du får en ny dame som vil bli venne med deg på Facebook eller en kjekk militær mann som vil bli kjent med deg. Disse vil bruke lang tid på å manipulere deg til å bli glade i dem. Deretter vil de bli utsatt for ulykker og andre ting. Så må de ha hjelp fra deg.

På denne måten sender nordmenn ut tusenvis av millioner ut til fremmede på nett. Dette er en storindustri. Vi har masse penger og olje, men de har også gjort mange naive og lettlurte desverre.

Å stoppe dating svindlerne er enkelt på Facebook.

 • Sørg for at kun venners venner kan kontakte deg
 • Du må aldri la det stå på at hele verden kan kontakte deg
 • Du må også sjekke med venner og familie om ukjente tar kontakt

Så det er masse ting du selv kan gjøre for å beskytte deg på Facebook. Har du ikke satt på det jeg har nevnt så gjør det i dag. Mange må også bli mye bedre på å kildesjekke på nett. Det er også helt greit å gjøre feil og lære av dem. Jeg vet at det sitter langt inne for mange å innrømme feil, men det er ikke farlig. Da viser du bare styrke isteden.  Har du blitt rammet av svindel og har spørsmål rundt dette så bare spør.

Datahjelperne.no drives på fritiden. Nettsiden vil alltid være åpen for alle. Likte du artikkelen så kan du bidra.

Vipps: 98100
Konto: 3000.33.91236

 

 

 

 

 

 

Share.
Skip to content
%d bloggere liker dette: