Tjorven virus eller var det egentlig ett virus?

0

Veldig mange deler nå denne videon på facebook. Den går på messenger og man oppfordres til å dele ved å skrive inn følgene på facebook meldingen: Gidder du å dele den? Skal se hvor langt den når.

Resultatet av det er da at halve norges befolkning får denne videoen på Facebook. Send som melding via messenger. Mange forstår ikke hva det er. Dermed så kaller man denne for virus, men var dette egentlig ett virus?

Jeg leter etter kilden i saken og jeg finner følgene.

Filmen deles av en Facebook side som er ett tv arkiv om tv i sverige.  De som eier Facebook siden kan ha delt denne meldingen til alle sine facebook venner, men det blir desverre bare en påstand uten fakta. Det må i såfall bekreftes. Du kan også når som helst se filmen igjen ved å gå inn på nettsiden her:

Oppet arkiv sin Facebook side

Jeg har også sendt en melding til oppett arkiv om de startet eller kjenner til spredning av video. Siden de er kilden til spredning. Her avventer jeg svar. Artikkel blir oppdatert så fort jeg får svar fra dem.

Så da vet du at dette ikke er ett virus. Det er nå herved avkreftet. Filmen har også nå fått 2.1 millioner visninger til nå og flere blir det. Siden jeg har laget denne nettsiden for ca. 7 år siden så har fakta og kildesjekk vært viktig for meg.

Utrolig mange i Norge har en tendens til å kalle alt de ikke forstår for virus. Det er lov å ikke forstå, men dette skaper frykt og skremmer mange. Klarer du å se deg selv utenifra nå? Det må du gjøre.

Etter denne filmen har gått som en farsott på facebook meldinger så ender man opp med dette resulatet. Jeg har søkt opp tjorven virus på Facebook og funnet en drøss av disse meldingene.

Dette er som sagt ikke virus, men dette som skjer her er ganske farlig.

En del av norges befolkning sjekker aldri kilder og kaller alt for virus. Du som venn er nok en troverdig kilde for vennen din. Så da vil også vennen din kopiere opp dette og advare. Vennen din er aldri en troverdig kilde, men mindre alt er godt dokumentrt. Det er det ikke her. Alt man oppnår da er at jungeltelegrafen går på facebook med masse feil informasjon. Så alle dere som kaller dette for virus!?!? Slutt å skremme og hause folk opp! Slutt og kall alt for virus i dag. Dette å stoppe nå! Du må alltid kildesjekke hva du deler. Vet du ikke hva det er? Nei da deler du ikke ut feil info.

I denne meldingen så er det overhodet ingen:

 • Kilder
 • Det er ingenting som bekrefter at dette er ett virus
 • Tjorven spammen er ikke kildesjekket før nå.
 • Folk kopierer opp sin venn som kopierer opp sin venn som kopierer opp sin venn. Så har du dette gående lenge.

Norges befolkning er fantastiske til å dele alt av kjedemeldinger og kalle alt for virus og hackere. Kildesjekking og være kritisk før publisering av ett facebook innlegg er så og si ikke eksisterende.

Jeg har skrevet om dette i snart 10 år nå. Dette er de harde fakta. I Norge så blir vi svindlet for millioner bare fordi vi ikke kildersjekker. Jeg har skrevet flere om artikler om disse temaene. Har du ikke lest de? Da må du lese de nå.

Hvorfor kaller du alt for virus?

Sjekking av kilder på Facebook og Google.

Facebook hackere

Facebook eventyr og vandrehistorier

Så når alle kaller alt for virus så kaller jeg det for å rope ulv og det får jo konsekvenser. Så kaller du alt for virus? Les denne boken om gutten som ropte ulv. Du skjønner når du kaller du ikke forstår for virus så vil folk til slutt slutte å bry seg om deg. Det er fordi du ikke kildesjekker og at du tror alt på Facebook er sant. Har du hørt om Gutten som ropte ulv fra Æsops teater? Denne boken brukes som læring i barne og ungdommskolen samt barnehagen. Alle bør ha ett forhold til denne. Hva skjer hvis du roper ulv for mange ganger? Når det ikke stemmer. Du sprer feil informasjon.

Ingen vil tro en løgnhals – selv når han taler sant.

Jeg har en side på 40.000 likes nå og når ting skjer på Facebook da ser jeg det fort. Jeg får ett stort overblikk. Over årene så har jeg også lært å bruke facebook søk grundig. Så det jeg ser nå er ganske skremmende. Når en så stor del av befolkningen vår går og kaller alt for virus og spre kjedemeldinge hver dag uten å kildesjekke.

Denne gangen var det bare en harmløs video, men om det skjer noe alvorlig. Du har delt tull og kjedemeldinger i årevis. Hva tror du skjer da? Nå må du se deg selv utenifra. Da har du mistet all kredibilitet og ingen vil tro deg når det virkelig skjer noe alvorlig på Facebook eller utenom som du må dele. Når du for en gang skyld må dele noe veldig viktig som kan påvirke mange av dine venner. Så hører de ikke lengere på deg. Ser du hvorfor nå?

Så dette er en oppfordring til alle som leser artikkelen.

 • Kildesjekk hver dag hvis du finner noe du ikke vet om er seriøst eller ikke.
 • Det tar deg 2 minutter. Ja så god tid har du faktisk.
 • Du kan ikke stole på Facebookvennen din.
 • Du må nødt til å søke kunnskap på internet og Facebook.
 • Du må ikke dele bare fordi naboen din deler.
 • Du skal være den som stopper kjeden på Facebook. Gi vennen din klar tilbakemelding om at du er lei spam. Du orker ikke mer.
 • Du ender opp med å sende masse spam. Slutt med det!

Som følge av at du deler mye spam og kjedemeldinger og kaller alt for virus. Så vil du nok miste en del Facebook venner og ekte venner. Dette får konsekvenser også utenom Facebook. Så dette må du tenke nøye på hver dag!

Tenk før du deler. Spør en venn. Søk på google søk på Facebook. Fant du lite informarsjon? Ja da må du gå etter de som jobber med faget som kan gi deg ett godt svar. Så kan du dele mere korrekt informasjon på Facbook.

Håper dette var oppklarende. Jeg syntes dette blir mere og mere skremmende desverre. Faktakunnskap og kildesjekk må inn overalt i samfunnet vår. Det er dessverre en alt for stor mangel på dette nå.

Datahjelperne.no drives på fritiden. Nettsiden vil alltid være åpen for alle. Likte du artikkelen så kan du bidra.

Vipps: 98100
Konto: 3000.33.91236

 

Share.
Skip to content
%d bloggere liker dette: